Srbija poštuje svačiji teritorijalni integritet, očekujemo to i od drugih: Vučić na opasku da podržava "Dodikove ideje" izneo jasan stav Srbije

Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih - rekao je on

  • 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, te istakao da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da "podržava Dodikove stavove", Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

- Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati - rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz Bosne i Hercegovine koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, Vučić je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijlani integritet - istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je reč o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsedavajućim Predsedništvu BiH, a ranije predsendikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da veruje da u budućnosti može da bude još bolja.

- Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv - rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsetio da je u Sarajevu dogovoreno da deo granice od tri odsto bude rešen, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

- Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, ali to nije bilo dovoljno da se dođe do promene stava - rekao je Vučić i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rešenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio pitanjem:

- Kako da se pojavim ako nismo dogovorili tih tri odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • caca

    9. april 2019 | 11:52

    Predsednik Vucic je u potpunosti u pravu,Srbija postuje svaki dogovor i zeli da ima dobre odnose sa svima,i zeli mir u celom regionu!!!

  • Viktor

    9. april 2019 | 11:54

    Dokaz da se Srbija zalaže da bude poštovana zemlja, gde će svi poštovati njen teritorijalni integritet kada je u pitanju ova tema, kao što i ona poštuje teritorijalni integritet svih drugih zemalja. Srbija je zemlja koja je dokazala više puta da je spremna za svaki vid saradnje i kompromisa, ali da takođe ima princip da ova zemlja mora biti poštovana!

  • miki

    9. april 2019 | 13:44

    Bilo bi dobro kad bi svi razmisljali kao Vucic i Srbija!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA