Švajcarski diplomata kritikovao Albance: Priština plaća "lažne veterane"

Ambasador Švajcarske Lebe, koji je ranije zamerio prištinskim institucijama da velike pare iz budžeta izdvajaju za lažne veterane, a da im za to vreme razvojne projekte finansiraju stranci

  • 2

Ambasador Švajcarske u Prištini, Žan Iber Lebe ponovo je kritikovao Albance zbog velikog broja lažnih veterana koji primaju novac od prištinskih institucija.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, sastao se danas sa raznim donatorima Kosova, koji se svake godine okupljaju da bi pratili realizaciju projekata koje finansiraju na toj teritoriji.

Među njima je bio i ambasador Švajcarske Lebe, koji je ranije zamerio prištinskim institucijama da velike pare iz budžeta izdvajaju za lažne veterane, a da im za to vreme razvojne projekte finansiraju stranci.

Danas je ponovo otvorio tu temu na tribini kojoj je prisustvovao i Haradinaj.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Mi u Švajcarskoj znamo i zahvaljujemo veteranima za žrtvu koju su podneli da bi Kosovo bilo slobodno, ali zašto novac dobijaju i oni koji to nisu - rekao je Lebet, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Podsetimo, u septembru prošle godine tužilac tzv. Kosova Aleksander Ljumezi podigao je optužnice protiv 12 ljudi, uključujući ministra snaga bezbednosti Rustema Berišu i njegovog zamenika Agima Čekua, zbog zloupotrebe penzijskog fonda.

Njima se na teret stavlja da su lažno registrovali na hiljade ljudi kao "ratne veterane" OVK i time oštetili fond.

Oko 40.000 njih je registrovano da su ratni veterani, a tužilaštvo kaže da polovina nije učestvovala u tzv. OVK tokom sukoba 1998-1999.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnicki Stroj

    17. april 2019 | 14:32

    Pa kad im dajete pare za ostalo, sto nebi moglo za to ??

  • Brana

    17. april 2019 | 17:31

    Svajcarvi se zahvaljuju siptarima sto su oslobodili Kosovo???Kao prvo,zar nisu siptari bili pod represijom srpskih vlasti pa su se neplanski spontano pobunili i zamislite osvojili dzek pot ili ti drzavu?!A kao drugo,zasto se svajcarci zahvaljuju siptarskim teroristima za to???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA