Ključno je da se Srbija bavi zabrinutošću svojih građana, a Skupština je mesto za traženje rešenja: Poruka Evropskog parlamenta srpskim poslanicima (FOTO)

Neslaganje sa uređivačkom politikom javnog emitera ne bi trebalo da bude izraženo nasiljem i zastrašivanjem njegovih novinara - navodi se u saopštenju Evropskog parlameneta

  • 0

Predsednik Odbora za saradnju sa Srbijom u Evropskom parlamentu Eduard Kukan kaže da je ključno da se Srbija bavi zabrinutošću svojih građana i poručuje da je parlament mesto za traženje rešenja i odgovora na pitanja javnosti.

- Parlament treba da bude mesto za demokratsku debatu, gde vladajuće i opozicione stranke treba da budu u stanju da nađu zajednička rešenja i odgovore za zabrinutost javnosti - poručio je Kukan.

Kukan - Foto: Genevieve ENGEL

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da je Eduard Kukan tokom sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija održanog u Strazburu ocenio da je snažna i mirna mobilizacija građana deo demokratskog društva.

- Međutim, neslaganje sa uređivačkom politikom javnog emitera ne bi trebalo da bude izraženo nasiljem i zastrašivanjem njegovih novinara - navodi se u saopštenju Evropskog parlameneta.

Predsedavajući Odborom za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan navodi da je Evropski parlament svestan poteškoća sa kojima se suočava srpska skupština u svojim aktivnostima i što je, prema njegovim rečima, rezultiralo bojkotom parlamentarnog rada od strane opozicije u Srbiji.

Istovremeno, Kukan naglašava da parlament mora da bude mesto gde će se rešavati otvorena pitanja između vlast i opozicije kao i pitanja koja brinu građane.

10. sastanak Parlamentarog odbora EU-Srbija - Foto: Genevieve ENGEL

Tokom desetog sastanka Parlamentarog odbora EU Srbija evropska strana je pohvalila napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji i poručila da Evropski parlament u potpunosti podržava nastavak angažmana zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

- Da bi se to postiglo, potreban je veći napredak u smislu ambicioznog programa reformi u Srbiji, posebno u pogledu vladavine prava i slobode medija - navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Dodaje se da je zastrašivanje i i nasije nad novinarima neprihvatljivo u zemlji koja teži članstvu EU kao i da je Srbiji neophodna pluralistička medijska slika i adekvato finasiranje i garancije za zađtitu novinara.

10. sastanak Parlamentarog odbora EU-Srbija - Foto: Genevieve ENGEL

Jedan od fokusa razgovora evropskih i srpskih parlamentarca u Strazburu bilo je i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Eduard Kukan je naglasio da je za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma neophodna stalna posvećenost obe strana u dijalogu.

- Prvi korak bi bio da vlasti u Prištini obustave 100 odsto carinske tarife za robu proizvedenu u Srbiji. I Srbija i Kosovo treba da ostanu multietničke, a svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je u skladu sa međunarodnim pravom i ako se uzme u obzir sveukupna stabilnost u regionu.Takav sporazum se može postići, ako postoji politička volja - navode u Evropskom parlamentu.

U saopštenju Evropskog parlamenta pozdravlja se i usvajanje zajedničke deklaracije i preporuka koje su usvojili evropski i srpski poslanici.

Navodi se da će se sledeći sastanak Parlamentarnog odbora između EU i Srbije održati u Beogradu 30. i 31. oktobra 2019. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA