≫ 

Ona je izazvala velike traume u regionu, zbog nje je dijalog izbačen iz koloseka: Haradinaj još jednom okrivio Mogerini za "političku dramu"

Haradinaj je to rekao na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU

  • 7

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je danas optužio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da je odgovorna za štetu nanetu dijalogu Beograda i Prištine, čime je, kako je rekao, izazvala političku dramu ne sam na kosovskoj teritoriji, već i u regionu.

Haradinaj je to rekao na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU, reagujući na izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Apostolova je, naime, najpre pozvala Prištinu da primenjuje Sporazum o S SP, te da nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH nisu u duhu tog sporazuma.

- Nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije ne krše samo CEFTA sporazumam, one nisu ni u duhu Sporazuma o ostabilizacijii pridružiavanju - rekla je Apostolova.

Za Haradinaja odgovorna je Mogerini.

- Mogerini je izazvala velike traume u regionu, dijalog je izbačen iz koloseka - rekao je Haradinaj, preneo je prištinski Zeri.

Prema pisanju Kohe, Haradinaj je rekao da se Priština "suočava sa izazovima koji proističu iz S SP".

- Ne možemo postići sve ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog poteškoća koje nam stvara komesarka Federika Mogerini. Sve to je posledica razgovora o teritoriji - kazao je Haradinaj.

Ocenio je S SP odličnim, uz napomenu da se Priština obavezala da će izvršiti svoje, kako je naveo, "međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformu administracija i jačanja bezbednosti".

- S SP je novi početak za kosovsku ekonomiju, jer Kosovo može da izvozi u zemlje EU, ali stara rana ostaje, a to je nedostatak vizne liberalizacije - rekao je Haradinaj na konferenciji koju je organizovao Institut EPIK.

VIDEO: Prištinska delegacija stigla na "ribanje" u Brisel

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fidel

    1. april 2019 | 21:14

    Ona je kriva što miri dve strane, a ti si super što si odgovoran za smrt ko zna koliko broja Srba, e stvarno nisam odavno čuo veću glupost

  • Dend

    1. april 2019 | 20:04

    Toliko "izlizana" tema da nema smisla pisati dok se nešto konkretno ne dogodi !

  • Cika Velja

    1. april 2019 | 20:38

    Sandra Afrika nevina,a siptar nije kriv???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA