Stop za Radovana Karadžića: Hag mu nije dozvolio da uloži žalbu na dužinu kazne

U odluci predsednika Mehanizma navodi se da nema zakonsikh osnova za ulaganje takve žalbe, kao i da zbog toga nema ni razloga da imenuje novo žalbeno veće koje bi o tome odlučivalo

  • 4

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus nije dozvolio Radovanu Karadžiću da uloži žalbu na dužinu kazne, odnosno na doživotni zatvor na koji je osuđen drugostepenom pravosnažnom presudom.

U odluci predsednika Mehanizma navodi se da nema zakonsikh osnova za ulaganje takve žalbe, kao i da zbog toga nema ni razloga da imenuje novo žalbeno veće koje bi o tome odlučivalo.

Karadžić je prošle sedmice tražio formiranje veća koje bi razmatralo žalbu na dužinu kazne, jer je prema stavu odbrane, Žalbeno veće Mehanizama pogrešilo kada mu je kaznu sa 40 godina zatvora povećalo na doživotni zatvor, jer nije vodio računa o "praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji" čime mu je, pored ostalih, prekršio ljudska prava.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnoasti, kršenja zakona i obbičaja ratovanja.

Ova presuda je pravosnažna, ali on bi i dalje mogao da zahteva reviziju presude, ukoliko njegov pravni tim pronađe nove dokaze koji nisu bili izvođkeni tokom suđenja a imali bi uticaj na konačnu presudu.

VIDEO: Prva reakcija Radovana Karadžića nakon izricanja presude

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    3. april 2019 | 14:38

    Pohvale Telegrafu za vesti a sto se tice Srbije netreba nista vise pisati jer kad su ga izdajnici isporucili Nato nelegalnom sudu Srbija ga se odrekla Srpskih heroja pa netreba vise ni pisati o tragediji Srpskih heroja koji su branili Srbiju od neprijatelja a izruceni kao najveci olos. Sve to bog vidi pa vrati

  • Cika Velja

    3. april 2019 | 14:09

    Tretiraju ga isto kao i sve osumnicene...sude mu da bi mu izrekli kaznu koju su znali i pre hapsenja???

  • Dusanka

    3. april 2019 | 14:51

    Pa zasto oni, koji su koji su isporucivali generale, zive mirno i bogato?! Je su li oni branili narod?! Pa kad jesu zrtvovali svoje zivote, gde je narod da tim zlikovnicima i izdanicama presudi.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA