Dačić najavio: Mihajlo Pupin i Vudro Vilson dobijaju zajednički spomenik u Beogradu

Ministar je rekao da je zajedno sa uglednim pojedincima pokrenuo obeležavanje stote godišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, koja je podignuta na inicijativu Pupina, ličnog prijatelja predsednika Vilsona

  • 3

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će naučnik Mihailo Pupun i 28. predsednik SAD Vudro Vilson dobiti zajednički spomenik u Beogradu.

Ministar je rekao da je zajedno sa uglednim pojedincima pokrenuo obeležavanje stote godišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, koja je podignuta na inicijativu Pupina, ličnog prijatelja predsednika Vilsona.

- Pupin je učestvovao u Versajskoj konferecniji kao član naše delegacije a da bi mogao da učestvuje morao je da mu se izda pasoš - američki, ali ga je potpisao sa Mihailo Idvorski Pupin što pokazuje koliko je voleo i cenio mesto iz koga dolazi, koliko je voleo i cenio svoju zemlju i svoj narod - rekao je Dačić.

Upravo zato, kako je dodao, postoji inicjativa da se podigne zajednički spomenik Pupinu i njegovom ličnom prijatelju američkom predsedniku.

Dačić je u razgovoru sa učenicima Srpske pravoslavne opšte gimnazije iz Zagreba podsetio da Muzej diplomatije "čuva političku istoriju našeg naroda i države Srbije u poslednja dva veka-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Dačić je u razgovoru sa učenicima Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković" iz Zagreba podsetio da Muzej diplomatije "čuva političku istoriju našeg naroda i države Srbije u poslednja dva veka".

- Nadam se i da će među vama biti oni koji će biti na zidovima ovog muzeja. Mada ja sam tu, mislim da još nisam za muzej, nisam još za penziju - rekao je ministar u šali i pozvo sve mlade da se uključe u razvoj Srbije i srpskog naroda bilo gde da živi u svetu.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    6. april 2019 | 00:15

    Koga li ce nasi potomci da slave i kome da dizu spomenike? Jedini sistem vrednosti u ovoj drzavi je spao na politiku, kriminal i estradu.

  • Toni

    5. april 2019 | 23:00

    Samo spomenici ima li koja kinta za javnu kuhinju

  • Nelica

    6. april 2019 | 14:28

    Sram te bilo imamo li mi svojih zasluznih gradjana ove nase domovine a nema njihovih spomenika. Dosta nam je stranih naziva i spomenika . Ovo je Srbija.Za Milankovica Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA