39

Prošlo je vreme da se ovde otvara kišobran, ako u Beogradu počne da pada kiša: Đukanović o odnosima Srbije i Crne Gore

Ništa u našim odnosima ne gori - kaže Ðukanović

Milo Đukanović
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović protivi se korekciji granice između centralne Srbije i Kosova, ne zato što, kako kaže, sumnja u sposobnost "dva lidera, Beograda i Prištine" da se o tome dogovore i dogovor implementiraju, već zbog toga što se pita šta su garancije da se sa takvim idejama neće nastaviti na Balkanu, ali i u Evropi.

U intervjuu za BBC Ðukanović pita da li to znači da se time odustaje od modela multietničkog društva na Balkanu, da li se vraćamo u 90-te i jesmo li zaboravili na rat inspirisani tim idejama - da se naprave etnicki i verski homogenije i uvećane "velika Srbija, Hrvatska i Albanija".

- Ko može da nas razumno i ubedljivo uveri da i danas svaka korekcija granica motivisana etničkom ili verskom homogenizacijom nije samo prvi korak u tom pravcu? Moramo o tome celovito i dugorocno promišljati,..., da ne napravimo korak u pogrešnom smeru i izazovemo domino efekat retrogradnih ideja - naveo je Ðukanović.

Na pitanje zašto su ponovo zahladneli odnosi sa Beogradom i konstataciju da su se Podgorica i Beograd politički, u poslednje vreme, značajno udaljili s obzirom na to da je poslednji susret dva predsednika bio onaj Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića 2015. godine u Podgorici, a premijerski Aleksandra Vučića i Duška Markovića u Beogradu u februaru 2017. godine, Ðukanović kaže da je "primetio da izostaju zvanični" susreti, što je, smatra, neobično.

Đukanović i Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Tvrdi da je zvanična Podgorica u svakoj prilici pokazivala spremnost da bude akter bilateralnog susreta na najvišem nivou, ali da istovremeno uvažava okolnosti da je Srbija, kako kaže, celinom pažnje državne politike zaokupljena rešavanjem pitanja sa Kosovom i da se zato na tim susretiam nije insistiralo.

- Ništa u našim odnosima ne gori - kaže Ðukanović i podseća da se sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem sastao sastao na Bezbednosnom forumu u Minhenu u februaru ove godine, a da su se telefonom culi polovinom aprila, dva dana pre ovog intervjua.

Na opasku da je diplomatska hladnoća između dveju država praćena "vrelom ofanzivom provladine tabloidne štampe i televizija u Srbiji prema crnogorskom državnom vrhu koji je optuživan za podrivanje srpske politike, ponajviše na pitanju Kosova, Ðukanović potvrđuje da je to registrovao i da to kod njega, kako kaže, budi sumnje i upućuje na određene pretpostavke.

- Valjda znate da nisam naivan čovek. Ali nisam ni plašljiv, niti tome dajem preveliki značaj. Znam da je za uspeh politike najvažnije dobro uraditi posao kod kuće. Nagledao sam se tih promena raspoloženja iz određenih delova beogradske političke i medijske scene i mogu da pretpostavim da ce doći faza u kojoj će pisati potpuno prijateljski i o Crnoj Gori, i o meni - kaže Ðukanović.

Tvrdi da i iz ličnog iskustva zna ponešto o tome da te medije i državni vrh u Beogradu svrstava u sebi naklonjene, te da mu je zato, kako kaže, teško da pretpostavi da je reč o uređivačkoj politici nezavisnih medija, autonomnih u odnosu na neke političke centre u Beogradu.

Sa Vučićem, kaže, o tome nije razgovarao.

A na pitanje zašto nije, Ðukanović kaže da je to zato jer su svi njihovi razgovori tematski, usredsređeni na najaktuelnija regionalna pitanja i pitanja odnosa sa EU.

Ne misli, dodaje, da je nužno da on to pitanje potencira, jer ne želi da iko od njegovih sagovornika pretpostavi da mu je potrebna pomoc i zaštita od medijske kampanje.

- Od toga sam se uvek branio i odbranio sam. Ali, očekivao bih, recimo, da čujem neku reč objašnjenja sa druge strane - zašto se to događa i koliko ima veze sa nekim važnim političkim procesima koji su u toku, poput pregovora sa Kosovom. Ili sa pitanjem navodne ugroženosti srpske zajednice u Crnoj Gori, koju potenciraju neki od njenih političkih lidera koji su od Miloševićevog vremena češće bili protivnici svih novih vlasti u Srbiji nego njihovi saveznici - kazao je Đukanović.

Đukanović - Foto: Tanjug/AP

Na opasku da ovakvo zagrevanje odnosa na relaciji Beograd - Podgorica može zapravo odgovara i jednom i drugom režimu da konsoliduju svoje nacionalno opredeljeno biračko telo, Đukanović kaže da u tome ne traži šansu, niti bi manipulisao tim pitanjima.

- Prošlo je vreme, kako je neko rekao, da se ovde otvara kišobran ako u Beogradu počne da pada kiša. O obostranim odnosima moramo zajedno voditi računa, sa dodatnom pažnjom onog državnog rukovodstva sa čijeg se terena ta atmosfera dominantno kvari - napomenuo je on.

Đukanovic pretpostavlja da bi delovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori moglo izgledati kao doprinos toj atmosferi.

- Bežeći od odgovornosti za to što su uvek bili protiv svih odluka koje je savremena Crna Gora donosila tokom više od poslednje dve decenije, oni sebe predstavljaju žrtvom u Crnoj Gori. U prilog oceni da nije reč o nacionalnom, nego o političkom pitanju, primetio bih da su oni najčešće bili i protiv svih pozitivnih promena u Srbiji. Ja ne vidim da je ovde iko diskriminisan.

Ideje o "ustavnim preformulacijama" Crne Gore u državu srpskog i crnogorskog naroda ili otpor crnogorskom jeziku, Đukanovic ocenjuje kao „retrogradne ideje koje pokušavaju da ugroze temeljno opredeljenje da gradimo građansku državu, multietnicko društvo."

Zato se u našem Ustavu Crna Gora ne definiše kao država Crnogoraca, logicno ni bilo koje druge nacionalne grupacije, nego kao država svih njenih gradana - i to smatram našom najvrednijom tekovinom - zaključio je predsednik Crne Gore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Crna Gora, Milo Đukanovic, Milo Đukanović, Milo Djukanović, predsednik Crne Gore

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (39)
Poređaj komentare:
 • D
  Dosije x.

  SRBI PA KO VAM JE KRIV. HTELI STE "BRATSTVO I JEDINSTVO". DOK SU SVI POD TOM PAROLOM KUĆILI KUĆU VAŠU SU RASKUĆILI. MISLIM NA HRVATE,SLOVENCE,ŠIPTARE PA NA SVE OSTALE. VAŠE ISKRENE DOMAĆINE SRBE, KOJI SU MISLILI NA SRBIJU STE SAMI VI SRBI, JEDNE POBILI,DRUGE PROGNALI ,TREĆE POSLALI NA ROBIJE NA PREVASPITANjE. DRŽAVU VAM VODE "DIMAĆINI"KOJI SU VASPITANI U " BRATSTVU I JEDINSTVI" REZULTATE TIH "DOMAĆINA "VIDIMO. DECENIJAMA STE SE ODRICALI SAMI SEBE,SADA OD OKORELIH POBORNIKA "BRATSTVA I JEDINSTVA" STE SE SETILI DA STE SRBI. DOMAĆIN O KUĆI I DOMAĆINSTVU RAZMIŠLjA 50 god. UNAPRED, VI STE SAMI SVONE NAVREME POBILI SADA ŽANjETE ONO ŠTO STE DECENIJAMA SEJALI. NEKA VAM JE BOG U POMOĆI OD KOGA STE SE DECENIJAMA ODRCALI "BRATSTVOM I JEDINSTVOM" I OPTUŽIVALI VLASTIMA KOMŠIJU,KOLEGU,PRIJATELjA, KOJI SLAVI SLAVU IDE U CRKVU ILI GAJI SRPSKU NACINALNU SVEST I PRIPADNOST.

 • B
  Brana

  Brojiš sitno Milašeeee,jasno je i tebi pa te hvata histerija!

 • L
  Ljubisa

  Jadan je narod koga ovaj vodi .

Ko Kosovo koristi u "dnevnopolitičke svrhe", a ko se protivi bilo kakvom rešenju? Đurić i opozicija u klinču zbog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda

Danas se održavaju izbori za Evropski parlament, glasa se u Beogradu i Subotici (FOTO)

Vučić mora da ostane na čelu SNS, nekim ministrima je vreme da odu iz Vlade: Maja Gojković o kadrovima vladajuće koalicije

Ako bi došlo do rata, 46 odsto Srba tvrdi da bi rizikovalo život za zemlju: U Nemačkoj bi to učinio tek svaki peti

Dokument za komadanje Srbije? Ugljanin želi specijalni status za Sandžak, a ovaj papir to dokazuje: Tvrdi da je sve dogovoreno još 1992. godine

U Beogradu održan protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona"

Zapaljive Tačijeve izjave o spajanju Kosova i Albanije sa Preševom, Medveđom i Bujanovcem: "Budite sigurni da je veoma lako ostvariti taj san"

Srpska lista: Napadi na Srbiju dolaze od albanskih političara i pojedinih opozicionih lidera

SSP predstavila Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda, Đurić poručio: Oni pitanje Kosova ne shvataju ozbiljno

Haradinaj bi da spreči stvaranje "Dodik države", predsedavajući Predsedništva BiH mu odgovara: Drago mi je što doživljavaš Srpsku kao državu

Tači nastavlja sa provokacijama, optužuje srpske vojnike za masakr: Označava mape mesta navodnog genocida na KiM

"Kosovo će na kraju biti podeljeno": Britanski stručnjak o mogućem scenariju za rešenje kosovskog pitanja

Vojska Srbije dobija moćna terenska vozila, Vulin poručio: Ne smemo da zaostajemo ni za jednom armijom u regionu (FOTO)

Ivica Dačić o Kosovu: Daleko smo od pregovora, nema svrhe iznositi predlog rešenja

Vučić na svečanoj večeri u Ambasadi Egipta: Srbija želi da razvija prijateljstva (FOTO)

Kosovo je Srbija! Haradinaj da prihvati realnost: Đurić odgovorio na prozivke iz Prištine

Nema prijema za lažnu državu: Tzv. Kosovu odbijeno članstvo u 9 svetskih organizacija

Britanski šamar Prištini: Ne možete da osnujete "Tribunal za Srbe"

Uhapšen nekadašnji komandant OVK: Pobegao sa Kosova, a sada ga čeka Hag

Srpska lista spremna da podrži rušenje Haradinajeve vlade

Da li je posle ovog snimka odzvonilo "Gospodaru Kosova": Čeka ga Štraheova sudbina? (VIDEO)

Sedam zaključaka sastanka Vučića sa Srbima sa KiM, Đurić poručio: Situacija na KiM prioritet za državu

Brnabić odgovorila zašto je kupovina aviona za Vladu Srbije državna tajna

Predsednik zahvalan ambasadoru Finske na značajnom doprinosu u odnosima dveju zemalja: Susret Vučića i Ikonena (FOTO)

Ovom vežbom ojačaće se integracija snaga i zajedničke misije: Ambasada SAD se oglasila posle treninga srpske i američke vojske (FOTO)

Znamo da je ROSU u pripravnosti i da spremaju hapšenja! Vučić traži reakciju međunarodne zajednice i poručuje: Pripremili smo snažne mere zbog taksi (FOTO)

Stigla odluka iz Haga o izručenju radikala: Ovo će biti prvi potez Srbije

Čeda Jovanović dolazi na sednicu u ponedeljak, ali poručuje: Kosovo je izgubljeno

Tranzicija "Vojske Kosova" u tri faze: Saopšten plan Prištine

Potpisnici "Sporazuma sa narodom" neće na sednicu o Kosovu: "Ko prekine bojkot nije više sa nama"

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu

Srbi će biti iznenađenje izbora za Evropski parlament! Pupovac: S optimizmom čekamo nedelju

Počelo suđenje Dragoljubu Simonoviću, osumnjičenom da je naredio paljenje kuće novinara Jovanovića

Pacoli poslao avion sa pola miliona dolara u Kongo: Dačić otkrio detalje plana Prištine

Čuvajte srpski jezik i brinite o svojoj zemlji: Vučićeva poruka deci učesnicima Svesrpskog dečjeg sabora (FOTO)

Obeležen Dan Zajedničkog veća opština u Vukovaru, Vučević poručio: Ovakve institucije su od presudnog značaja za odnose Srba i Hrvata

"Hvala na principijelnom stavu po pitanju KiM": Dačićeva poruka ambasadoru Španije

Svi kandidati osvojili preko 90 odsto glasova: Objavljeni konačni rezultati izbora na severu KiM

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima