Visoki Dečani su jedina svetinja koju čuva KFOR: Italijan koji ima 500 ljudi pod oružjem komanduje zaštitom manastira (VIDEO) (FOTO)

Dečani su poslednji manastir na KiM koji obezbeđuju međunarodne snage. Svi ostali manastiri, od 2013. godine, imaju zaštitu samo redovne kosovske policije

  • 5

Manastir Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana, smešten je u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije. Mošti Svetog Kralja Stefana Dečanskog i Svete Jelene Dečanske počivaju u manastiru. Kada su Turci hteli Dečane da pretvore u džamiju 1692. godine, crkvene knjige pišu, dogodilo se čudo kojim su u tome sprečeni i koje se pripisuje njima. Od ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, ova svetinja je više puta bila na meti albanskih ekstremista. Zato je tu skoro 20 godina stacioniran i italijanski KFOR.

Odmah po dolasku snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju juna 1999. godine manastir je stavljen pod zaštitu italijanskih vojnika.

Danas, pod italijanskom komandom, manastir obezbeđuju i vojnici austrijskog, slovenačkog i moldavskog KFOR-a.

Tako se na putu ka manastiru mogu videti barijere, koje su postavili pripadnici ove međunarodne misije. One treba da odvrate potencijalne napadače da ugroze manastirsku ekonomiju. Takođe, na samoj manastirskoj kapiji vidljivo je prisustvo KFOR-a.

Dečani su poslednji manastir na KiM koji obezbeđuju međunarodne snage. Svi ostali manastiri, od 2013. godine, imaju zaštitu samo redovne kosovske policije.

Zaštita manastira Visoki Dečani zadatak je Multinacionalne borbene grupe Zapad, čija se baza "Vilađio Italia" nalazi blizu Peći.

Komandant baze, kao i pomenute jedinice je italijanski pukovnik Đankarlo Di Marko. Kako je u razgovoru sa srpskim novinarima, među kojima je bila i ekipa portala Telegraf.rs rekao Di Marko, kamp "Vilađo Italia" je, posle baze Filmski grad gde je smeštena komanda KFOR-a, baza sa najviše različitih kontingenata.

Tu su italijanski, slovenački, austrijski, švajcarski, turski i moldavski vojnici.

- I to je prilika za nas da se udružimo i da radimo zajedno svaki dan i svaku noć, da bi postigli isti cilj. Zaista, naš moto je "Ujedinjeni u posvećenosti" - rekao je Di Marko.

Di Marko - Foto: Telegraf.rs

Di Marko je na čelu Multinacionalne borbene grupe Zapad od decembra 2018. godine.

- Zona moje odgovornosti je Zapadno Kosovo, od Istoka na severu, do Dragaša na jugu. Pokrivamo 15 opština, i prema rezoluciji 1244, naša dužnost je patroliranje i treniranje naših trupa kako bi sprečili bilo kakvu eskalaciju u zapadnom delu Kosova - kazao nam je on.

Di Marko, kao i njegovi saradnici ističu da je oko zaštite manastira važna komunikacija i saradnja sa igumanom Savom Janjićem i monasima.

Tako se KFOR krajem marta uključio u gašenje požara u okolini manastira. Naime, zbog siline vatre u gašenje su bili uključeni i helikopteri ove vojne misije, uz vatrogasna vozila.

Oni su podržali vatrogasne brigade u Peći i Dečanima, kao i kosovsku policiju kako bi požar bio obuzdan.

- Vatra nije ugrozila nijednu stambenu zonu i KFOR je i dalje oprezan u pružanju pomoći ako je potrebno. KFOR je uvek spreman da zaštiti sve ljude na Kosovu - navedeno je tada u saopštenju.

Inače, u bazi "Vilađio Italia" trenutno se nalazi 500 vojnika. Kao što smo gore naveli, oni su deo Mulitnacionalne borbene grupe Zapad. Borbena grupa u okviru KFOR-a podrazumeva vojnu organizaciju jačine bataljona koji se sastoji od brojnih četa.

Ove su čete visoko pokretljive, spremne za brzo raspoređivanje na potencijalne "opasne tačke" po celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Pogled na Peć iz baze KFOR-a - Foto: Telegraf.rs

Po postojećoj strukturi, postoje samo dve Borbene grupe. Štab Borbene grupe Istok se nalazi u bazi Bondstil, koju smo takođe posetili, dok se štab druge grupe nalazi u pomenutom kampu "Vilađio Italia".

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    11. april 2019 | 18:12

    Bio sam po Kosovu i samo gdje Italijani cuvaju nase Manastire i Crkve je sacuvano...gdje su svabe i drigi sve je popaljeno i sruseno...nase monahinje u Peckoj Patrijasiji kazu da su im oni i oci i usi...to je zato sto su vjerujuci...SLAVA ITALIJANIMA!!!

  • Dija

    11. april 2019 | 18:10

    Ovo je toliko ružno em tužno, da je boga niko i ne bi trebalo da čuva Manastir.Nije čak ni za kom.

  • Alo

    11. april 2019 | 17:17

    Cuvan je on dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA