Gradonačelnik Prištine je trebalo u četvrtak da dođe u Beograd, ali je njegovo ime uklonjeno sa spiska govornika na važnom događaju

Ahmeti ima jedno objašnjenje, a organizator drugo

  • 4

Drugi Digitalni samit Zapadnog Balkana biće održan 4. i 5. aprila 2019. godine u Beogradu, u okviru Digitalne nedelje Srbije, najavljeno je ranije iz Vlade Srbije. Na listi govornika je prvobitno najavljen i Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i kopredsedavajući delegacije tzv. Kosova za dijalog sa Srbijom. Međutim, kako saznaje Telegraf.rs njegovo ime je uklonjeno sa liste govornika, a on tvrdi da poziv prethodno nije ni dobio, dok organizator ima sasvim drugo objašnjenje celokupne situacije.

Digitalni samit je najveći digitalni događaj u regionu, na kom će biti 3.000 učesnika iz 30 zemalja i 2.000 privrednika. Prvobitno je među govornicima na samitu najavljen i Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i kopredsedavajući delegacije tzv. Kosova za dijalog sa Srbijom, ali je njegova biografija uklonjena, što može pogledati na ovom linku.

Izbrisana najava za Ahmetija - Printskrin: digitalsummitwb6.com

Međutim, u međuvremenu, njegovo ime je uklonjeno sa liste govornika.

Ahmeti za naš portal kaže da nije ni dobio poziv za Samit.

- Pre neki dan sam video da sam na zvaničnom programu, ali nikada nisam dobio poziv niti za konferenciju, niti za panel - izjavio je Ahmeti za Telegraf.rs.

Ahmeti - Printskrin: Youtube/ T7

S druge strane, iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kažu da je panel, na kome je trebalo da učestvuje Ahmeti uređuje NALAS-a (Network of Associations of Local Authorities of South East Europe).

- Oni su ti koji predlažu govornike i menjaju na šta imaju puno pravo. U petak su predložili izmene tri govornika, među kojima se našao i gradonačelnik Prištine. Konačna lista svih govornika biće utvrđena 24 časa pre početka Digitalnog samita - kažu iz ove Vladine Kancelarije za naš portal.

- Kako je u pitanju velika konferencija sa skoro 200 govornika od kojih veliki broj dolazi iz drugih ekonomija, ovakve stvari su sasvim normalne i očekivane. Još uvek se rade sitne izmene agende, neko otkazuje, neko potvrđuje, a neki govornici se rotiraju - napomenuli su nam.

Samit će, inače, otvoriti premijerka Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Djao.

Na tom skupu će biti ministri za informaciono društvo i digitalnu agendu Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta.

Na Samitu će, kako je ranije najavljeno, biti potpisan regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, kako bi cene poziva od 1. jula bile niže za 25 odsto.

Održavanje Digitalnog samita inicirano je Berlinskim procesom, inicijative čiji je cilj unapređenje regionalne saradnje, a prvi takav skup održan je prošle godine u Skoplju.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA