≫ 

Ovi sa pomućenim razumom bi da vojno osvoje sever Kosova: Dačić komentarisao moguće veće incidente i ono što ne ide u prilog Prištini

Podsetio je da to nije prvo takvo upozorenje i da je međunarodna zajednica i ranije to činila

  • 5

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da upozorenje Velike Britanije svojim građanima da ne putuju na sever Kosova može da se odnosi na mogućnost izbijanja većih incidenata na toj teritoriji koji nisu povezani sa kriminalom.

Dačić u izjavi za Pink nije isključio mogućnost da te incidente izazovu oni sa, kako je rekao, "pomućenim razumom" koji bi da vojno osvoje sever Kosova.

Podsetio je da to nije prvo takvo upozorenje i da je međunarodna zajednica i ranije to činila.

Prema njegovim rečima, upozorenja koja se odnose na sever Kosova, nekada su i povezana i sa kriminalizacijom Srba koju sprovodi Priština, jer se, ukazao je, stalno govori o tome da se na severu KiM nalazi jedna kriminalna struktura i da je tamo nestabilno.

- Dok u Prištini imate jednu kriminalnu vlast koja sada optužuje sever Kosova da je tu sedište kriminala. Međutim, pošto je upozorenje došlo u ovom trenutku, tumači se da bi moglo da dođe do većih incidenata koji nisu vezani za kriminal, već moglo bi da se desi, ako nekome padne na pamet, a tu mislim na ove sa pomućenim razumom, da vojno osvoje sever KiM - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da ni Srbija ni Priština na terenu nemaju puni suverenitet nad Kosovom, Srbija, dodaje, nema pun suverenitet od NATO bombardovanja i Kumanovskog sporazuma, dok Priština, ukazuje Dačić, nema pun suverenitet na severu KiM.

- Njihov cilj je da, ako se stvari oduže, da probaju da ostvare hrvatski scenario i naprave novu Oluju, da proteraju Srbe sa KiM i prošire svoj suverenitet i na sever. Zato je naše upozorenje i međunarodnoj zajednici i našim građanima da zamrznuti konflikt neće moći da traje doveka, jer je to problematična koncepcija koja bi mogla da dovede do takvih napada - navodi Dačić.

Dodaje da Prištini, takođe, ne ide u prilog što Kosovo već 11 godina, od kada su jednostrano proglasili nezavisnost, nije postala članica nijedne međunarodne organizacije - Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Saveta Evrope, Interpola, a i EU ih u svojim dokumentima navodi ne kao državu već kao teritoriju.

S druge strane, Srbija konstanto radi na tome da države povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uprkos, kaže Dačić, pritiscima koji dolaze iz SAD.

- Situacija se sada promenila, jer mnoge zemlje ostavljaju mogućnost da se dođe do kompromisa - rekao je Dačić i dodao da zbog svih tih okolonsti koje ne idu Prištini na ruku, verovanto je da Ramuš Haradinaj neće povući takse.

U takvoj atmosferi, kaže šef srpske diplomatije, neizvesno je kada će doći do dijaloga, ali ga, ističe, neće biti dok se takse ne ukinu.

NE PRIGOVARAJTE MI OKO KOSOVA

Dačić je takođe izjavio da ne dozvoljava da mu bilo ko prigovara oko Kosova čak i kada predlaže rešenja koja se nekome ne sviđaju, jer, kako kaže, na to ima pravo.

Dačić za Pink rekao da je za srpsko Kosovo uradio više nego svi njegovi prethodnici zajedno u istoriji.

Podsetio je da je u vreme vlasti Borisa Tadića i Vuka Jeremića više od 80 zemalja priznalo Kosovo, dok je u mandatu aktualne vlasti devet zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a 13 je povuklo priznanje.

- Ne dam da mi niko prigovori oko Kosova, čak i kada predlažem rešenja koja se nekome ne sviđaju, ja na to imam pravo. Uradio sam više za srpsko Kosovo nego svi ministri spoljnih poslova zajedno u istoriji - izričit je Dačić.

VUČIĆ MOŽE BITI SMENJEN SAMO NA IZBORIMA

Foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE

O zahtevu dela opozicije za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne može se pregovarati jer se takve stvari rešavaju na izborima, poručio je danas lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za Pink rekao da se sa opozicijom može razgovarti o predlogu nekog zakona ili nekih rešenja.

- Ali da predsednik države podnese ostavku i svi mi, to ne može da bude zahtev. To se rešava na izborima - rekao je Dačić.

Opozicija, prema njegovim rečima, nema nikakvu politiku, već je to, kaže, "politička vreća u kojoj ne znate za šta možete da se uhvatite".

- Ako izvučete iz tog džaka Dveri oni su protiv EU, odbijaju svake pregovore o KiM, podržavaju saradnju sa Rusijom. Sa druge strane ako izvučete DS, oni su za ulazak u EU, oni su započeli sa Prištinom pregovore oko rešavanja kosovskog pitanja, oni su pregovore iz Saveta bezbednosti UN prebacili u Brisel - istakao je Dačić.

Smetaju mu i dvostruki aršini u politici, odnosno to što je, na primer, Draganu Ðilasu, dozvoljeno da se uporedo sa politikom bavi i privatnim biznisom.

- Zamislite da se ja bavim biznisom pored politike i zamislite kakve bi reakcije bile kada bih ja zaradio tolike pare. Postoje ljudi kojima je to dozovljeno, dok bi se na svakom drugom to negativno odrazilo - naglasio je on.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja, tvrdi on, pokazala su da o Draganu Ðilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću pet do sedam odsto građana ima pozitivno mišljenje, dok 50 do 60 odsto ima negativno.

- Opozicija je bila uvek popularnija od vlasti, ali u Srbiji nije - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    3. april 2019 | 12:36

    Lepo I'm je I ljudski, diplomatski I zakonski poručio Dacic, da sa pomucenim umom žele da osvajaju sever!? Koji sever, čiji sever, dali oni misle da je Srbija toliko,, slaba,, da mogu da udju ko na pijac!? Ne varaj Te sami sebe, pa i vaše mentore!? Proslo je to vreme raznih, oluja,, nemojte da Vas uhvati neka oluja!? Budite mirni i spokorni,ne navlacite se, na razne trikove mentora!? Da ne bude posle,, trazili ste gledajte,!? Nema više, podupiraca kao što je nekada bilo!? Nekada bilo, sada se spominjali!?

  • Cika Velja

    3. april 2019 | 14:18

    Siptari znaju da NATO,a niti iko drugi,nece poleteti da ih brani,ali zato moramo racunati na sankcije koje bo Zapad jedva docekao pa da nas vrati u kameno doba!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA