Radeta i Lončar u klinču zbog Vučića i protesta: "Letelo perje" na sednici Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti zdravstva koji donose brojne novine

  • 1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas u polemici sa poslanicom Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericom Radetom da Srbija “ne sedi na dve stolice” i da ima samo jednu, srpsku, a odgovorio joj je i da je tokom protesta ispred Predsedništva Srbije bio sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Polemika je počela izjavom Radete da radikali ne podržavaju sporazum sa Litvanijom koji se danas nalazi pred poslanicima, jer, kako kažze, Srbija nema šta da traži u odnosima sa tom zemljom.

Poslanica SRS u tom smislu kaže da treba sagledati odnos Litvanije prema Srbiji, ali i prema Rusiji.

- Mi bismo valjda trebali da vodimo računa i da se konačno opredelimo kao država da li je Rusija taj naš trajni strateški partner ili i dalje mislite da cinculirate na dve stolice. Odavno vam govorimo da to nije moguće. Niko ko priznaje lažnu državu Kosovo ne može biti prijatelj Srbije i sa tim morate da se pomirite - rekla je Radeta i podsetila da je Litvanija priznala Kosovo još 6. maja 2008. godine.

Vjerica Radeta je rekla da radikali ne podržavaju sporazum sa Litvanijom koji se danas nalazi pred poslanicima, jer, kako kažze, Srbija nema šta da traži u odnosima sa tom zemljom-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radeta je, s druge strane, navela da poslanici SRS podržavaju Predlog zakona o potvrđivanju akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke i dodala da je njihov stav da treba sarađivati sa Kinom i Rusijom.

Ona je rekla da se treba podsetiti i raznih “razvojnih” banaka u Srbiji, navodeći da tu postoje jako loša iskuštva i u tom kontekstu pomenula Nacionalnu štedionicu koja je, kaže, zapravo bila privatna banka koju je napravio (Mlađan) Dinkić, a za koju je, dodaje, (Zoran) Ðinđić rekao da je obmanut.

- Plašimo se da se tako nešto desilo i predsedniku vlade, Ani Brnabić, i da je možda obmanuta od Zorane Mihajlović. Predsednik SRS je pitao Anu Brnabić da li ona zna da je Mihajlović obećala da će Behtel graditi deonicu puta na Moravskom koridoru za 800 miliona evra i ona je rekla da ne zna - rekla je Radeta.

Ona tvrdi da bi kineske i firme iz Azerbejdžana tu deonicu radile za 300 milona evra manje nego što to traži Behtel.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti zdravstva koji donose brojne novine-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kritikujući Zoranu Mihajlović, Radeta je rekla da je ministarka “dovela u vladu (Kajla) Skota i sa širokim osmehom pratila njegovu izjavu da je Kosovo samostalna država i da Srbija treba da ga prizna”, te iznela tvrdnju da je kompanija “Behtel poslužila da Zorana Mihajlović i Skot uzmu ozbiljnu proviziju”.

Ministar Lončar je najpre rekao da Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoju, srpsku, kao i da je “zahvalna na svim drugim stolicama”

Kada je reč o sporazumu sa Litvanijom u borbi protiv kriminala, Lončar je kazao da su korupcija i kriminal ozbiljni problemi i da će prvi put u Srbiji, a mnogi su o tome pričali, biti donet zakon o poreklu imovine.

- Mislimo da je to najbolja stvar za one o kojima smo pričali, da svi dobiju priliku i oni koji su napadali, i oni koji se brane, da se dokaže da li su oni to stekli, zaradili - rekao je Lončar.

Ministar Zlatibor Lončar je rekao da Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoju, srpsku, kao i da je “zahvalna na svim drugim stolicama”-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odgovarajući na upozorenja Radete da se mora voditi računa o nacionalnim interesima, Lončar je rekao da Srbija prvi put u novijoj istoriji ima baš takvog čoveka - Aleksandra Vučića koji to dokazuje svakog dana.

- Srbija ima čoveka koji zna da je vodi, koji ima viziju i koji svakog dana postiže rezultate i zato će vredeti svi ti putevi, sve te fabrike i sve to što se radi. Ono što on radi, možda neki ne shvataju danas, ali će shvatiti sutra, sigurno je da radi najbolje za Srbiju - rekao je Lončar.

Poslanica SRS je imala opasku da je Lončar “sigurno dobio packu”, jer nije bio na Andrićevom vencu "da brani Vučića kada je bio opkoljen", pa danas priča kao da je “na mitingu”.

- Prvo, moram da vas razočaram, sve vreme sam bio na Andrićevom vencu. Drugo, moram da kažem tim junacima koji dolaze i jurišaju da ću uvek biti u takvim situacijama sa predsednikom Vučićem i da ću uvek biti ispred, jer mislim da je Aleksandar Vučić čovek koga zaslužuje Srbija i koji može mnogo toga dobro da uradi za Srbiju - rekao je Lončar.

Dobro ga poznajem, a poznajete ga i vi, znate da mu je na prvom mestu Srbija", poručio je Lončar Radeti, a ona je odgovorila da je “Vučiću u srcu velika Srbija”.

U raspravu se uključio poslanik na listi SNS Marijan Rističević koji je rekao da je “velika Srbija ona koja je vrednosno velika i garant mira na Balkanu”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    28. mart 2019 | 22:39

    Ovaj loncar se vodi kao inventar covek nista ne radi ma mozda radi ali samo sto mu drugi kazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA