≫ 

"U institucije se ulazi putem izbora, ne ovako kako su danas pokušali": Radojičić spreman da razgovara, ali "civilizovano, nikako nasilno"

Gradonačelnik je naglasio da je opozicija pokazala nepoštovanje prema instituciji Skupštine grada Beograda, prema ženama, a time i prema svim građanima

  • 51
Zoran Radojičić

Foto: Marko Jovanović

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najoštrije je osudio današnji pokušaj predstavnika opozicije da nasilno upadnu u Skupštinu grada Beograda i poručio im da se u institucije ulazi putem izbora.

- Kao gradonačelniku, najvažniji su mi mir, bezbednost i poštovanje dostojanstva svih građana prestonice. Ono što smo danas imali prilike da vidimo ispred Skupštine grada Beograda predstavlja suštu suprotnost tome. Pripadnici opozicije ne samo da su pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, već su i verbalno napali članice Saveta za rodnu ravnopravnost i žene zaposlene u Gradskoj upravi - rekao je gradonačelnik u pisanoj izjavi za Tanjug.

On je naglasio da je opozicija pokazala nepoštovanje prema instituciji Skupštine grada Beograda, prema ženama, a time i prema svim građanima. Dodaje da saoseća sa ženama koje su danas pretrpele veliki stres, i ocenjuje da su se ponele hrabro.

Današnjim delovanjem dela opozicije, kako kaže, još jednom je iz Beograda otišla slika nasilja u svet.

 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovo je samo jedan u nizu incidenata koje poslednjih meseci u Beogradu izazivaju predstavnici opozicije. Podsetiću na konstantno vređanje žena, nošenje vešala na Terazijama, na napad na radnike ''Gradske čistoće'', upad u zgradu RTS-a, na blokiranje gradskih ulica džakovima sa solju. Osim pokušaja upada u Skupštinu, danas smo imali prilike da vidimo i skidanje građevinske zaštitne ograde sa Trga Republike - rekao je on.

Dodaje da je spisak sve duži, a da takve slike naše prestonice utiču na sve građane, kao i na međunarodni ugled Srbije.

Podseća da je Beograd danas sve poželjnija destinacija za turiste i investitore, a da ovakvi događaji i u tim segmentima nanose veliku štetu.

Radojičić smatra da je nedopustivo, da se u gradu koji je toliko puta vaskrsao iz ruševina, akti nasilja i upada u institucije koriste kao političko sredstvo i zatražio od opozicije da se sa nasilničkim ponašanjem prestane.

Foto: Marko Jovanović

- Ne smemo dozvoliti da nas ovakvi događaji vrate decenijama unazad. Odsustvo političkih argumenata ne može se zameniti nasilnim upadom u institucije. U institucije se ulazi putem izbora, a građani su pre godinu dana na glasanju iskazali svoje mišljenje o tome koga žele na vlasti - naglasio je gradonačelnik.

Dodaje da su građani glasali za program koji sprovodi aktuelna vlast i da se zbog toga ne može dopustiti da deo onih koji misle drugačije sprečavaju razvoj grada, blokiraju ulice i radove u centru prestonice.

- Smatram da se jedino dijalogom i kompromisom može doći do svakog rešenja - poručio je prvi čovek prestonice.

O zahtevu predstavnika Saveza za Srbiju koji su ispred Starog dvora tražili da im se obrati gradonačelnik Radojičić, on je rekao da je uvek spreman za razgovor na civilizovan način, a ne nasilno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA