≫ 

Priča da Priština ima podršku 116 zemalja EU je laž: Dačić ocenio da je najveći problem postizanje kompromisa, jer Albanci ne žele da pregovaraju

Najveći problem je pitanje odnosa sa Prištinom i kako da se pronađe odgovarajuće trajno političko rešenje koje bi bilo u interesu oba naroda koji žive na Kosovu - rekao je šef srpske diplomatije

  • 3

Ivica Dačić je na prijemu u ambasadi Srbije u Berlinu članovima udruženja "Berlinski poslovni razgovori" rekao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU. Nada se da će u neposrednoj budućnosti moći da u Srbiji poželi dobrodošlicu jednom velikom imenu evropske i svetske automobilske industrije.

Ivica Dačić kaže da je evidentno je da pripadamo tom delu Evrope i naš cilj je da što pre postanemo punopravni član EU.

- Ima mnogo izazova i problema, neki su u samom našem regionu, a neki su i u samoj EU. U nekim zemljama, članicama EU, postoji određena skepsa prema proširenju i prijemu novih članova - kazao je Dačić.

Sa druge strane, navodi da u zemljama u našem regionu postoji zamor od priča o proširenju jer se to najavljuje godinama i decenijama.

NAJVEĆI PROBLEM PITANJE ODNOSA SA PRIŠTINOM

- Kako da se pronađe odgovarajuće trajno političko rešenje koje bi bilo u interesu oba naroda koji žive na Kosovu. Naša želja je da se pronađe kompromis. Međutim, Prištini nije baš previše stalo do toga jer oni smatraju da nema potrebe da prave kompromis, odnosno oni su pre deset godina proglasili državu imaju podršku nekih zapadnih zemalja, i nemaju potrebe da prave kompromis - istakao je šef srpske diplomatije.

Prištini nije baš previše stalo do postizanja kompromisa jer oni smatraju da nema potrebe za tim, rekao je Dačić-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Dačić dodaje da, međutim, situacija i nije baš takva, za deset, jedanaest godina oni nisu uspeli da zaokruže proces nezavisnosti.

- Nisu postali član UN, ne mogu postanu član OEBS-a, Saveta Evrope, ne mogu da uđu u EU jer ih 5 zemalja EU ne priznaje. Priče da ih 116 zemalja priznaje, to su čiste laži. Što više razgovarate sa tim zemljama, sa kojima niko u prošlosti iz Srbije nije razgovarao, to više oni vide probleme koje imaju u svojim zemljama na primeru Kosova - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kako je istakao, Katalonija želi da ide putem Kosova, i to putem jednostranih akata, dakle bez dogovora sa Madridom.

Priče da Prištinu 116 zemalja EU priznaje, to su čiste laži-Foto: mfa.gov.rs

- Mi želimo kompromis. Kardinal Rišelje rekao je da je kompromis onaj dogovor gde svaka strana dobije po malo od onoga što nije htela - naveo je Dačić.

SRBIJA SPREMNA DA NEMAČKIM INVESTITORIMA PONUDI USLOVE POSLOVANJA

Ivica Dačić kaže da se u ekonomskom smislu u Srbiji odvijaju reforme, da su preduzete hrabre ekonomske i strukturne reforme koje se tiču fiskalne konsolidacije, poboljšanja uslova za promovisanje investicione klime.

Prema Dačićevim rečima u našoj zemlji posluje preko 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 60 hiljada radnika.

- U tom smislu, Nemačka spada među vodeće privredne partnere Srbije. U 2018. godini spoljnotrgovinska razmena dostigla je rekordne rezultate: ukupna razmena iznosila je oko pet milijardi evra - kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Nada se, kaže, da ćemo u neposrednoj budućnosti moći da u Srbiji poželimo dobrodošlicu još jednom velikom imenu evropske i svetske automobilske industrije.

Dačić navodi da je Srbija spremna da nemačkim investitorima ponudi povoljne uslove poslovanja.

- Naši ključni interesi su povećanje investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam. Pridajemo veliki značaj i digitalnoj agendi, tako da izvoz naše IT industrije je na veoma visokom nivou - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    9. april 2019 | 08:58

    Kakav predgovori samo priznanje vlasti srbije na celoj teritoriji

  • Lazar ns

    9. april 2019 | 09:07

    Nikad oni nisu hteli da pregovaraju u tome je stvar. Koliko puta je naša delegacija bezuspešno išla 90-ih na pregovore i svaki put su propali jer se šiptari nisu pojavili.

  • Cika Velja

    9. april 2019 | 10:52

    Od kad znam za sebe i šiptare,stvari se nisu promenile! Oni ne zele nista srpsko u svojoj blizini,i to je sad izrazenije neg ikad,a sve traje predugo!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA