Raspušten paralelni parlament? Iz SzS najavljuju promenu strategije, vlast poručuje: Kod njih se nikad ne zna, biće još luđi

Naime, poslednjih dana u skupštinskom holu, gde se inače održavaju konferencije za novinare, narodski rečeno "duva promaja", a od poslanika koji čine SzS nema ni traga ni glasa

  • 6

Poslanici stranaka okupljenih oko opozicionog Saveza za Srbiju (SZS) otpočeli su bojkot rada Skupštine Srbije 11. februara, od kada konferencije za novinare organizuju u holu parlamenta. Međutim, dok predstavnici vlasti raspravljaju na amandmane i usvajaju zakone, paralelna Skupština kao da je utihnula. Naime, poslednjih dana u skupštinskom holu, gde se inače održavaju konferencije za novinare, narodski rečeno "duva promaja", a od poslanika koji čine SzS nema ni traga ni glasa.

S obzirom na to da poslanici iz redova opozicije svakog dana sve manje učestvuju u alternativnom plenarnom zasedanju, postavlja se pitanje da li su odustali i od bojkota institucija ili je projekat "paralelenog parlamenta" propao.

Da podsetimo, u četvrtak 28. marta, prvog dana treće prolećne sednice, u skupštinskom holu su viđena samo četiri poslanika opozicije, između ostalih i lider Nove stranke Zoran Živković. On je svoje prisustvo iskoristio da isprovocira poslanika vladajuće stranke Marijana Rističevića.

Nešto kasnije, predsedavajući Savezom za Srbiju Boško Obradović, u društvu Miroslava Aleksića (Narodna stranka), Ane Stevanović (Klub samostalnih poslanika), Marije Janjušević i Jugoslava Kiprijanović (Dveri), organizovao je "izložbu" za ministre na samom ulazu u Dom narodne skupštine.

Foto: Facebook/Savez za Srbiju

Oni su držali fotografije premijerke i ministara, a ispod njihovih slika su ispisali nadimke koji se mogu povezati sa navodnim aferama koje im se pripisuju.

Obradović je dobacivao ministrima, sa nekima je ušao i u verbalni sukob, ali nije došlo do incidenata. Danas se takođe niko od njih nije obratio javnosti, dok je u plenumu regularno izglasan set zakona iz zdravstva.

Balša Božović iz Demokratske stranke ponovio je da će svi zakoni koji su doneti bez prisustva opozicije, a na štetu građana, biti revidirani čim se poslanici vrate u skupštinsku salu.

Foto: Demokratska stranka

- Što se bojkota tiče, on traje, s tim što se iz plenarne sale borba prenela na ulicu. Mi svakodnevno radimo, evo upravo učestvujemo u kampanji od vrata do vrata kako bi se raspisao referendum za centar grada, posebno za one delove pogođene urbanističkim nasiljem. Potrebno je da se prikupi 20 odsto upisanih birača sa područja pogođenim problemom najvećih gužvi u istoriji Beograda, a da potom opština ili grad raspišu referendum - rekao je Božović i dodao da je ovo mnogo više od političke borbe, da je ovo bitka za Beograd i naše kulturno nasleđe.

Vladimir Đukanović iz SNS za Telegraf je rekao da je očekivao ovakav ishod.

Printskrin: Tanjug

- To se kod njih nikad ne zna, jedan dan su za žestok bojkot parlamenta, a onda drugi dan dođu na sednicu odbora po dnevnice i plate. Ovakav rasplet je bio za očekivanje, takvo je njihovo ponašanje, njihove besmislice niko ne želi da sluša i ozbiljno shvata i prenosi, što je i njima jasno - rekao je Đukanović i naglasio da očekuje da SzS bude još "luđi" i "radikalniji".

Vladimir Goati iz "Transparentnosti Srbije" navodi da je ključna činjenica to što poslanici opozicije bojkotuju rad skupštine, a da je manje važno to što njihovih predstavnika nema u skupštinskom holu.

- Nije tajna da je stav opozicije negiranje postojećeg parlamenta, što je svojevremeni rezultat rascepljenosti zemlje na dva nejednaka dela. Mislim da je to pravi znak da treba razmisliti o novim izborima i o potrebi da predstavnici vlasti i opozicije razgovaraju - rekao je Goati za Telegraf.rs

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Inače, ni danas kada je usvojen set zdravstvenih zakona nije bilo poslanika dela opozicije ni u skupštinskim klupama, ni u holu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    3. april 2019 | 15:21

    Ovaj boškić sve više liči na šojića

  • Bojkotuju

    3. april 2019 | 15:04

    Parlament hajde to nek je i parlamentarno demokratsko pravo i to je u redu ali kako se nesjetiše da i plate iz istog tog parlamenta bojkotuju to je već licemjerje??!!Da se zna nisam ni za jedne ni druge ni treće??!!Moja je opcija kao u većini sredjenih država??!!

  • Marko

    3. april 2019 | 16:00

    Balsu Bozovica vratiti njegovom Milu, dosta nam je mutivoda iz nikad crnje Crne Gore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA