Zakazan susret srpskog i kineskog premijera sledeće nedelje u Dubrovniku (FOTO)

Dve zemlje nikada nisu imale bliže i bolje odnose nego u poslednjih nekoliko godina - poručeno je na sastanku

  • 0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Kine Li Kećijang sastaće se tokom predstojećeg Samita 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, koji će biti održan 11. i 12. aprila u Dubrovniku, potvrđeno je na današnjem sastanku premijerke Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Premijerka Brnabić zahvalila je ambasadorki Čen na političkoj i ekonomskoj podršci koju Peking pruža našoj zemlji, navodeći da je Kina jedan od najvažnijih međunarodnih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora.

Brnabić i Bo - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je kazala da postoji mnogo toga što spaja naša dva prijateljska naroda i poručila da joj se čini da kroz istoriju, dve zemlje nikada nisu imale bliže i bolje odnose nego u poslednjih nekoliko godina što je, dodala je, delom i rezultat velikog uzajamnog poštovanja predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tema razgovora bila je i velika investicija od 800 miliona evra kineske kompanije „Šandong Linglong“ u otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu, dolazak fabrike automobilskih delova „Mint“ u Loznicu, kao i ulaganja kineskih partnera u Železaru Smederevo i strateško partnerstvo RTB Bor i kineskog Ziđina.

Brnabić i Bo - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je podsetila da kineske kompanije u Srbiji sprovode niz velikih infrastrukturnih projekata u okviru inicijative “Pojas i put” predsednika Sija i u okviru mehanizma saradnje “16+1” u okviru kojeg je Srbija najaktivnija zemlja.

Ambasadorka Čen je zahvalila Srbiji na izuzetnoj saradnji i gostoprimstvu, i istovremeno premijerki Brnabić čestitala na uspešnoj organizaciji Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji se ovih dana održava u Beogradu.

Sagovornice su naročitu pažnju posvetile kulturnoj saradnji koja beleži stalan napredak.

Krajem prošle godine je u Pekingu otvoren Kulturni centar Srbije, dok su u Beogradu u toku radovi na izgradnji najvećeg u Evropi Kineskog kulturnog centra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA