≫ 

Brnabić doputovala u Dubrovnik zbog samita premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine: Plenković organizovao večeru i šetnju Stradunom (FOTO)

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju

  • 4

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Dubrovnik, gde će učestvovati na samitu premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, i odmah po dolasku sastala se sa kineskim premijerom Li Kećangom.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju.

Srpska premijerka je zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji su tokom dana pristigi u Dubrovnik, imala priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju je za njih priredio domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije.

Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije.

Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Brnabić će sutra prisustvovati i otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma 16+1.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU-Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje - zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca - od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi, među njima i Tanjug.

U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    11. april 2019 | 22:19

    Kad je taj samit bio održan u Beogradu pre par godina Plenković nije hteo da prisustvuje smatrajući da je to nevažno za Hrvatsku.Je'l on to doživeo prosvetljenje ili nije imao muda da dođe u Srbiju te godine.

  • borko

    11. april 2019 | 21:05

    Izjava kineskog premiijera: cela kina je navijala za Hrvatsku na sp... kako to komentarisati, zar Kinezi nisu naši drugari?

  • obrenov

    11. april 2019 | 21:06

    čitajući medije mislio sam da su Srbija i Hrvatska u ratu, kako onda Brnabić ide tamo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA