≫ 

Neću da sedim sa fašistom: Biljana Srbljanović saopštila zašto nije htela u "Utisak nedelje" sa Obradovićem

- Nije lagao, nije se pretvarao, nije govorio ono u šta ne veruje, nije se pravio da je nešto što nije, da nije fašista, jer jeste, samo ne voli da ga tako zovu - rekla je dramska spisateljica

  • 9

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović poručila je da je evidentno da je lider Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović fašista, da je svaka relativizacija te činjenice podmukla i opasna prevara, a svaki pokušaj opozicije da njegove ideje legitimizuje - tužan i nesupešan poduhvat.

Obradović je fašista, tako govori, tako se ponaša i ne odstupa od svog programa, istakla je Srbljanović u kolumni za Blic.

Srbljanović je, osvrćući se na gostovanje Obradovića u emisiji "Utisak nedelje" kod Olje Bećković na televiziji Nova''s, rekla da svi pokušaji relativizacije te činjenice, a koji su se, prema njenom viđenju, dogodili u toj emisiji, predstavljaju "opasnu i podmuklu prevaru, koja može skupo da nas košta".

- Nije lagao, nije se pretvarao, nije govorio ono u šta ne veruje, nije se pravio da je nešto što nije, da nije fašista, jer jeste, samo ne voli da ga tako zovu. Svi oni koji pokušavaju da nas ubede da je u pitanju bilo šta drugo, a u ime višeg cilja smene vlasti i slobode govora, svesno ili nesvesno učestvuju u podmukloj i opasnoj prevari koja opet može skupo da nas košta", napisala je Srbljanović.

Inače, politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je da Boško Obradović nije fašista, već "nacionalista", dok je spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić istakao da je Obradović "desničar" i "nacionalista", što je, dodaje, legitimno.

Prema njenim rečima, Obradović je u istoj emisiji izgovorio "gomilu zastrašujućih stvari", poput toga da više neće biti "Prajda", zatim izlaganje na temu "prenatalne lepote deteta", što, tumači Srbljanović, znači zabranu abortusa, a da mu se, dodaje, niko nije suprotstavio.

Pokušaje srpske opozicije da Obradovića i njegove ideje legitimizuje kao deo političkog dijaloga ocenila je tužnim i neuspešnim.

Takođe, ona je podsetila na delovanje lidera Dveri Boška Obradovića, kada je svojevremeno prekidao tribine "Peščanika" u domovima kulture širom Srbije, a u kojima je jedan od govornika bila i ona.

- Idemo tako na te naše skupove po Srbiji, a desničarske, fašističke i ultranacionalističke organizacije, izmešane sa navijačima, siledžijama i lažnim prosvetiteljima, organizuju se i dolaze da nas spreče ne samo da govorimo nego da uopšte fizički budemo tu", podsetila je Srbljanovićeva.

- "Dosta ste govorili"! - obično su bile reči Boška Obradovića - dodaje Srbljanović.

Kako je kazala, to je bio signal da njegovi saučesnici ustanu iz publike i "oteraju nas".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ks

    12. april 2019 | 15:16

    Dokazano nije a nece ni biti da je covek fasista, doticna je uhvacena sa kojainom koliko se secam. Cao, zdravo

  • ja

    12. april 2019 | 14:37

    Može li Biljana da nam da definiciju fašiste i koje to osobine Boško ispunjava?

  • Dragan

    12. april 2019 | 15:10

    Gledao sam utisak nedelje.Nisam uocio nista fasisticko u nastupu Obradovica.Lako je ovako sa distance napadati svakog.Kaciti mu i ono sto zaista ne stoji.Ali vreme ce uciniti da ce se doticna suociti sa stvarnoscu,i da ce morati dokazivati svoje tvrdnje.Samo tada nece biti privilegija bilo koje vlasti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA