≫ 

Prava pozadina britanskog upozorenja da se ne putuje na sever Kosova: Da li Srbi treba da strahuju za bezbednost?

Bbritanske službe u poslednje vreme veoma aktivne na severu Kosova, gde prikupljaju podatke i donose procene bezbednosnog stanja

  • 3

Upozorenje Londona Britancima da ne putuju na sever Kosova više liči na politički manevar koji u pozadini ima nešto drugo a ne bezbednosne pretnje, ocenjuju sagovornici Tanjuga, koji ujedno smatraju da bi britanske službe, ako imaju takve informacije morale da ih podele i sa Beogradom i Prišinom i Kforom.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je upozorenje britanskog ministarstva njihovim građanima da ne putuju na sever KiM ekstremna ocena i ispolitizovana priča, koja ne odgovara realnosti, osim ako britanske službe ne znaju da Albanci nešto pripremaju.

On za Tanjug navodi da su britanske službe u poslednje vreme veoma aktivne na severu Kosova, gde prikupljaju podatke i donose procene bezbednosnog stanja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Drecun dodaje i da "beznačajni" protesti na severu Kosova ne mogu da poremete stabilnost, kao ni da sve drugo, uključujući i neke incidente izazvane ponašanjem Albanaca i njihovim ekstremizmom, ne može da bude razlog za ocenu koju je London uputio.

- Ostaje malo nejasno odakle odjednom takvo upozorenje sada - rekao je Drecun a sa njim se slaže i diplomata Zoran Milivojević koji je u izjavi za Tanjug ocenio da mu upozorenje britanskog MSP više liči na poliliku nego na stvarnu procenu bezbednosnih problema

Po rečima Milivojevića, bilo bi korektno da Britanci, ako imaju informacije koje ukazuju na bezbednosne probleme, saznanja podele sa srpskom stranom, ali i Kforom i Prištinom.

- Ne vidim da to upozorenje slede i Amerikanci i šta ono znači kada je ambasador SAD Filip Kosnet u to vreme bio na severu - kaže Milivojević i dodaje da je nejasno da li je obaveštenje izdato na osnovu bezbednosnih procena ili je ono političko u funkciji pritisaka i stvaranja atmosfere zabrinutosti.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takva uzpozorenja idu uz procenu problematične bezbednosne situacije i ona su po pravilu ozbiljna i realna u situacijama poput one na Bliskom istoku, kazao je Milivojević i dodao da bi takvo upozorenje trebalo uzeti krajnje ozbiljno da ga je izdao Kfor.

Prema njegovim ocenama, u slučaju upozorenja koje je stiglo iz Londona verovatno je reč o nečemu drugom ako se ima u vidu britanska politika, koja je isključivo antiruska i nije dobronamerna prema srpskom narodu.

Istovremeno i Komandant združenih snaga u Napulju Džejms Fogo ocenio je da u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije ne postoji opasnost, kako je to predstavilo u preporuci britansko ministarstvo spoljnih poslova svojim gradanima.

Džejms Fogo je rekao da američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ne bi boravio u severnom delu Kosovske Mitrovice da je kojim slucajem situacija opasna.

- I ja sam bio tamo i ne postoji ništa što bi predstavljalo rizik - rekao je Fogo pre neki dan na konferenciji za novinare u Štrpcu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    1. april 2019 | 18:20

    Sad mi treba da izdamo saopštenje da se ne putuje u London iz bezbednosnih razloga zbog bregzita!

  • Тодорић

    1. april 2019 | 18:13

    Букачи.

  • Savo

    1. april 2019 | 19:35

    Ne treba fasisti ni da dolaze dosta nam je i onih sto su dole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA