≫ 

Brnabić spremna da načini prvi korak i pozove Plenkovića da poseti Srbiju

Na konstataciju novinara da je potrebno da neko načini prvi korak i ko bi to mogao biti, ona je odgovorila da je to dobro pitanje

  • 19

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je spremna da načini prvi korak i pozove hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića u posetu Srbiji, jer, kako kaže, političke trzavice ne odgovaraju nikome u regionu.

Na pitanje hrvatskih novinara šta treba da se dogodi da bi Plenkovića pozvala u zvaničnu posetu Srbiji i obratno, jer uglavnom razgovaraju neformalno, Brnabić kaže:

- Ja sam otvorena za razgovore, nadam se da ćemo uskoro dogovoriti neki bilateralni susret. Srbija je životno zainteresovana za jedan bolje povezan, stabilniji, bezbedniji region i da ne postoje političke trzavice koje ne odgovaraju nikome, jer, ako hoćete čisto pragmatično, samo teraju investitore - rekla je premijerka.

Na konstataciju novinara da je potrebno da neko načini prvi korak i ko bi to mogao biti, ona kaže:

- Dobro pitanje. Ja sam spremna da načinim taj prvi korak tako da ću ga svakako pozvati.”

Foto: Vlada RS /Slobodan Miljević

Premijerka je veoma pozitivno ocenila organizaciju samita u Dubrovniku, rekavši da je bilo dovoljno vremena za razgovore u okviru samog formata, ali i za razgovore na marginama.

Premijerka je rekla da je imala dobre razgovore sa kolegom iz Slovačke, sa kojim će, nada se, postići dogovor da krajem maja poseti Srbiju.

Takođe je rekla da je imala dobre razgovore i sa premijerom Estonije i da se nada da će i on u skorije vreme, kada u toj zemlji bude formirana vlada, posetiti Beograd.

Na pitanje kako joj se sviđa Dubrovnik, rekla je da je grad divan i da je ovo praktično njena prva poseta, jer je prethodno ovde bila kao dete i da se toga i ne seća.

Veruje da joj na ovakvom mišljenju neće zameriti ni rođaci i prijatelji sa Krka.

SRBIJA PO BROJU PROJEKTA NA VRHU INICIJATIVE 17+1

Brnabić je rekla da je Srbija na vrhu među članicama ove inicijative po broju infrastrukturnih projekata sa Kinom i njihovoj vrednosti.

Foto: Vlada RS /Slobodan Miljević

Ona je novinarima rekla da su danas potpisana tri memoranduma sa kineskim partnerima, od kojih je najvažniji Memorandum o razumevanju za deonicu Požega-Boljare.

- To je posebno važno zbog Koridora 11 i magistrale do Jadrana, kao i zbog toga što su u toku pripremni radovi za deonicu Preljina-Požega - rekla je premijerka.

Podsetila je i da je Srbija krajem prošle godine podnela zahtev za članstvo u Azijskoj infrastrukturno-investicionoj banci, da je zahtev odobren i da će Srbija do kraja godine postati punopravna, 93 članica.

- To će nam otvoriti dodatne perspektive za nove projekte - rekla je ona.

Precizirala je da je Srbija i po nivou ekonomske razmene, odnosno dolazaka kineskih kompanija takođe na vrhu među članicama inicijative, na čemu treba zahvaliti dvema velikim kineskim kompanijama - Ziđinu i Linglong tajers koje su u poslednjih nekoliko mesci imale velika ulaganja u Srbiji.

- Republika Kina sa Srbijom u investicionim projektima je broj jedan , ali i kineske kompanije koje investiraju u Srbiju su broj jedan u regionu - navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je Srbija podržala Grčku da uđe u ovaj format, koji je od danas inicijativa 17+1.

NA SASTANKU SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE HUAVEI

Foto:Vlada RS/ Slobodan Miljević

Ona je danas na marginama samita premijera Kine i država Centralne i Istočne Evrope, imala sastanke sa predstavnicima nekoliko kineskih kompanija, od kojih neke već posluju u Srbiji.

Ona se sastala sa predstavnicima kompanije “Huavei”, “Power China”, CRBC/ČČ.

Pored toga, ona je imala sastanak i sa Martinom Larkin, šeficom komiteta za Evropu i Evroaziju Svetskog ekonomskog foruma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beki

    12. april 2019 | 17:05

    jasno je da Srbija cini sve sto je u njenoj moci da popravi i osnazi odnose sa Hrvatskom, ali i izgradi najbolje odnose sa zemljama u regionu.. Samo tako mozemo da gradimo uspeh, na zadovoljstvo svih

  • aaaako je...

    12. april 2019 | 20:48

    Ko je sastavio ovu seriju misljenja o Brnabicki u stilu "Ona radi odlicno svoj posao".Hrvati je tapsu po ramenu.

  • Milica

    12. april 2019 | 18:11

    Bravo Anaa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA