≫ 

Orban sa ministrima u Subotici: Potpisano 11 sporazuma između Srbije i Mađarske, među njima i nostrifikacija diploma (FOTO)

Na agendi je nekoliko značajnih sporazuma iz energetike, saobraćaja i infrastrukture

  • 35

Premijer Mađarske Viktor Orban sa svojim ministrima boravi u Subotici, gde je za 10 časova zakazana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije. On je juče imao sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje.

Na agendi će danas biti nekoliko značajnih sporazuma iz energetike, saobraćaja i infrastrukture, a potpisano je 11 sporazuma.

BRNABIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI POSLE SEDNICE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, i Mađarske, Viktor Orban, obratili su se javnosti posle sednice dve vlade.

Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

POTPISANO 11 SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija potpisali su ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Ministar rada Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva, a ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama.

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pinter je potpisao i sporazum sa svojim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovič.

Oni su potpisali i sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Kašler je sa srpskim ministrom sporta Vanjom Udovičićem potpisao Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

POČELA ZAJEDNIČKA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE

U toku je zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja.

U toku je zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje-Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

VULIN I MINISTAR ODBRANE MAĐARSKE O VOJNOJ SARADNJI 

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko istakli su važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje.

Oni su posebno ukazali na značaj nastavka realizacije zajedničkih vežbi "Gvozdeni mačak" i "Komšije" koje se već tradicionalno održavaju.

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko (levo) istakli su važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje-Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Takođe je dogovoren nastavak dalje saradnje u oblasti ABHO, vojno medicinske službe i multinacionalnih operacija, kao i razmena instruktora i različiti oblici edukacije.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu-Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar Benko je naglasio da Mađarska ne podržava formiranje "vojske Kosova" po sadašnjem principu, već da navedeni proces treba da bude u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama, ali i prihvatljiv za Republiku Srbiju, dodaje se u saopštenju Minsitarstva odbrane.

STEFANOVIĆ I PINTER O ZAJEDNIČKOJ BORBI MAĐARSKE I SRBIJE PROTIV KRIMINALA

Odnosi Srbije i Mađarske na polju saradnje ministara policije harmonični su i zajedno radimo na polju migracija i suzbijanja kriminala, a državljani obe zemlje imaju koristi od toga, izjavio je danas ministar policije Mađarske Šandor Pinter.

On je, povodom gužvi na graničnim prelazima, rekao da je Evropska unija nedavno odobrila noviji sporazum o graničnoj kontroli.

Ministar policije Mađarske Šandor Pinter (levo) posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Nebojšom Stefanovićem-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Oni granični prelazi koji nisu bili stalni, sada će biti. Formiraćemo radnu grupu koja će ustanoviti kako bismo mogli da ubrzamo putnički i teretni saobraćaj. Moram da napomenem da brzina ne sme ići na teret sigurnosti - rekao je Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će dve zemlje raditi na tome da bude umanjena dužina čekanja na graničnim prelazima, pogotovo u letnjoj sezoni, ali da je bezbednost građana Srbije i Mađarske prioritet.

S tim u vezi, on je pohvalio izuzetnu saradnju s mađarskom policijom u suzbijanju organizovanog kriminala.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Zajedničkim radom da obezbedimo maksimalnu bezbednost građana obe zemlje, a istovremeno sprečimo šverc bilo koje robe. Zahvalio bih donacijama mađarske policije policiji u Srbiji, jer je to pomoglo da Srbija još brže odgovara na ilegalne migracije i šverc robe - rekao je Stefanović.

On je naglasio da je saradnja policije dve zemlje poslednjih godinu dana u suzbijanju organizovanog kriminala bila na izuzetnom nivou, pogotovo u suzbijanju organizovanog kriminala.

DAČIĆ: MAĐARSKA JE NAŠ NAJVEĆI PRIJATELJ U EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije.

- U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije - rekao je Dačić posle razgovora sa Sijartom, uoči sednice dveju vlada.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

- Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7 milijardi evra - rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

- Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo - zaključio je šef srpske diplomatije.

VUČIĆ I ORBAN: ODNOSI SRBIJE I MAĐARSKE NA NAJVIŠEM NIVOU U ZAJEDNIČKOJ ISTORIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jučerašnjem sastanku sa Orbanom konstatovao da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, kao i to da su oni zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju, kao rezultatu višegodišnje saradnje.

Premijer Mađarske Viktor Orban je jučeu Subotici imao sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem-Printscreen/Tanjug

Izrazili su iskrenu posvećenost bilateralnoj saradnji, kao i saradnji u pitanjima od važnosti za ceo region.

Predsednik Vučić je zahvalio i za otvorenu i snažnu podršku Mađarske evrointegracijama Srbije, a razgovarali su i o mogućim novim mađarskim investicijama u Srbiji, kao i o konkretnim merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata, posebno o izgradnji gasovoda "Turski tok".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaba

    15. april 2019 | 11:02

    Obman jako ceni VUcica i ovo sto on radi za boljitak Srbije

  • Goran

    15. april 2019 | 11:00

    Zahvaljujući dvojici predsednika Srbija i Mađarska danas imaju izvanredne odnose.

  • miki

    15. april 2019 | 10:39

    Od velike važnosti je sastanak dve vlade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA