≫ 

Srbi iznenađeni, kosovska policija nema podatke, ali priprema specijalce: U 7 dana 2 upozorenja zapadnih sila da se ne putuje na sever KiM

Policija svakodnevno obavlja svoje redovne aktivnosti i nema indicija da je bezbednosna situacija na terenu loša - rekao nam je Hoti

  • 14

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom vladinom savet državljanima Velike Britanije da osim u neophodnim slučajevima ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ni u severni deo Kosovske Mitrovice. Gotovo istovetno upozorenje sedam dana kasnije objavili su i Nemci. Imaju li Srbi razloga za bojazan, pogotovo što su u protekle tri nedelje specijalci iz Prištine imali čak četiri vežbe?

U vreme povišenih tenzija između Beograda i Prištine, kada je gotovo potpuno stopiran dijalog, a privremene institucije na Kosovu i Metohije ne odustaju od taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH, čelnici tih istih institucija izveli su specijalce da demonstriraju silu. I to četiri puta u tri nedelje. Ređale su akcije i vežbe: "Čelični prsten", vežba sa albanskom Vojskom, "Jasteb 03" i "Bljesak Zapadnog Balkana".

Kosovska policija na severu KiM - Foto: Marko Jovanović

Gotovo paralelno sa održavanjem poslednje vežbe, britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom vladinom savet državljanima Velike Britanije da osim u neophodnim slučajevima ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ni u severni deo Kosovske Mitrovice.

Oni su svojim građanima poručili da budu oprezni i izbegavaju javna okupljanja, što se posebno odnosi na područje oko mosta "Austerlic" koji razdvaja Mitrovicu na sever i jug.

- Protesti imaju potencijal da postanu nasilni, zato treba da pazite ukoliko ugledate da se velike mase okupljaju tokom pojačanih političkih napetosti u tom gradu. Pratite lokalne medije, konsultujte recepciju hotela za savet i redovno proveravajte informacije na ovom sajtu zbog novih podataka - navodi se u poruci koja je na sajt postavljen 25. marta.

U njoj se još navodi da je bilo nasilnih sukoba na severu Kosova, kao i incidenata koji su uključivali eksplozije ručnih bombi i vozila u Severnoj Mitrovici.

Posle britanskog upozorenja i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je slično saopštenje.

- Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja - navodi se u preporukama nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Italijanski karabinjeri kod centralnog mosta u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Građani u Kosovskoj Mitrovici iznenađeni su i sa dozom bojazni komentarišu upozorenja iz britanske i nemačke ambasade.

Nebojša (42) kaže da “ne može da veruje da na dan kada američki ambasador Filip Kosnet pije piće u kafiću na šetalistu u glavnoj ulici neko poziva svoje građane da ne idu na sever” okreće se i pokazuje rukom na baštu kafića u kom je pre samo nekoliko dana upravo Kosnet imao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova

- Zar smo mi kriminalci, svi mi koji smo šetali tog dana ovde?! Trudili smo se da budemo dobri domaćini, da se ne bi našao neko da kaže kako smo mi oni koji komplikuju situaciju i otežavaju pregovore, ali eto… Navikli smo na to - kazao je on našem dopisniku.

Kosnet sa predstavnicima Srpske liste - Foto: Telegraf.rs

Zorica (29) šeta bebu u kolicima i nadovezuje se:

- Stvarno nema smisla, je l moje dete kriminalac? Kome ću ja i kome će moje dete nauditi? Zašto i dokle će nas stalno etiketirati? Kome smetamo, živimo ovde, Srbi smo, ovo je jedina urbana sredina u kojoj su Srbi uspeli da opstanu i to smeta nekom. Plašim se, plašim se za sebe i za svoju decu. Ako stranci upozoravaju ljude da ovde ne putuju to znači da može nešto da se desi nama ovde, šta to oni znaju i zašto nam ne kažu to? Oni bi trebali da nas štite, a ne da nas stalno uznemiravaju.

U međuvremenu, reagovala je i Srpska lista. U saopštenju za javnost ukazuju na seriju čudnih događaja na severu Kosova i Metohije, a nakon upozorenja britanske ambasade u Prištini izazvali su uznemirenje srpskog naroda.

- Ispisivanje grafita sa veličanjem tzv. Velike Albanije, i UČK, provokacija i šetnja pripadnika vojske Albanije centrom Kosovske Mitrovice kod građana je izazvalo zabrinutost, posebno nakon što su saopštenja britanske ambasade provejavala stereotipnim odnosom, skoro stigmatizirajući 50000 Srba na severu Kosova i Metohije.

Zbog svega navedenog Srpska lista javno pita komandanta Kfora da li raspolaže informacija o eventualnim incidentima na severu Kosmeta, na koje upozoravaju Britanci i Nemci, ali i otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfor?

Predstavnici Srpske liste - Foto: Telegraf

Portparol KPS-a za sever Kosova Besim Hoti u izjavi za Telegraf kaže da se “Policija ne bavi političkim izjavama".

- Na osnovu svakodnevnih operativnih saznanja koje se prikupljaju na terenu policija nema podataka koji bi ukazali na pogoršanje bezbednosne situacije. Policija svakodnevno obavlja svoje redovne aktivnosti i nema indicija da je bezbednosna situacija na terenu loša - rekao nam je Hoti.

Hoti - Printskrin: Youtube/RTV PULS

S druge strane vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da su pomenuta upozorenja izdata posle političkih procena, jer su uvidela da postoji tenzija na terenu.

- Ali, ta upozorenja ne znače da počinje rat. To je jedna mera opreza, gde je jedna država stavlja do znanja svojim državljanima da ako negde bude iznenađenja da se ne čude. Često takve preporuke mogu da se donesu zbog nekih stvari koje su relativne benigne, a ne zbog dubokih bezbednosnih kriza - kaže za naš portal Radić.

Radić - Printskrin: Telegraf

Ipak, prema njegovim rečima, naši državljani su na severu KiM uvek izloženi riziku.

- Za naše državljane rizik je realan. Njih ugrožava i agresivnost Albanaca i naših kriminalaca. I nemaština i neizvesna sudbina na tom prostoru. Tako da oni imaju razlog da uvek strepe i tu se ništa nije promenilo u odnosu na bilo šta u skorijoj prošlosti - napomenuo je ovaj analitičar.

Njegov kolega Vlade Radulović kaže, u vezi saopštenja Britanaca i Nemaca, da verovatno postoje neke informacije da bi možda moglo doći do neke intervencije kosovskih Albanaca na severu KiM, bilo da se radi o Gazivodama, Trepči ili izlasku na administrativnu liniju.

Radulović - Foto: mc.rs

- U skladu sa tim to treba tumačiti. Treba imati u vidu da su to razvijene države i moćne obaveštajne službe, koje očigledno imaju neke informacije, da bi do nekih pokreta na terenu moglo da dođe - kazao nam je Radulović.

On ne povezuje vežbe specijalaca iz Prištine sa pomenutim upozorenjima, jer su ti pokreti najavljeni još ranije.

VIDEO: Svaka čast! Srbin sa Kosova vojniku KFOR-a: Je l' čekate da nas i odavde proteraju?

M.I/I.S (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lalo

    4. april 2019 | 17:40

    Nadam se da i naši treniraju.

  • Sone

    4. april 2019 | 17:36

    Sta bih tek bilo da imamo oruzje dole

  • Blagica

    4. april 2019 | 19:18

    Sve rade planski,kao i do sada.Malo po malo,uspece oni i sever da nam uzmu,na zalost!!21 vek,a Srbi na Kosovu zive u getu,pomozi Boze🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA