≫ 

Diplomatski izvori u Briselu potvrdili: Srbija otvara nova poglavlja 18. juna

Prilikom odlučivanja o tome koliko poglavlja će biti otvoreno, zemlje članice će se ponovo najviše fokusirati na izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, odnosno na poglavlja 23 i 24

  • 1

Naredna međuvladina konferencija EU-Srbija, na kojoj bi trebalo da budu otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima, predviđena je za 18. jun, potvrdili su diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

Rumunija, kao predsedavajuća EU, predvidela je taj dan kao datum mogućeg održavanja međuvladine konferencije, a trenutna je procena da bi bilo realno očekivati otvaranje najviše dva nova poglavlja.

U radnim telima Evropske unije trenutno se nalazi pet pregovaračkih poglavlja (2, 4, 9, 21 i 11), koja još nemaju podršku svih članica EU, a očekuje se ulazak u proceduru za poglavlje 14 koje se odnosi na transport.

Prilikom odlučivanja o tome koliko poglavlja će biti otvoreno, zemlje članice će se ponovo najviše fokusirati na izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, odnosno na poglavlja 23 i 24.

Inače, majski izbori za Evropski parlament kratkoročno će odložiti izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja u evroitegracijama.

Za razliku od prethodne godine kada su izveštaji i strategija o proširenju objavljeni u aprilu, sada se njihovo predstavljanje očekuje posle evropskih izbora, odnosno ne pre 29. maja.

U ovom trenutku nije jasno da li će zemlje članice EU imati dovoljno vremena da od objavljivanja izveštaja EK do sredine juna donesu odluke o novim koracima u procesu pristupanja država Zapadnog Balkana.

Povodom navoda da je Međuvladina konferencija, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja zakazana za 18. jun, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da očekujemo da nova poglavlja budu otvorena do kraja juna, odnosno do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Odluka država članica će uslediti nakon usvajanja i objavljivanja Izveštaja o napretku Srbije u procesu pristupanja koji će biti objavljen krajem maja ili početkom juna, što će ostaviti manje vremena za sve procedure i odluku država članica o broju poglavlja, navela je Joksimović u saopštenju.

- U stalnom smo kontaktu sa Evropskom komisijom i predsedavajućim oko organizacije Međuvladine konferencije, te imajući u vidu izbore u EU smatram da je rano za precizne termine, ali svakako da očekujemo da će Međuvladina konferencija za otvaranje novih poglavlja biti organizovana - rekla je Joksimović.

Ministar je ukazala da Srbija, u ovom momentu, ima pet tehnički pripremljenih poglavlja: 2 - slobodno kretanje radnika, 4 - slobodno kretanje kapitala, 9 - finansijske usluge, 14 - transport i 21 - transevropske mreže i da se radi na pripremi novih.

Jadranka Joksimović je u tom smislu pojasnila da je neprecizna informacija koju je Tanjug objavio da je spremno poglavlje 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj, koje se nalazi u fazi rasprave o Izveštaju o ispunjavanju merila za otvaranje, s obzirom da je ovo poglavlje kompleksno i ima posebna merila za otvaranje, pa očekujemo da će i ono u dogledno vreme biti tehnički u potpunosti spremno.

- Lično, mislim da je Srbija ostvarila konkretan napredak i to kumulativno u oblastima koje pokrivaju tzv. Kopenhaške kriterijume vladavine prava, ekonomskih reformi i dobrog upravljanja. Dodatno, Srbija je kontinuirano bila i, uprkos dnevnim izazovima, ostala iskreno posvećena regionalnom miru i saradnji čime aktivno sarađuje i pomaže stabilnosti i evropskom poretku mira na tzv. Zapadnom Balkanu - rekla je Joksimović.

Smatra da razloga za otvaranje novih poglavlja ima, što bi prestavljalo jasnu političku poruku Srbiji i regionu, kojom bi EU pokazala da i neposredno posle izbora za Evropski parlament politika proširenja ostaje visoko na njenoj agendi i da kredibilna politika proširenja ima potencijal da bude deo planova reformisane i snažnije EU.

- Takođe, očekujem otvaranje novih poglavlja i da bi se pokazalo uvažavanje napretka Srbije u reformama - posebno u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Ne bih precizirala broj poglavlja, smatram da je svako novootvoreno poglavlje korak napred u našem reformskom putu i očekujemo pozitivnu odluku država članica o novim poglavljima", rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    10. april 2019 | 21:51

    Аха, мало слаткиша пред признање Косова!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA