≫ 

Studenti pitali ambasadora EU da li je za Uniju jedina opcija da Srbija prizna Kosovo: Evo šta je Fabrici odgovorio

Status kvo nije opcija

  • 72

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da ostaje oprezno optimističan kada je reč o postizanju sporazuma između Beograda i Prištine i istakao da nema alternative dijalogu, kao i da status kvo nije opcija.

- Ne mislim da postoji mogućnost da se održi ovakva situacija, statusu kvo nije opcija, ne pomaže ni Srbiji ni Prištini. Postoji potreba da se dijalog nastavi i da se dođe do dogovora - rekao je Fabrici studentima na Fakultetu političkih nauka.

On je na pitanje studenata da li bi za EU jedina opcija bila da Srbija prizna Kosovo, Fabici odgovorio da EU nije posrednik u dijalogu i da ne propisije, niti komentariše sadržaj sporazuma.

Fabrici je rekao i da je zajednička pozicija EU, iako neke njene članice ne priznaju Kosovo, da Beograd i Priština normalizuju svoje odnose i istakao da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude u skladu sa međunarodnim pravom, postignut na kompromisu i da bude održiv.

Fabrici je rekao da misli da je dogovor između Beograda i Prištine moguć i da status kvo nije rešenje za dve strane.

Foto: Tanjug/ Zoran Zestic

On je izjavio da je "optimističan po pitanju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i da je zajednički stav svih članica EU po tom pitanju puna normalizacija odnosa te dve strane".

Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, on je naveo da je "pristupanje proces koji podrazumeva sprovođenje neophodnih reformi i da Srbija mora da uradi više u oblasti vladavine prava".

Fabrici je o pominjanju 2025. kao godine mogućeg ulasku Srbije u EU kazao da "ne treba stavljati brzinu ispred kvaliteta samog procesa, kao i da sve zavisi od urađenog posla i da stajanje u mestu ne približava zemlju EU".

On je naveo da pristupanje EU znači da "njoj pristupa cela država i društvo, a ne Vlada".

Fabrici je kazao da će zemlja pristupiti EU kada se sprovedu neophodne reforme i kada ona bude bila spremna i dodao da su Srbija i Crna Gora najviše napredovali u procesu pristupanja EU u odnosu na ostale kandidate.

On je takođe naveo da će Srbija do momenta pristupanja morati da uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU. Fabrici je podsetio da je EU najveći donator u svetu i da je u proteklih 15 godina ona donirala skoro tri milijarde evra Srbiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kazala je, govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, da je "dug put iza nas i dug put pred nama".

Ona je navela da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da postoji manjak informacija i dezinformacije o tom procesu što je takođe i uzrok pada popularnosti podrške članstvu EU i dodala da je važno raditi na podizanju nivoa znanja o procesu pristupanja.

Grubješić je kazala da je najveća podrška članstvu u EU, gradjani Srbije imali 2009. godine, kao i posle ubistva premijera Srbije Zorana Đindjića.

- Za građane najvišu vrednost imala je vizna liberalizacija - rekla je Grubješić i dodala da se nada ukidanju kosovskih taksi na srpsku robu i nastavku dijaloga.

Ona je kazala da 2025. nije realna godina ulaska Srbije u EU ako se nastavi ovim tempom otvaranja poglavlja. Grubješić je rekla da se nada da će Srbija krajem juna otvoriti još poglavlja.

Fakultet političkih nauka i Evropski pokret u Srbiji organizovali su danas debatu na tom fakultetu "Evropska integracija Srbije deset godina nakon podnošenja zahteva za članstvo" na kojoj su predstavili publikacije "Evropa za mene" i "EU pojmovnik".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    28. mart 2019 | 13:15

    Svi se slažemo da postoji potreba da se dijalog nastavi ali bez zahteva da Srbija prizna nezavisno Kosovo

  • mixi

    28. mart 2019 | 15:35

    Da Priština upola vodi dijalog o Kosovu kao Fabrici možda bi se i pomerili sa mrtve tačke.

  • arsa

    28. mart 2019 | 13:17

    Sporazum u skladu sa medjumarodnim pravom.Pa to Srbija i hoće.U čemu je onda problem.Jedino rešenje u skladu sa medjunarodnim pravom je Kosovo u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA