Srbija se pita! Svi znaju da nismo zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja: Brnabić uoči puta u Berlin

Dakle, ne očekujem da naši partneri pokušaju, niti mislim da stvarno imaju nameru da u bilo kom trenutku izađu sa gotovim rešenjem - rekla je Ana Brnabić

  • 7

Premijerka Srbije Ana Brnabić ne očekuje da se na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu nađe bilo kakav predlog rešenja za Kosovo i Metohiju jer, kako navodi, svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja.

Brnabićeva je u intervjuu za Radio Beograd juče naglasila da je Srbija zemlja koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine svojih građana.

- Mislim da svi naši partneri znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja. Mislim da je danas potpuno jasno da je Srbija zemlja koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine države, njenih građana. Dakle, ne očekujem da naši partneri pokušaju, niti mislim da stvarno imaju nameru da u bilo kom trenutku izađu sa gotovim rešenjem - rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je naglasila da je Srbija danas u potpuno drugačjoj poziciji zahvaljujući svojoj politici i upornosti predsednika Aleksandra Vučća.

- Srbija ima drugačiji imidž i uživa drugačije poštovanje - ocenila je Brnabić.

Vučić i Brnabić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Srbije nije želela da govori o eventualnim kontramerama protiv Prištine zbog takse koja je uvedena na srpsku robu, prenosi RTS.

- Ne bih govorila o konkretnim kontramerama, to je nešto na čemu radi naš tim. Gledaćemo kako na najbolji način da to uradimo. Ja se i dalje nadam da neće biti potrebe za uvođenjem kontramera. Nadam se, možda sam previše naivna ili previše optimista, da će, nakon sastanka u Berlinu, Priština, možda, povući tu odluku o taksama - navela je ona.

Kaže i da je razočarana što i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume.

- Ja jesam razočarana time što je prošlo šest meseci, kao što je prošlo skoro šest godina od Briselskog sporazuma, gde i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume, ili nastavlja sa necivilizacijskim merama kao što je ova taksa. S druge strane, ne čujem ništa osim verbalnih poziva i osuda - istakla je Brnabić.

Smatra da Brisel ima mnogo jače mehanizme da natera Prištinu da poštuje Cefta sporazum.

- Taj mehanizam je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji iz nekog razloga ne koriste. Ja sam razgovarala sa predstavnicima Evropske delegacije u Srbiji i sa nekim ljudima iz Brisela oko toga, ali... oko toga sam svakako razočarana. Mislim da je Brisel, ne samo mogao, nego i morao mnogo odlučnije da nastupi - naglasila je premijerka Brnabić.

Mogerini i Brnabić - Foto: Tanjug

Predsednica Vlade ponovila je da dijalog ne može da se nastavi dok Priština ne povuče odluku o uvođenju taksi.

- Ta odluka je suprotna zdravom razumu. Suprotna je svemu na čemu je radila EU, pre svega kroz Berlinski proces, koji je inicijativa kancelarke Angele Merkel. Dakle, suprotna je regionalnom ekonomskom, transportnom, infrastrukturnom povezivanju - istakla je Brnabić.

Ona je ukazala da se sa partnerima iz EU godinama radilo na stabilnom regionu, ali da su odluke Prištine protiv toga.

- Region koji je stabilniji, jači, koji je bolje integrisan, koji nudi ljudima jednu drugačiju perpsektivu i drugačiju budućnost. Ove odluke Prištine su protiv svega toga - ocenila je premijerka.

Beograd, napomenila je, ni u najtežim trenucima nije prekidao privrednu saradnju.

- Mislim da je stvarno minimum svakog minimuma, crvena linija, da se odluka o tim necivilizacijskim merama povuče i da se onda nastavi dijalog - navodi premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, u jednom trenutku je razmatrana mogućnost međunarodne arbitraže.

- Mi imamo potpisan Cefta sporazum. Sporazum je od strane Prištine potpisan kao Unmik Kosovo. Mi smo razmišljali da li da idemo na medunarodnu arbitražu. Ali ako idete na medunarodnu arbitražu, kada smo razgovarali sa Unmikom - oni su se proglasili nenadležnim za to - rekla je ona.

Onda, kako je navela, dolazi se u situaciju gde ti ugovori ništa ne važe.

- Oni su jedno mrtvo slovo na papiru. Vi nemate s kim da idete na tu arbitražu, Unmik je nenadležan, Brisel ne želi da poštuje sopstveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - navela je premijerka.

Brnabićeva je poručila da Beograd želi da ostane tolerantan, ali da je pitanje vremena dokle to može da ostane.

- I onda se nalazimo sami u situaciji u kojoj želimo da se ponašamo civilizovano, želimo da ne prenagljujemo u potezima, da pokažemo da smo i tolerantni i odgovorni i predvidivi. Međutim, čini mi se da nam ništa drugo neće ostati na raspolaganju osim kontramera - zaključila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E....

    19. april 2019 | 11:04

    Dosadašnje iskustvo, nam govori, da će biti kontra, od toga šta vi kažete.... Nažalost...

  • Lol

    19. april 2019 | 13:26

    Srbija se ne pita nista.Ne lazite vise.Dobicete ponudu ili ili pa izaberite.

  • Deja

    19. april 2019 | 12:46

    Neka zasviraju da zaigramo....kako kažu tako ce biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA