Deo opozicije se sastao sa Hanom, Dveri nisu pozvane na sastanak: Spremni na razgovar sa vlašću o uslovima za izbore, ali se ne vraćaju u parlament

Han još jednom istakao potrebu da dijalog mora biti vođen u institucijama

  • 3

Predstavnici dela srpske opozicije preneli su danas evropskom komesaru Johanesu Hanu svoje stavove o tome da u Srbiji nema demokratije i da se neće vratiti u parlament, a da su jedino spremni da sa predstavnicima vlasti razgovaraju o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je novinarima posle sastanka, da su Hana upoznali sa osnovnim problemima u Srbiji i zahtevima građana koji mesecima protestiju širom zemlje.

Ona je kazala da su mu preneli da postoje ozbiljni problemi sa demokratijom, stanjem ljudskih prava i slobodom medija.

Jerkov je novinarima prenela da je Han na sastanku još jednom istakao potrebu da dijalog mora biti vođen u institucijama, pre svega, kako je rekla, misleći na povratak poslanika u parlament.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović kazao je da su predstavnici opozicije spremni jedino na dogovor i dijalog sa državom i nadležnim institucijama o tome na koji način će se doći do slobodnih izbora i medija.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da je Hanu preneo da se u Srbiji dešava slom demokratije i da je, kao primer toga kako se manipuliše, naveo slučaj da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da dijalog o razbijenoj glavi Borka Stefanovića zameni pričom o razbijenom staklu u zgradi Radio-televizije Srbije tokom demonstracija.

Sastanak Hana sa delom opozicije završen je nešto posle 10.30, a prisustvovali su i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik opštine Šabac Nebojša Zelenović.

S druge strane, na sastanak nije pozvan lider Dveri Boško Obradović. Kako je sam rekao, ne voli komesare.

- I da sam dobio poziv ne bih učestvovao u razgovoru sa Vučićevim bliskim prijateljima iz EU, koji podržavaju njegovo kršenje Ustava i uništavanje demokratije - rekao je Obradović.

Kako je kazao, to je njegova poruka da Zapad ne stoji iza protesta "1 od 5 miliona".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA