35

Orban sa ministrima u Subotici: Potpisano 11 sporazuma između Srbije i Mađarske, među njima i nostrifikacija diploma (FOTO)

Na agendi je nekoliko značajnih sporazuma iz energetike, saobraćaja i infrastrukture

Sednica dve vlade, Ana Brnabić, Ivica Dačić
Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

Premijer Mađarske Viktor Orban sa svojim ministrima boravi u Subotici, gde je za 10 časova zakazana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije. On je juče imao sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje.

Na agendi će danas biti nekoliko značajnih sporazuma iz energetike, saobraćaja i infrastrukture, a potpisano je 11 sporazuma.

BRNABIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI POSLE SEDNICE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, i Mađarske, Viktor Orban, obratili su se javnosti posle sednice dve vlade.

Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

POTPISANO 11 SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija potpisali su ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Ministar rada Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva, a ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama.

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pinter je potpisao i sporazum sa svojim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovič.

Oni su potpisali i sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Kašler je sa srpskim ministrom sporta Vanjom Udovičićem potpisao Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

POČELA ZAJEDNIČKA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE

U toku je zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja.

U toku je zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje-Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

VULIN I MINISTAR ODBRANE MAĐARSKE O VOJNOJ SARADNJI 

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko istakli su važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje.

Oni su posebno ukazali na značaj nastavka realizacije zajedničkih vežbi "Gvozdeni mačak" i "Komšije" koje se već tradicionalno održavaju.

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko (levo) istakli su važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje-Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Takođe je dogovoren nastavak dalje saradnje u oblasti ABHO, vojno medicinske službe i multinacionalnih operacija, kao i razmena instruktora i različiti oblici edukacije.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu-Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar Benko je naglasio da Mađarska ne podržava formiranje "vojske Kosova" po sadašnjem principu, već da navedeni proces treba da bude u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama, ali i prihvatljiv za Republiku Srbiju, dodaje se u saopštenju Minsitarstva odbrane.

STEFANOVIĆ I PINTER O ZAJEDNIČKOJ BORBI MAĐARSKE I SRBIJE PROTIV KRIMINALA

Odnosi Srbije i Mađarske na polju saradnje ministara policije harmonični su i zajedno radimo na polju migracija i suzbijanja kriminala, a državljani obe zemlje imaju koristi od toga, izjavio je danas ministar policije Mađarske Šandor Pinter.

On je, povodom gužvi na graničnim prelazima, rekao da je Evropska unija nedavno odobrila noviji sporazum o graničnoj kontroli.

Ministar policije Mađarske Šandor Pinter (levo) posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Nebojšom Stefanovićem-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Oni granični prelazi koji nisu bili stalni, sada će biti. Formiraćemo radnu grupu koja će ustanoviti kako bismo mogli da ubrzamo putnički i teretni saobraćaj. Moram da napomenem da brzina ne sme ići na teret sigurnosti - rekao je Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će dve zemlje raditi na tome da bude umanjena dužina čekanja na graničnim prelazima, pogotovo u letnjoj sezoni, ali da je bezbednost građana Srbije i Mađarske prioritet.

S tim u vezi, on je pohvalio izuzetnu saradnju s mađarskom policijom u suzbijanju organizovanog kriminala.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Zajedničkim radom da obezbedimo maksimalnu bezbednost građana obe zemlje, a istovremeno sprečimo šverc bilo koje robe. Zahvalio bih donacijama mađarske policije policiji u Srbiji, jer je to pomoglo da Srbija još brže odgovara na ilegalne migracije i šverc robe - rekao je Stefanović.

On je naglasio da je saradnja policije dve zemlje poslednjih godinu dana u suzbijanju organizovanog kriminala bila na izuzetnom nivou, pogotovo u suzbijanju organizovanog kriminala.

DAČIĆ: MAĐARSKA JE NAŠ NAJVEĆI PRIJATELJ U EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije.

- U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije - rekao je Dačić posle razgovora sa Sijartom, uoči sednice dveju vlada.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

- Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7 milijardi evra - rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

- Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo - zaključio je šef srpske diplomatije.

VUČIĆ I ORBAN: ODNOSI SRBIJE I MAĐARSKE NA NAJVIŠEM NIVOU U ZAJEDNIČKOJ ISTORIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jučerašnjem sastanku sa Orbanom konstatovao da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, kao i to da su oni zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju, kao rezultatu višegodišnje saradnje.

Premijer Mađarske Viktor Orban je jučeu Subotici imao sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem-Printscreen/Tanjug

Izrazili su iskrenu posvećenost bilateralnoj saradnji, kao i saradnji u pitanjima od važnosti za ceo region.

Predsednik Vučić je zahvalio i za otvorenu i snažnu podršku Mađarske evrointegracijama Srbije, a razgovarali su i o mogućim novim mađarskim investicijama u Srbiji, kao i o konkretnim merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata, posebno o izgradnji gasovoda "Turski tok".

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Mađarska, Predsednik Srbije, premijer Mađarske, Srbija, Viktor Orban, Vlada Mađarske, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (35)
Poređaj komentare:
 • G
  Gogito

  Resite vi prvo granicu da se ne ceka toliko ostalo je ok

 • Z
  Zagondzija

  Orban je jedini pravi u EU

 • M
  Miki

  Sa Madjarskom nikad bolji odnosi što i ovaj susret i potpisani sporazumi potvrdjuju!

Tači sa maksimalističkim idejama ide u Berlin: Priština ne odstupa od stare retorike

Protest pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini: Blokiran saobraćaj, policija kod zgrade tužilaštva

Šta je glavni cilj sastanka u Berlinu? Upozorenje Johanesa Hana uoči predstojećeg susreta zapadnobalkanskih lidera u Nemačkoj

Kfor stigao na Merdare, povećava se i broj pripadnika policije: Na administrativnom prelazu napeto zbog najavljenog protesta SLS-a

Telegraf na Forumu "Pojas i put" u Pekingu: Vučić razgovarao sa Putinom i Lukašenkom, sa Kinezima potpisan niz sporazuma (FOTO) (VIDEO)

Đilas tvrdi da je za gondolu već uplaćen novac čime je prekršen zakon, Vesić poručuje: Koštaće 12 puta manje od sume koju ste "razrezali" za boravak dece u vrtićima

Ugljanin u Tutinu nazvao ulicu po idejnom tvorcu projekta Velika Albanija: Obeležja dobijaju i albanski teroristi i ratni zločinci

Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića već pet dana štrajkuju glađu

"Zaustavićemo srpske zvaničnike na granici, držati satima, slati obaveštajnu službu, policiju": Nova Haradinajeva provokacija

Pažljivo pratimo situaciju oko Kosova, imaćete našu podršku: Detalji razgovora Vučića i Putina u Pekingu (FOTO) (VIDEO)

Vučić se sastao sa Lukašenkom u Pekingu, sledi razgovor sa Putinom (VIDEO)

Putin otkrio u Pekingu: Sporazum sa Srbijom u završnoj fazi (FOTO)

Klinton se bojao da ne izgubi Miloševića kao pregovarača: Granić tvrdi da je jedan poziv sprečio hrvatsko osvajanje Banja Luke

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK spremilo "bombe" za Tačija i "Gospodara Kosova": Obezbeđeni svedoci, snimci i drugi dokazi

Vučić na otvaranju Foruma "Pojas i put" u Pekingu, danas razgovor sa Putinom: Telegraf na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

Patrijarh Irinej kaže da ne pripada nijednoj politici: Bez jedinstva nema nam opstanka

Oglasili se članovi SNS-a o odnosu nekih medija prema predsedniku Vučiću i njegovoj porodici

Mitropolit volokolamski Ilarion čestitao Uskrs ministru Dačiću: Neka Vam vaskrsli Spasitelj podari snagu tela i duše

Usvojena žalba, kandidati Srpske liste idu na izbore 19. maja

Ambasador SAD ima jasnu poruku za Albance o manastiru Dečani: Priština mora da poštuje i sprovodi odluke suda

Snaga Srbije u zaštiti svoga neba biće 5 ili 6 puta veća: Vučić iz Pekinga najavio jačanje vojno-tehničke saradnje Srbije i Kine (FOTO) (VIDEO)

Američki zvaničnik o članstvu Srbije u EU i situaciji u regionu: "Prazne priče o ulasku u EU, foliranje reformi, stvari će postati mnogo gore"

Srpska štampa ponovo na Kosmetu: Evo šta se dešava sa taksama i ostalim proizvodima iz Srbije (VIDEO)

Svečani ručak za Vučića u Kini i posebno iznenađenje: Na stolu najpoznatiji pekinški specijalitet (FOTO)

Haradinaj gura prst u oko Evropi: Kritikuje Mogerini i poručuje da ne namerava da ukine takse na samitu u Berlinu

Tri Vučićeve poruke za Sija: Evo šta je predsednik Srbije rekao kineskom kolegi (VIDEO)

Šešelj "udario" na mrtvog novinara Dejana Anastasijevića! Jezive uvrede lidera radikala na Tviteru zgrozile javnost

Vučić se sastao sa Si Ðinpingom: Ekonomska saradnja i Kosovo i Metohija glavne teme sa predsednikom Kine (FOTO) (VIDEO)

Nemački ambasador u Prištini: Zašto Izborna komisija nije kompletna?

Sastanci Ivice Dačića sa državnim vrhom Gruzije: U fokusu razgovori o saradnji i globalnim izazovima, potpisan niz sporazuma između dve zemlje (FOTO)

U Beogradu održan protest povodom tri godine od rušenja u Savamali

Joksimović i Fabrici o predstojećoj dinamici pregovora sa EU: Građani Srbije Uniju prepoznaju kao navećeg investitora u srpsku privredu (FOTO)

Srpkinja koja je zamenila Rikala u Haradinajevoj vladi povodom Dana turske zajednice nosila zastavu tzv. Kosova

Ugljanin bi da ukida Ulicu Stefana Nemanje, traži Bulevar Izetbegovića i Rugove u Novom Pazaru: Evo kakve su sve promene predložene

Srbija od Egipta samo traži glas za pravo i pravdu u međunarodnim institucijama: Palma na sastanku sa privrednicima u Hurgadi (FOTO)

To je brutalno ukidanje demokratije: Vučić iz Pekinga o skandaloznoj odluci Prištine da spreči kandidovanje predstavnika Srpske liste (VIDEO)

Vesić objasnio: Nije zaustavljena gondola nego arheološka istraživanja

Bastać opet ometa radove na Trgu: On plaća huligane, a građani štetu koju oni čine, kaže Vesić (VIDEO)

Počasna garda kineske vojske i crveni tepih za predsednika Srbije: Vučić doputovao u Peking (TELEGRAF NA LICU MESTA)

Srpska zastava podignuta u Ženevi: Naša zemlja postala punopravna članica CERN-a (FOTO)

Vesić osudio grafite na mađarskoj ambasadi u Beogradu

Stefanović o grafitima na mađarskoj ambasadi: Niko ne sme da se oseća nebezbedno u Srbiji

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima