≫ 

Ko je uzeo novac za dnevnicu iako bojkotuje sednicu Skupštine, a ko "prozivao" ministre na ulazu: Članovi Vlade odgovarali na pitanja poslanika (VIDEO)

Deo opozicije bojkotovao je i danas rad parlamenta

  • 52

Premijerka Srbije Ana Brnabić sa članovima vlade danas je odgovarala na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini. Predsednik Dveri Boško Obradović i još nekoliko opozicionih poslanika prethodno su “dočekali” ispred Doma narodne skupštine premijerku i ministre Vlade Srbije, koji su došli da odgovaraju na pitanja poslanika.

Poslovnikom o radu predviđeno je da premijer i ministri odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, od 16 do 19 sati.

Deo opozicije bojkotuje rad parlamenta.

BRNABIĆ ODGOVORILA NA PITANJA ZUKORLIĆA

Brnabić je izjavila je da će u narednom periodu fokus u dovođenju investicija biti usmeren na Rašku oblast i dodala da se u isto vreme, mora pružiti podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu.

Brnabić je to kazala odgovarajući na poslaničko pitanje Muamera Zukorlića, koji je naveo da se u poslednjih pet godina u svim delovima Srbije otvaraju nove fabrike, sem u Sandžaku.

Kako je rekao Zukorlić, zbližavanjem Srbije i Turske, Bošnjaci iz Raške oblasti su pomislili da će turske investicije doći u njihov kraj, ali ispostavilo se da su, kako kaže, "Turci veća braća Srbima, nego Bošnjacima".

Brnabić se zahvalila Zukorliću što je skrenuo pažnju na to da je situacija sa privlačenjem investicija danas bolja, navodeći da je u poslednje četiri godine nezaposlenost više nego prepolovljena.

- Za Rašku oblast moramo da uradimo više - kazala je Brnabić i objasnila da je nastavila da vodi politiku koju je zapoičeo tada premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te da je fokus morao da se prebacuje sa jednog grada na drugi.

Premijerka i ministri u Skupštini Srbije - Foto: Slobodan Miljević, Vlada Republike Srbije

Kako je navela, u prvom trenutku su morali da se fokusiraju na Niš, koji su morali da podignu na noge, da bi opet bio regionalni centar, a onda je fokus prebačen na Kraljevo, Loznicu...

- Morali smo da rešavamo strateške probleme kao što je bilo u Železari Smederevo, koja je za samo dve godine preuzela primat kao najveći izvoznik iz Srbije - rekla je premijerka i dodala da je trebalo pronaći rešenje i za RTB Bor, što je završeno u poslednjem kvartalu prošle godine.

Kaže da osim fabrike NP produkt, koja ima 120 zaposlenih, a gde se očekuje da će taj broj porasti na 300, u Novom Pazaru je pre dvadesetak dana održana promocija malih i srednjih preduzeća, na kojoj je učestvovalo 200 privrednika iz lokalnih samouprava, a gde je dogovoreno niz konkretnih koraka.

- Paralelno sa privlačenjem stranih investicija radimo i na podršci malim i srednjim preduzećima - rekla je Brnabić i dodala da je u poslednjih pet meseci u Srbiji samo na osnovu preduzetništva otvoreno hiljadu novih radnih mesta.

ISTRAGA NIJE POD VELOM TAJNE

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je istragu u vezi sa lecima u Subotici na kojima su ispisani antimuslimanski natpisi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Skupštini Srbije i istakao da se ne sme dozvoliti da građanima bude ugrožen spokoj, a kamoli bezbednost.

Stefanović je to izjavio odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Muamera Zukorlića šta je MUP preduzeo povodom tog slučaja.

Zukorlić je ministra unutrašnjih poslova upitao i zašto je istraga o saobraćajnoj nesreći u kojoj je nastradao Ernad Bakan iz Novog Pazara, na pešačkom prelazu u Zemunu ''pod velom tajne".

Ministri u skupštinskim klupama - Foto: Slobodan Miljević, Vlada Republike Srbije

Stefanović je kazao da u tom slučaju ništa nije pod velom tajne i da se sve zna.

- Osoba koja je udarila Bakana na pešačkom prelazu, odmah se zaustavila na tom mestu nakon udarca, privedena je i odgovaraće pred sudom za svoj postupak - rekao Stefanović i dodao da počinilac nije čak pokušao ni bekstvo sa lica mesta.

- Nismo izlazili sa značajnijom informacijom, jer je u prvom momentu to bila saobraćajna nesreća gde se sve znalo, a kasnije je, nažalost, Bakan i preminuo - rekao je Stefanović i dodao da očekuje da će sud uraditi svoj deo posla.

RADIKALI NE ŽELE DA POSTAVLJAJU PITANJA VLADI

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je danas da radikali ne žele da učestvuju u "simulaciji parlamentarizma" i da zato nisu u sali gde se postavljaju pitanja vladi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi tri godine nismo stigli na red da postavimo pitanje vladi. Jedina smo opoziciona stranka danas u skupštini i stigli bismo na red isključivo zbog toga, jer niko drugi nije prisutan - rekao je Šešelj novinarima.

On je dodao da radikali u tome ne žele da učestvuju, te da žele da se promeni Poslovnik Narodne skupštine koji je, kako kaže, nepravedan. Poslovnik, dodaje, jeste donet za vreme prošle vlasti, ali su naprednjaci nastavili da ga primenjuju.

- Tražimo da se uvaži naš poslanicki klub, a ne želimo da učestvujemo zato što nema nikog drugog u sali i ovo što je sada u skupštini ne izgleda kao sednica skupštine, već kao naprednjački kongres - ocenio je Šešelj.

VULIN OPTUŽIO POSLANIKA ALEKSIĆA DA JE UZEO DNEVNICU IAKO BOJKOTUJE SEDNICU SKUPŠTINE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin optužio je danas poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića da je uzeo novac za dnevnicu i putne troškove iako bojkotuje sednicu Skupštine Srbije. Vulin je rekao da opozicija bojkotuje rad parlamenta, ali ne bojotuje novac za dnevnice i putne troškove.

- Platili su ga (Aleksića) građani Srbije za to što stoji na stepenicama i pokušava da zaustavi časne ljude koji pošteno rade svoj posao - rekao je Vulin i dodao da opozicija "saleće i vređa ministre na stepenicama" Doma Narodne skupštine.

STEFANOVIĆ: RASTE NERVOZA KOD LIDERA SZS

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da primećuje da raste nervoza kod lidera Saveza za Srbiju koji su danas, kako kaže, pobegli od članova Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Vidim da sve više raste nervoza posle presude Patriku Hou, da se ta nervoza prenosi sa Vuka Jeremića na Dragana Ðilasa i Boška Obradovića. Siguran sam da oni znaju zašto i da su veoma iskusni kada se dođe do teme pranja novca i nenamenskog trošenja sredstava građana Srbije - rekao je Stefanović za Tanjug u Skupštini Srbije nakon što su Obradović i još nekoliko opozicionih poslanika izveli performans ispred zgrade parlamenta.

Možda je, kaže Stefanović, i upad u RTS bio pokušaj da se pronađu ugovori Dragana Ðilasa kojima su, kako dodaje, njegove kompanije ostvarile višemilionsku korist na štetu građana Srbije.

- Kada razmislim, možda je i taj upad, pored pokušaja da se provociraju novinari i da se vrši pritisak na uređivačku politiku bio i pokušaj da se nađu ti Ðilasovi ugovori - rekao je Stefanović.

Očigledno je, kaže ministar, da javnost neće dobiti odgovore pitanja kako su (lideri Saveza za Srbiju) “zarađivali” milijarde dinara novca građana Srbije dok su bili na vlasti, kako su dobijali milione evra od stranih kompanija čiji su čelnici uhapšeni i osuđeni u korupcionaškim aferama.

- Očigledno je da se od tih pitanja beži kao što su pobegli od članova Vlade Srbije i nisu smeli da se suoce sa nama, iako smo mi ušli na glavni ulaz, prošli, seli na naša mesta i bili spremni da ih pogledamo u oči. Njihova mesta su ostala prazna, to dovoljno govori o njima - rekao je Stefanović.

Video: Boško Obradović "proziva" ministre ispred Skupštine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA