70

Sledeće godine moguće otvaranje Poglavlja 22 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, Joksimović poručila: Proces nije uspavanka, već budilnik

Ministarstvo za evropske integracije i Srbiju u procesu evrointegracija čeka priprema zakona o kohezionoj politici - izjavila je Jadranka Joksimović

Srbija evropska unija zastave srbije EU
Foto: Shutterstock

Koheziona politika je politika solidarnosti, ali i smanjivanje regionalnih nejednakosti i mi kao zemlja koja teži članstvu u EU moramo da obezbedimo da nijedan građanin, ni na jednom mestu u našoj zemlji ne bude zaobiđen i ne zaobiđe ga razvoj i rast, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, koheziona politika je i nastojanje da se na pozitivan način uproseči rast u evropskim regijama, što ne znači da oni koji su već razvijeni ne treba i dalje da se razvijaju, ali znači stavljanje fokus i na oblasti koje su manje razvijene.

- Na taj način i sama EU postaje jači i globalni igrač na jednom otvorenom i zahtevnom tržištu gde ima velikih konkurenata - kazala je Joksimović otvarajući konferenciju "Teritorijalna kohezija i ravnomerni razvoj", koju zajednički organizuju Srpska asocijacija regionalnih razvojnih agencija - SARRA i projekat "Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji - a koji finansijski podržava Vlada Švajcarske.

Joksimović kaže da Ministarstvo za evropske integracije i Srbiju u procesu evrointegracija čeka priprema zakona o kohezionoj politici i u tom smislu ističe da je izuzetno značajno da se dobiju pozitivni komentari Evropske komisije na akcioni plani za poglavlje 22 - regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, koji je urađen početkom aprila, a kako bi moglo da se počne sa pripremama za pregovaračku poziciju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Tu će i Regionalne razvojne konferencije i Stalna konferencija gradova i opština i svi akteri na lokalnom nivou morati da daju sve od sebe da bismo se uspešno pripremili za ono što nas čeka do 2025. godine - kazala je Joksimović.

Objasnila je da ako imamo kredibilnu strategiju proširenja iz 2018. godine, koja prepoznaje mogućnost da do 2025. Srbija može da postane članica EU, onda je na Srbiji da maksimizira napore i uloži svu energiju da bi građani osetili ravnomerni razvoj i da nisu zaobiđeni u ukupnom rastu i razvoju naše zemlje.

Kako kaže, konkretna politika regionalnog razvoja se pregovara u okviru poglavlja 22, koje ima za cilj da pripremi državu kandidata da lakše pređe na kohezionu politiku onda kada postane punopravna članica, a za koje smatra da će moći da bude otvoreno sledeće godine.

- Evropske integracije su proces kroz koji, jedna ozbiljna država kao što je Srbija, koja teži članstvu, nastoji da omogući da ne sme nijedan stanovnik Srbije, ni na jednom delu teritorije zemlje da bude zaobiđen u procesu razvoja i uspostavljanja razvojnih mehanizama, što će nas učiniti modernijom, razvijenijom zemljom i zemljom u kojoj će biti viši životni standard, viši nivo zaposlenosti i ukupno društveni i ekonomski napredak - navodi ministarka.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ističe da ne možemo odmah da dostignemo razvojni nivo zemalja članica i dodaje da je cilj da se u narednim decenijama tako nešto desi.

Podsećajući na održavanje zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, Joksimović je istakla da je premijer Mađarske Viktor Orban tada rekao da je Mađarska za poslednjih 25 godina uspela da bude otprilike blizu nivoa evropskog proseka rasta i razvoja i da očekuju da će za nekoliko godina od neto primaoca postati neto kontributor.

Joksimović kaže da mi sada kao država kandidat imamo u proseku 200 miliona evra godišnje bespovratno od EU, a da kada postanemo članica možemo imati koliko i zemlje EU u našem okruženju imaju u proseku, što je oko milijardu evra na godišnjem nivou.

- To su ogromna razvojna sredstva - kaže Joksimović i dodaje da postoji veliki potencijal koji mi kao zemlja kandidat imamo, kao i da u regionu smo nesumnjivo zemlja koja prednjači u korišćenju na pravi način predpristupnih sredstava.

Navodi da proces EU integracija ima jednu jako dobru i možda i najbolju dimenziju, jer nikada ne deluje na društvo kao uspavanka, već kao budulnik.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Nikada ne treba da se uljuljkate u starim obrascima poslovanja po istim modelima, to ne rade ni države članice i one kreiraju nove zajedničke politike i kreiraju nove instrumente i onda mi kao zemlja kandidat žestokim tempom moramo da trčimo tu trku i da preuzimamo sve nove modele i načine poslovanja za ozbiljnu i održivu politiku rasta i razvoja - poručila je ona.

Navodeći da se spremaju i evropski izbori, a da će jedna od glavnih tema biti i višegodišnji budžetski okvir, koji je na sedmogodišnjem nivou u EU, Joksimović je kazala da države članice razmišljaju o novim modelima jačanja kohezione politike.

- Između ostalog kandidati će imati i dalje predpristupne fondove - IPA 3, a trenutno se vodi debata u EU da li će model IPA 2 ostati onakav kakav je bio do sada - nacionalna lokaciju, na nivou oko 200 miliona evra, tu su i prekogranična saradnja... ili će se ući u novi sistem koji će podrazumevati projektno, tržišno, regionalno takmičenje za konkurisanje za novac iz objedinjenog fonda za zemlje kandidata - izjavila je ministarka.

Navodeći da tu ima i nekih negativnih stvari, Joksimović kaže da je to i dobro jer će od svih zahtevati, na svim nivoima, maksimiziranje svih kapaciteta i potencijala i pripremu dobrih projekata koji će moći u tom kompetetivnom regionalnom formatu da budu ti koji će doneti najveća bespovreatna sredstva.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli istakla je zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji koja ujedno označava uspešan završetak projekta podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

Foto: Tanjug/AP

Već skoro 30 godina Švajcarska podržava Srbiju u razvoju i to na osnovu potreba koje ima Srbija, Švajcarska nudi svoju ekspertizu na jednostavan, konkretan i fleksibilan način, kazala je Lojbli, navodeći da su u okviru ovog projekta sarađivali sa lokalnim partnerima u Sremu, Šumadiji, Kolubari i Mačvi i nacionalnim partnerima.

- Vitalni deo lokalnog razvoja su žene i mladi i Švajcarska će nastaviti da podržava njihovo osnaživanje na lokalu - kazala je Lojbli.

Ispred Delegacije EU u Srbiji, na otvaranju se obratio šef II sektora operacija Stefen Hudolin, koji je istakao da je koheziona politika u koju spadaju strukturni fondovi, poljoprivreda veliki deo politike EU i da pravi razliku u životu običnih ljudi.

Bavi se lokalnim nivoom, naglašava značaj lokalnog nivoa, jer to je ono gde se život dešava, gde se promene dešavaju, kazao je Hudolin.

Kako naveo, važno je imati fleksibilan pristup i baviti se lokalnim indiviudualnim potrebama.

- Ono što ukazuje na značaj lokalnog nivoa jeste da tri četvrtine pravnih tekovina EU se implementira na lokalnom nivou i bavi se lokalnim nivoom. Dve trećine fondova EU se tiču lokalnog nivoa tako da je neophodno biti dobro pripremljen za to. Srbija mora da bude spremna, da kada postane članica, apsorbuje te fondove i da ih iskoristi na pravilan način, na lokalnom nivou - kazao je Hudolin.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o članstvu između Evropske asocijacije razvojnih agencija (EURADA) i Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija (SARRA), koji su potpisali direktor EURADA Esteban Pelayo i direktor SARRA Nenad Popović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Evrointegracije, Evropska komisija, Evropska unija, Jadranka Joksimović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (70)
Poređaj komentare:
 • D
  Desha

  Koga je briga za to? Još samo jedna šargarepa,pa nasednite opet srbi,ako ste ludi!

 • K
  kaja

  Srbija ide samo napred I svaka cast na tome

 • K
  kaja

  Srbija je uspesna na svom evropskom putu

"Hvala na principijelnom stavu po pitanju KiM": Dačićeva poruka ambasadoru Španije

Svi kandidati osvojili preko 90 odsto glasova: Objavljeni konačni rezultati izbora na severu KiM

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

Vesić: Bastać blokirao radnike, sledi prijava za štetu

Vučić čestitao indijskom premijeru pobedu na izborima

Upravo je objavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji na 82 strane i svako od nas može da ga pročita

Vučić o NATO agresiji: Moramo da oprostimo, ali ne možemo da zaboravimo! Šreder poručio: Najlakše je prvo Srbiju primiti u EU, pa rešavati pitanje KiM

Novi peh Dačića! Nakon što je izbegao teroristički napad u Somaliji prinudno sleteo u Atinu

Kancelarija za KiM predala Skupštini izveštaj o Kosovu: Dokument će uskoro biti javno dostupan

Kakva sudbina čeka Srbiju posle evropskih izbora? Joksimović otkrila očekivanja Beograda

Tajni plan koji je imao cilj da optuži Srbe za etničko čišćenje: Ugledni francuski časopis otkrio kako je NATO agresija opravdavana lažima

Lider bosanskih Hrvata: Uvažavaćemo stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

"Moj gimnazijski profesor": Đuka objavio zajedničke fotografije sa Tadićem (FOTO)

Srbi sa Kosmeta sutra sa Vučićem, Đurić najavio: Sve će biti detaljno razmotreno

Skupština Srbije nastavila rad: Pre rasprave o sudijskim funkcijama, poslanici postavili pitanja o protivgradnoj zaštiti

U Beogradu su danas okupljeni neki od najvećih svetskih umova: Evo o čemu će govoriti iza zatvorenih vrata (VIDEO)

Gradonačelnik Dečana ne sprovodi odluku o vraćanju zemljišta srpskoj svetinji

Haradinaj likuje: I bez ukidanja taksi, najava vizne liberalizacije

Beograd neće arbitražu protiv Prištine zbog taksi, već sprema kontramere?

Terorista u Somaliji se razneo ispred rezidencije u kojoj je bio Ivica Dačić! Šef diplomatije preživeo bombaški napad: "Jedva pretekosmo"

Završena načelna rasprava o Zakonu o glavnom gradu: Sledeći korak novi Statut Beograda

"Obećanja, kukavičluk i nedostatak volje" ili kako EU izdaje Zapadni Balkan: Analiza Vašington Posta

Sutra počinju ključni evropski izbori: Za Beograd su važne 4 stvari, prvi put jedan Srbin može u Strazbur, ali preko Zagreba

Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova

Reakcije na predlog zapadne strategije: "Štap i šargarepa" za Srbiju ako prizna tzv. Kosovo

Da li nemački vojnici ostaju u sastavu KFOR-a? Berlin je upravo doneo odluku

Albanci u Bujanovcu spremaju proslavu u čast teroriste, a iz Beograda stižu osude i jedna ozbiljna opomena (VIDEO)

Vulinovim stopama: Prvi čovek kragujevačke skupštine otišao u vojsku (FOTO)

"Pao" dogovor za rušenje Haradinaja! Počele pripreme za ovu operaciju

Ujedinili se protiv Srbije! "Gospodar Kosova" se predomislio: Nema ukidanja taksi

Neočekivano! Haos u odnosima Prištine i Tirane: Haradinaj preti taksom i Rami

Komandant NATO iz Napulja doleteo u Prištinu: Tranzicija "Vojske Kosova" u fokusu sastanka (FOTO) (VIDEO)

"Pozvaću grčke investitore da ulažu u Srbiju": Palma vodi hiljadu ljudi u Paraliju (FOTO)

Srbija će uvek biti iskren prijatelj Španije: Vučićeva poruka ambasadoru Suaresu (FOTO)

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Napad na Srbiju sa dva krila u isto vreme: "Pale" Rašku oblast i jug zemlje (VIDEO)

Tači ide u Pariz sa provokativnim planom: Hoće podršku Makrona i Merkel

"Žao mi je što nemam zvonce da objavim svima": Čestitke za rođendan Maji Gojković

Američka finansijska i vojna pomoć za Srbiju: Predlog nove zapadne strategije za priznanje tzv. Kosova

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima