≫ 

Vučić dobijenu nagradu za doprinos Sportskim igrama mladih prepustio sinu Mikija Rakića (FOTO)

Sportske igre mladih predstavljaju najveću manifestaciju za decu i omladinu na ovim prostorima, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva

  • 46

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je danas priznanje za doprinos "Sportskim igrama mladih", ali je rekao da on ovo priznanje ne zaslužuje i prepustio je Luki, sinu Miodraga Rakića, njegovog političkog protivnika koji je podržavao ove igre sve do smrti, 2014. godine.

Rakić je, inače, bio šef Kabineta bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a Vučić kaže da mu je svojevremeno skrenuo pažnju na značaj te manifestacije.

- Rakić me je molio, kada je došlo do promene vlasti, da podržim Igre mladih, jer je to dobro za region, za našu decu, zato što će drugačiju svest da imaju u budućnosti, više tolerancije i više poštovanja da pokazuju jedni prema drugima - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je danas priznanje za doprinos "Sportskim igrama mladih"-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je poručio da je nagradu zaslužio idejni tvorac Igara i predsednik Sporstkih igara mladih Hrvatske Zdravko Marić, za svoje izuzetno angažovanje na toj manifestaciji.

- Marić je, kaže, čovek neverovatne snage i energije, koji se retko sreće. Možda nisam sreo nekog sa takvom energijom kakvu ima on. Pored snage i čudesne energije kojom pleni gde god da se pojavi, ima osobinu, retku za sve nas, kojom nikada neću moći da se pohvalim, a to je da voli sve ljude. Nikada ne pravi nijednu razliku. Moli se jednako u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi. Sve nas vidi potpuno jednako - naglasio je.

Vučić je ukazao da on voli svu tu decu koju vidi na igrama, ali da ipak navija da pobedi Srbija. Istakao da je za decu važno da nauče da se bore za pobedu, ali i da gube, jer poraz nije krah ni kraj, niti smak sveta, već da biti uspešan ne znači koliko si puta pobeđivao, već koliko puta si uspeo da se podigneš.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Važno je, kako je naglasio, da se naša deca nauče toleranciji i da se poštuju, vole jedni druge.

- To je budućnost i ovog našeg regiona. Deco, borite se za pobedu, čestitajte uvek pobedniku kada izgzubite - naglasio je on.

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han proglašen je na istoj ceremoniji za novog ambasadora Sportskih igara mladih, a statuu mu je uručio legendarni fudbaler Partizana, reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović.

Han je poručio da će uraditi sve da promoviše takvu vrstu regionalne aktivnosti mladih ljudi.

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han proglašen je za novog ambasadora Sportskih igara mladih-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Han je na svečanosti rekao da je ovo priznanje za njega lično najviše koje je dobio i koje će ikada dobiti.

- Bila je, jeste i biće odlična ideja da se mladima pruži prilika da igraju jedni s drugima, da iskoriste svoje talente , interersovanja, ambicije, a sve u okviru zdrave konkurencije -  poručio je posle uručenja nagrade.

Ovaj događaj je, prema njegovim rečima, prerastao u najveći sportsku priredbu među amaterima u svetu i to je veliko dostignuće.

- Ono što nikada nisam radio kao političar, nisam se zahvaljivao sponzorima, ali , sada ću načiniti izuzetak i zahvaliti se svim sponzorima što su finansirali ovu vrstu aktivnosti, jer mislim da je to najbolja moguća investicja koju neko može da uloži u društvo - istakao je Han.

I ako to doprinese boljem međusobnom razumevanju, pomirenju, doprineće i situaciju u regonu, među zemljama, a omogućiće i stvaranje prijateljstva za ceo život.

Han je na svečanosti rekao da je ovo priznanje za njega lično najviše koje je dobio i koje će ikada dobiti-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Uveravam vas da ćete imati podršku i u budućnosti - rekao je on.

Kako kaže, ima mnogo priča o tome ko je najbolji kandidat za Nobelovu nagradu.

- Ova inicijativa bi bila najbolji mogući kandidat, jer ono što ste postigli i uradili vredi da bude nagrađeno i izvan regiona - zaključio je on.

Predsednik Srbije je Hanu čestitao na tituli ambasadora i rekao da je srećan što projekat podržavaju brojne sportske legende.

Sportske igre mladih predstavljaju najveću manifestaciju za decu i omladinu u regionu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva, a već nekolko godina omogućavaju besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina osnovcima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nastale su 1996. godine u Hrvatskoj, u Splitu, a do danas su se razvilee u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Evropi, koja godišnje okupi više od 170.000 dece iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona, a organizatori nastoje da omoguće svoj deci, iz što više gradova, da se takmiče u jednom od 10 sportova, od proleća do kraja leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA