Mi to smatramo nesretnim rezultatom: Oštra nemačka poruka Srbiji zbog naše spoljne politike

Srbija treba da napravi analizu svojih bezbednosnih politika što pre, a koja treba da bude usklađena sa osnovnim principima spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU - poruka je iz Berlina

  • 15

Srbija se prošle godine uskladila sa 28 od 54 spoljnopolitičke deklaracije Evropske unije, što je najniža stopa usklađenosti među svim zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas predstavnik Nemačke u Komitetu za proširenje EU Aksel Kile.

- Mi u EU to smatramo nesretnim rezultatom i nadamo se da će Srbija ubuduće imati veći procenat usklađenosti s deklaracijama EU - rekao je Kile na konferenciji "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019" u Beogradu.

Podsetivši da zemlje kandidati treba progresivno da usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, on je dodao da je stopa usklađenosti pala u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila skoro 67 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da napravi analizu svojih bezbednosnih politika što pre, a koja treba da bude usklađena sa osnovnim principima spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, rekao je da nema kristalnu kuglu da predvidi šta će se dogoditi, ali i dodao da će bilo kakve ozbiljne promene uticati na ključne elemente, kako zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, tako i na proces proširenja.

Kile je rekao da će proces odlučivanja o daljim koracima u procesu pridruživanja biti otežan zbog majskih izbora jer će kasniti izveštaji o napretku zemalja, te da će biti teže da se u kratkom roku dođe do dogovora svih država članica o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. april 2019 | 13:12

    NE U EU !!! PRVO DA EU OKUPATOR DA NAPUSTI JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU !!!

  • Ss

    11. april 2019 | 13:20

    To je ono sto oni samo znaju da rade, da naredjuju i uslovljavaju. Ne u EU, cuvajmo svoju nezavisnost !!!

  • Llilja

    11. april 2019 | 13:21

    Bravo koja EU pa oni samo unistavaju male zemlje .Neka Nemacka plati za ubijanje ljudi pa onda da diskutujemo o uskladjivanju.Ko je oteo Kosovo ? pa oni sto nedaju siptarima svoj deo zemlje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA