≫ 

Zamrznuti dijalog sa Prištinom ne sme Srbiju da zaustavi na evropskom putu: Johanes Han razgovarao sa Anom Brnabić (FOTO)

Do kraja oktobra sam tu i učiniću sve što mogu da se što veći progres postigne - rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se jutros sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom u Vladi Srbije.

Johanes Han na sastanku sa Anom Brnabić i Jadrankom Joksimović-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, nakon sastanka izjavio je da je briselski dijalog važan, ali da nije sve kada su u pitanju evrointegracije Srbije i istakao da mu je žao što je dijalog zamrznut.

- Nema razloga i bila bi greška da se sve zaustavi zato što je trenutno dijalog u zastoju zbog poznatih razloga. Ja sam zahvalan što srpska strana to dobro razume - rekao je Han na konferenciji za štampu i dodao da je optimističan po pitanju rada na procesu evrointegracija Srbije.

Kazao je i da izbori u Evropskom parlamentu nemaju veliki uticaj na evrointegracije Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou i zahvalio ministarki Jadranki Joksimović i njenom timu što gotovo svakodnevno rade na svemu što je potrebno za otvaranje poglavlja i napredak u tom procesu.

- Do kraja oktobra sam tu i učiniću sve što mogu da se što veći progres postigne - kazao je Han.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je naveo da razume ljutnju Srbije zbog nametanja taksi na robu iz centralne Srbije od strane Prištine i dodao da je EU pokušala da utiče da se one ukinu, jer su te takse jasno protivne ideji jedinstvenog tržišta i štete daljem razvoju u oblasti trgovine i prekogranične saradnje.

Kako je kazao, postoje druge oblasti koje doprinose regionalnoj saradnji i u tom smislu delimično ukidanje rominga za zemlje u regionu može koristi poslovnom sektoru.

- Drago mi je da čujem da postoji snažna posvećenost Srbije regionalnoj saradnji, čiji privredni sektor može da ima najviše koristi. Pozdravljam odluku Vlade Srbije da podrži inicijativu za potpisivanje sporazuma o romingu i pronađe način da se to postigne. Potrebno je naći način da se poboljša regionalna saradnja - rekao je Han i dodao da je to jedan od najboljih načina da se i Srbija i ostale zemlje regiona pripreme za buduće pristupanje EU, što znači i jedinstvenom tržištu EU.

Dodao je da su sa premijerkom vođeni opširni razgovori o medijskoj strategiji i kazao da mu je drago što je upoznat koliko se odmaklo u procesu njenog sastavljanja.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se jutros sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom u Vladi Srbije-Foto: Slobodan Miljević, Vlada Republike Srbije

Komesar Han došao je u Beograd kako bi istakao da je neophodan međupartijski dijalog i napredovanje u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na njenom evropskom putu.

Sastanku prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Han je juče imao susret i sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka EU, odnosima u regionu i dijalogu Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA