≫ 

Vučić posle sednice Predsedništva SNS saopštio kada će izaći sa konačnom odlukom o raspisivanju izbora (FOTO)

Razgovaralo se o tri tačke, prva je priprema za veliki skup 19. aprila, druga situacija na KiM i treća aktuelna politička situacija i potencijalno raspisivanje izbora - rekao je Aleksandar Vučić

  • 80

Sednica Predsedništva, Srpske napredne stranke, počela je u 16 časova u velikoj dvorani Sava centra, posle koje se Aleksandar Vučić obratio javnosti i rekao da se razgovaralo o tri tačke, prva je priprema za veliki skup 19. aprila, druga situacija na KiM i treća aktuelna politička situacija i potencijalno raspisivanje izbora.

O IZBORIMA

- Zamolio sam Predsedništvo, kao i za Kosovo, da sačekamo završetak razgovora sa kineskim predsednikom Si Ðipingom, ruskim Vladimirom Putinom, liderima Nemačke i Francuske, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom. Posle toga, pojaviću se pred Glavnim odborom, proširenim Izvšnim odborom, sa konačnim stavom - rekao je Vučić. 

O SKUPU 19. APRILA

Predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da veliki skup koji je zakazan za 19. april u Beogradu, u okviru kampanje Budućnost Srbije, neće početi sve dok ne budu mogli svi da dođu i da će biti probijena svaka blokada koju pokuša da postavi opozicija da bi sprečila ljude da dođu u Beograd.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

- Probajte da blokirate, pa ćete da vidite. Svaku blokadu ćemo da vam probijemo, na svakom mestu. Da vidite da fašizam u Srbiji neće proći - poručio i na taj način odgovorio na najave iz Saveza za Srbiju da nije isključena blokada puteva po Srbiji, kako bi pristalice SNS bile sprečene da dođu na skup 19. aprila.

Kako je rekao, miting u petak neće početi dok svi koji žele ne budu mogli da dođu.

O ZAHTEVIMA OPOZICIJE

Podsetio je na 2008. godinu, kada su organizovani protesti zbog hapšenja Radovana Karadžića.

- Tada je ubijen i jedan od nas, a ništa posebno nismo tražili. Samo smo tražili da jednog dana prošetamo onuda kuda su svaki dan šetali oni koji su tada bili na vlasti. Nama to tada nije bilo dozvoljeno. Napadnuti smo, a jedan čovek je ubijen - izjavio je on.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Osvrnuo se na proteste koje opozicija sada organizuje i rekao da zbog "neodgovornih izjava pojedinaca on mora da se izvinjava mađarskom premijeru, Viktoru Orbanu, zbog izjava o Mađarima" i ruši Srbiji međunarodni ugled.

- Neće početi miting u petak, a ići ćemo u svaki grad i svako selo, neće početi dok ne oslobodimo sve puteve, makar dva dana ovde čekali u Beogradu - poručio je opoziciji.

Još jednom je rekao da ih je pozvao u parlament, jer je to zakonska obaveza.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

- Pošto sam još neko vreme i predsednik stranke, moj odgovor njima, na sve zahteve, nije država Srbija vaša fontana želja, možete da radite šta god hoćete, ali da ucenjujete Srbiju ne možete - izjavio je u Save centru.

POSEBNA SEDNICA GO SNS NA ĐURĐEVDAN AKO PRIŠTINA NE UKINE TAKSE

Ako do 6. maja ne budu ukinute takse na srpsku robu, biće održana posebna sednica Glavnog odbora SNS, saopštio je Vučić, na kojoj će se izaći sa merama protiv Prištine.

Ako do 6. maja ne budu ukinute takse na srpsku robu, biće održana posebna sednica Glavnog odbora SNS, saopštio je Vučić, na kojoj će se izaći sa merama protiv Prištine-Foto: Tanjug/AP

Tada će biti šest meseci od kako je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, podsetio je on u obraćanju članovima Glavnog i Izvršnog odbora u proširenom sastavu.

- A, odmah da kažem svima koji su naučili da žovu telefonom i da prete, ako Srbi samo podignu ruke u gard, a šest meseci nas tuku i ostaviše nas u modricama, nemojte da me zovete. Srbija ima pravo na svoje dostojanstvo, ponos i obraz - zaključio je Vučić.

UŽASNO TEŽAK PERIOD ZBOG KOSOVA

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbiji sledi izuzetno težak period, da će se od nje tražiti priznanje pune nezavisnosti Kosova, bez podela, na punoj i celovitoj teritoroji nezavisnog Kosova.

Kako je rekao, razgovaraće sa kineskim i ruskim predsednikom u Pekingu, a potom ide u Berlin, gde ga očekuju veoma teški sastanci sa liderima Francuske i Nemačke.

- Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi fortmat, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa - rekao je Vučić i naglasio da će od nas tražiti da uđemo u razgovore a da Albanci ne ukinu takse.

- Po cenu, ne po cenu koju treba da plati Srbija, nego ja, neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksi, ma kakvi pritisci bili - poručio je on.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Govoreći o zahtevima i pritiscima da Srbija da prizna nezavisnost Kosova Vučić je rekao da ne preteruje.

- I još da budemo srećni ako ne uvedu poseban tribual za Srbe i ne osude nas za sve seksualne zločine počinjene na Balkanu. Ništa nisam preterao, čak sam ublažio. U skladu sa tim pritisci će biti veliki. Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo - rekao je on.

Podsetio je da nema šta Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije - nisu ispunili Briselski sporazum, ni ključnu tačku o formiranju ZSO, uveli su takse suprotno svim međuanrodnim zakonima, doneli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli vojsku suprotnno čak svom ustavu i stavu genarelnog sekretara NATO, dozvoljeno im je to, šest meseci čekamo da povuku takse, da ih zamoli međunarodna zajednica, da se smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine.

- Ništa se nije dogodilo, naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da ''odobrovoljimo '' Albance pa da oni ukinu takse. I vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru i diplomama, kojima su opet varali Srbiju bez obzira na naše loše pregovaranje - kazao je on.

Istakao je i da, kad je govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis i proglašavan za izdajnika - to je možda bila i poslednja šansa.

- Danas nam kompromis više i ne treba. Danas smatraju da da su postigli dogovor u međunarodnoj zajednici. Jedino što će nas da pitaju jeste da li je kukuruz žut ili žući - ironično je primetio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    16. april 2019 | 17:44

    Pustite izbore,znate vi dobro da Srpske prave opozicije nema za sada,nego ako bas zelite izbore nek se i Ruski predsednik Putin kandiduje za predsednika Srbije. Verujem da ga vecinska Srbija postuje i lako bi vas Putin pobedio na izborima.Putin ima veliki kapacitet sposobnosti da upravlja i Rusijom i Srbijom a juzna Srbija Kosovo i Metohija verujem nebi bila Nato EU vojno okupirana kao sto je slucaj od 1999-2019 punih 20 godina.

  • rina

    16. april 2019 | 16:58

    Vucic se ne da ultimatumima, ali svi se nadamo da ce se naci resenje za izbore i KiM.

  • Zoran74

    16. april 2019 | 16:41

    Vucic ima ogromnu podrsku gradjana koja raste iz dana u dan a glavni razlog su uspesno sprovedene reforme koje su dovele do ociglednog razvoja Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA