Srbija potpisuje nove sporazume sa Kinom, Brnabić na Samitu u Dubrovniku poručila: Pravi rezultati nas tek očekuju (FOTO)

Ona je rekla da je "u okviru ovog formata" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja

  • 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Ekonomsko-trgovinskom forumu u okviru 8. Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom.

Ona je rekla da je "u okviru ovog formata" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

- Srbije je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu - rekla je srpska premijerka.

Kako je navela, sam format "16+1" deo je globalne inicijative "Pojas i put" koja ima posebnu važnost i podsetila da će na predstojećem forumu u Pekingu, već za nekoliko dana, Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

- Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative ''16+1''. U toku je druga faza rekonstrukcije TE ''Kostolac'', kao i projekat izgradnje Koridora 11 (autoput Beograd - Južni Jadran) koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom - navela je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić u Dubrovniku - Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona je dodala da u oblasti vodnog saobraćaja, Srbija ima planove za izgradnju nove luke u Beogradu i nove luke Smederevo.

- Dogovoreni su i projekti izgradnje toplo-dalekovoda u Beogradu, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Beograda i izgradnje industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu - navela je Ana Brnabić.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije "Ziđin" u RTB Bor (1,26 milijardi dolara) i investicije kompanije ”Šandong Linglong” u Zrenjaninu (800 miliona evra), koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

- Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje - istakla je Ana Brnabić.

Brnabić u Dubrovniku - Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekujei otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

- Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju - ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

Ona je podsetila da se današnji skup održava godinu dana pošto je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu.

- Ove godine se obeležava i značajni jubilej: sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas - poručila je srpska premijerka.

Ona je pozdravila i punopravno uključivanje Grčke u ovaj format saradnje i poželela dobrodošlicu toj zemlji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko

    12. april 2019 | 17:45

    Kinezi ce nam poslati jos nekoliko vagona belog luka i pasulja a nase moramo da bacimo.🙈🙈🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA