Kako je Priština planirala da promeni format dijaloga? Premijerka Brnabić: Imali smo informacije o svemu, ali to neće proći

Svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da seriviraju rešenja - rekla je premijerka Srbije

  • 3

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje da će Nemačka u Berlinu izaći sa rešenjem za Kosovo i Metohiju jer, kako je dodala, svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja.

- Ne verujem u to, svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da seriviraju rešenja. Dijalog je zaustavljen i neće se nastaviti dok se takse ne povuku - rekla je Brnabić novinarima u SANU upitana da prokomentariše pisanje bečkog Standarda da je kancelarka Angela Mekel za susret u Berlinu pripremila predlog - specijalni satus za sever Kosova tzv. "dvostruki suverenitet".

Premijerka je obdacila i mogućnost eventualne promene formata dijaloga.

- Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksi i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori ali su nastavljeni neki - navela je Brnabić i poručila da "to neće proći".

Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksi i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njenim rečima, potpuno je jasno da svi treba da pruže podršku stavu da je potrebno ukinuti takse da bi se razgovori nastavili.

- Ako budu postojali pokušaji da bi se Srbija privoli da sedne za sto a takse ostanu svaki pokušaj će biti osuđen na neuspeh - kazala je ona i dodala da ona i predsednik u Berlin idu da čuju šta imaju da im kažu.

- Bili smo jasni da se mora ispuniti "minimum minimuma" da se takse povuku - rekla je ona i podsetila da je Beograd i početkom aprila ponovo pokazao spremnost da bude konstruktivan time što je potpisan regionalni robni sporazim iako Prišitna ne poštuje ni krovni Cefta sporazum.

Upitana da li bi i predlog Berlina o specijalnom statusu bio uspeh kada predsednik kaže da se od Srbije traži samo priznanje, Brnabić je rekla da ne može da govori o tome i da spekuliše šta je predlog i šta bi bio uspeh.

Bili smo jasni da se mora ispuniti "minimum minimuma" da se takse povuku, rekla je Ana Brnabić-Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona je izrazila žaljenje što i dalje ne vidi da je Prišina srpemna na dijalog i kompromis i podsetila na platformu kojom su kosovske vlasti zatvorile svaku priču o kompromisu.

- Ne znam da li će Brisel i Vašington nešto promeniti. Sve dalje smo i od kompromisa i nastavka dijaloga - kazala je i dodala da ne može da pretpostavi šta će biti u Berlinu i da li će biti predloga.

Predsednica Vlade rekla je i da od sastanka u Berlinu ne očekuje mnogo.

- Pozvani smo i otićicemo da saslušamo šta imaju da nam kažu - rekla je Brnabić i dodala da smatra da domaćini nemaju ambiciju da Srbiji serviraju gotova rešenja.

Video: Ivica Dačić o "dvostrukom suverenitetu" kao rešenju "kosovskog pitanja"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA