≫ 

Vučić obišao radove na obnovi crkve Svete Trojice u Mostaru: Svetinja je važna za sve narode, jer govori da možemo da živimo zajedno (VIDEO)

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine

  • 73

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Predsednik Srbije je posetio tu crkvu zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a dočekao ih je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije.

- Ponosan sam na to što su Srbija i Republika Srpska mogle da daju doprinos za obnovu ove crkve. Ona je važna i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i poštujemo jedni druge - rekao je predsednik posle obilaska svetinje.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine-Foto: Tanjug/ Instagram . Budućnost Srbije

Istakao je da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpki narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

- Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikvanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive - rekao je Vučić.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

- Imamo čvrsta uverenja da će hram 2020. biti potpuno završen - rekao je vladika na šta je predsednik odgovorio:

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen-Foto: Tanjug/ Instagram . Budućnost Srbije

- Nama ostaje da, osim što volimo Boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani.

SARADNJA SRBIJE I RS NAJBOLJA U DOSADAŠNJOJ ISTORIJI

Predsednik Srbije istakao je danas da je saradnja Srbije sa Republikom Srpskom najbolja u dosadašnjoj istoriji, kao i da su ekonomski odnosi sa BiH dobri, ali da mogu da budu još bolji.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da Srbija sa BiH ima najveću trgovinsku razmenu, koja iz godine u godinu "dramatično raste".

Kako je rekao, ona sada iznosi milijardu i 900 miliona evra, a 2015. godine je bila milijardu evra.

Predsednik Srbije istakao je danas da je saradnja Srbije sa Republikom Srpskom najbolja u dosadašnjoj istoriji, kao i da su ekonomski odnosi sa BiH dobri, ali da mogu da budu još bolji-Foto: Tanjug/ Instagram . Budućnost Srbije

- Imamo dobru saradnju i verujemo da može da bude još bolja - rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što je, zahvaljujući i angažmanu Milorada Dodika, predsednik koji je učinio da Srbija u svakoj opštini u Republici Srpskoj uradi makar jedan projekat, kako bi Srbi u RS osetili prisustvo Srbije.

- Mi smo spremni da to radimo i u BiH - podvukao je Vučić.

DODIK: POLOŽAJ SRBA NEPOVOLJAN, VEĆE ANGAŽOVANJE RS I SRBIJE

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji uopšte nepovoljan, istakao da se donose odluke protiv srpskog naroda, a da veće prisustvo Srbije i RS u BiH govori o tome da vode računa o svim segmentima života svojih građana.

- Ukupan položaj srpskog naroda u Federaciji BiH je složen, posebno imajući u vidu da im se negira konstitutivnost u nekim kantonima, iako to predviđa Ustav. Donose se odluke protiv Srba - ukazao je Dodik novinarima, nakon što je sa Vučićem obišao Sabornu crkvu Svete Trojice.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji uopšte nepovoljan-Foto: Tanjug/ Instagram . Budućnost Srbije

On je istakao da Draganom Čovićem može da se razgovara i uradi više na uključivanju naše zajednice u važne poslove Mostara.

U Mostaru, kaže, nisu sprovedeni lokalni izbori već deset godina, jer nema dogovora o političkom predstavljanju, ista grupa ljudi je na vlasti i, dok tako bude, položaj Srba će ostati isti, po njih nepovoljan, uveren je Dodik.

Naveo je i da je Srbija prošle godine obećala i izmirila sve svoje obaveze u vezi sa projektima.

SVETINJA IZGRAĐENA 1873. ZAPALJENA JE I MINIRANA U JUNU 1999. FODINE

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine-Printscreen/Tanjug

Obnova je pocela 2010. godine, a u septembru prošle godine završeni su grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen poslednji kamen.

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je reč o nacionalnom spomeniku kulture.

Vučić je tokom posete toj crkvi pre godinu dana rekao da je Srbija za dotadašsnje radove izdvojila 700.000 evra i da očekuje da radovi budu završeni do 2020. godine.

Najveći deo sredstava za radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije. Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada. Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine.

Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena.

Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao. Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine. Obnovu hrama pomogao je Unesko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. april 2019 | 13:47

    Apsolutna podrška našem predsedniku.

  • meda

    9. april 2019 | 13:43

    Svi trebamo da zivimo zajedno I u miru

  • Gorana

    9. april 2019 | 21:49

    Kroz očuvanje naših svetinja i veru opstaćemo kao narod jer čuvamo svoju istoriju i ne zaboravljamo svoje stradanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA