≫ 

Posle Švajcaraca, Amerikanci i Britanci zgroženi zbog priče o "lažnim veteranima" na Kosovu

Ambasador Švajcarske, Lebe, oštro je ranije kritikovao kosovske političare ističući kako ne treba plaćati lažne veterane, a da drugi pritom još ulažu u projekte koji su od suštinske važnosti za građane

  • 13

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O'Konel izjavio je da je ambasador Švajcarske na Kosovu Žan-Iper Lebe pre nekoliko dana u Srbici rekao ono što svi misle.

- Švajcarski ambasador je rekao ono što svi mislimo. Vreme je da narod koji voli Kosovo deluje protiv kriminala i korupcije. To je težak izazov ali ne samo za Kosovo. Oni koji budu delovali imaće našu podršku - napisao je O'Konel na Fejsbuku.

Posle  O'Konela, oglasio se i američki ambasador u Prištini Filip S. Kosnet.

- Mi se slažemo - napisao je Kosnet na Tviteru.

On je to naveo uz retvitovanu poruku britanskog ambasadora u Prištini Rurija O`Konela.

Tokom puštanja u rad vodovoda u nekim od sela u opštini Srbica, što je bila donacija Vlade Švajcarske, ambasador te zemlje Žan-Iber Lebe oštro je kritikovao kosovske političare ističući kako ne treba plaćati lažne veterane, a da drugi pritom još ulažu u projekte koji su od suštinske važnosti za građane.

On je rekao i da je broj zaposlenih u javnim službama tri puta veći u odnosu na zemlje regiona.

Ambasador Lebe je rekao da nije normalno za njegovu Vladu da ona finansira takve projekte, jer, prema njegovim rečima, Kosovo ima novac, ali ga ne treba zloupotrebljavati.

- Nije normalno da švajcarska vlada ovde finansira snabdevanje vodom, jer znamo da u ovoj zemlji ima novca. Znamo da vrednost ovog projekta iznosi 2,5 odsto vrednosti novca koji se izdvaja za ratne veterane. Ali, pravi veterani koji su se borili za slobodu ove zemlje. Nismo srećni da vidimo da ljudi dobijaju ovaj status bez ikakvog prava - rekao je on.

Ljekaj Printskrin: Youtube/Kohavision

Njegova izjava je izazvala reakcije kosovskih političara.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova i ministar infrastrukture u Vladi Ramuša Haradinaja, Palj Ljekaj sinoć je izjavio da bi, kada bi se on pitao, odmah naredio odlazak ambasadora sa Kosova.

To je izazvalo bujicu reagovanja i zahteva za ostavkom ili smenom Ljekaja, dok je prištinski filozof i savetnik predsednika Skupštine Kosova Bljerim Ljatifi pozvao premijera Haradinaja da "pritegne" muškarce jer "uzimaju obraz" i njemu i Kosovu, i da švajcarski ambasador govori istinu.

VIDEO: Vučić iznenadio demonstrante zadužene u švajcarcima, sam i bez policije

(Telegraf.rs / Breta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ch

    29. mart 2019 | 19:08

    Trazili ste gledajte

  • sloba

    29. mart 2019 | 20:23

    samo vi finansirajte tu bagru, jos malo i videće te sta ste finansirali. A siptari imaju vise para nego Svajcarska.

  • Slave

    29. mart 2019 | 20:08

    Tek će te se zgražavati njihovim lažima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA