"Gospodar Kosova" pisao Kongresu, ali to je samo uvod u ono što Priština 30. aprila sprema u Vašingtonu uz pomoć najvećeg albanskog lobiste

U celu priču je uključena i Jahjaga

  • 71

Predsednik skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji poslao je pismo Kongresu SAD o navodnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu tokom sukoba 1998-1999. godine.

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsedniku Odbora za spoljne poslove Kongresa Eliotu Endželu, a biće poslato i svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu, prenosi RTK na srpskom jeziku.

- U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena mom narodu. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu - navodi se u pismu Veseljija, koji je poznat kao "Gospodar Kosova".

Veselji - Foto: Profimedia/Abaca Press

Međutim, ovo pismo predstavlja samo uvod u ono Priština 30. aprila sprema u Vašingtonu uz pomoć najvećeg albanskog lobiste.

Naime, bivša predsednica privremenih prištinskih intitucija Atifete Jahjaga svedočiće će pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD o ratu na Kosovu i, kako je najavila, nedostatku pravde za sve zločine počinjene pre 20 godina, prenosi Koha.net.

Svedočenje će biti održano 30. aprila, a zakazno je od strane pomenutog kongresmena Eliota Endžela, koji je godinama najveći albansi lobista u SAD.

Eliot Endžel - Foto: Profimedia/Alamy

Jahjaga će, kako je najavljeno, govoriti o ciljanim zločinima prema civilnom stanovništvu Kosova i nedostatku pravde, kao i o zahtevu za pravdom kao preduslovu za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Tokom saslušanja svedočiće i Vasfija Krasnići Gudman, koje je preživela seksualno nasilje na Kosovo i Ilir Bitići, brat trojice terorista OVK, koji su ubijeni tokom rata.

Jahjaga - Foto: Guliver/JP Yim/Getty Images

Takođe, Pol Villiams, profesor međunarodnih odnosa, govoriće o ratu na Kosovu iz perspektive međunarodnog prava.

- Predsednica Jahjaga je izuzetno zahvalna svima koji su podržali ovu inicijativu, i na Kosovu iu dijaspori, i pomogli su da se obezbede informacije i svedočenja. Samo na taj način ćemo svetu pokazati pravu priču o Kosovu - piše se u saopštenju njene kancelarije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blekiff

    21. april 2019 | 21:01

    Trbalo bi obako da glasi: U ime Republike Srbije, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena našem narodu. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu nad Srpskim stanovništvom od strane UÇK.

  • marko

    21. april 2019 | 19:50

    Jadno, zločinac priča o zločinima.

  • dragon

    21. april 2019 | 19:43

    Trebaju se osuditi zločini protiv čovečnosti. A najodgovorniji za te stravične zločine su teroristi OVK koji su ubijali nevine civile. Te osobe koje su čak i na političkoj sceni u Prištini moraju biti privedene i osuđene u međunarodnom sudu u Hagu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA