• 0

Izvoz mesa, voća i aviona za Egipat: Palma razgovarao sa guvernerom regije Crveno more (FOTO)

Ono što u ovom trenutku takođe Srbija može da izvozi u Egipat, pored pšenice je voće, posebno maline i kupine. Srbija je po proizvodnja malina među prve tri zemlje sveta i kvalitet srpske maline je broj jedan u svetu - rekao je Marković

  • 0

Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta, Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije u razgovoru sa guvernerom regije Crveno more Ahmedom Abdalahom u Hurgadi, glavnom gradu te egipatske regije, predložili su da Srbija krene u izvoz junećeg i telećeg mesa, malina kupina, drva i lakih aviona

Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije i domaćin srpskoj delegaciji u poseti Egiptu general Ahmed Abdalah, održali su sinoć u Hurgadi sastanak, na kome su kao zaključci proizašli predlozi za predstojeću sednicu Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta, kojim rukovode ministri spoljnih poslova Srbije i Egipta, Ivica Dačić i Sameh Šukri.

- Pošto Srbija još uvek nema adekvatan sporazum sa Egiptom kada govorimo o izvozu govedine, junetine i teletine predlažem da se što je pre moguće potpiše takav sporazum, već na predstojećoj sednici Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, a dok se to ne desi naš izvoz može ići preko Mađarske i Rumunije koje već imaju takve sporazume kao zemlje članice Evropske unije.

Ovo bi bio važan sporazum za stočare u Srbiji, imajući u vidu da imamo veliki broj individualnih domaćinstava koji imaju spremne štale za uzgoj od 20 do 50 grla i imaju traktore i priključne mašine, tako da im avans u tom smislu nije potreban, ali ono što im jeste potrebno je siguran kupac i zagarantovana cena, a Egipat je tržište od 100 miliona ljudi i to bi bilo veoma važno za stočare u Srbiji.

Ono što u ovom trenutku takođe Srbija može da izvozi u Egipat, pored pšenice je voće, posebno maline i kupine. Srbija je po proizvodnja malina među prve tri zemlje sveta i kvalitet srpske maline je broj jedan u svetu - rekao je Marković, koji je i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta.

Palma i Abdalah - Foto: TV Palma plus

- Ono što iz Jagodine može da se izveze u Egipat su i laki avioni koje proizvodi kompanija “Aero east west” iz Jagodine, čiji vlasnik je deo ove privredne delegacije u poseti Egiptu - kazao je Marković.

Vlasnik te kompanije Milorad Matić je rekao da se laki avioni koje njegova kompanija proizvodi tipa “SILA”, već izvoze za SAD i zemlje EU, te da su spremni za izvoz i u Egipat i afričko tržište.

Vlasnik kompanije “JELA” iz Jagodine, Miroljub Radovanović koja se bavi proizvodnjom nameštaja je rekao da upravo iz Egipta njegova kompanija uvozi neke delove za nameštaje i da bi bilo veoma dobro kada bi Srbija postpisala sporazum sa Egiptom kao što imaju zemlje Evropske unije, čime bi se smanjili troškovi.

- Egipat je spreman da potpiše sa Srbijom sporazom o uvozu poljoprivrednih proizvoda i to će biti tema predstojeće sednice Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, kojim predsedavaju šefovi diplomatija Srbije i Egipta. Osim poljoprivrednih proizvoda, Egipat je zainteresovan i za uvoz drveta iz vaše zemlje, poluproizvoda i sirovine za proizvođače nameštaja u Egiptu. Naš današnji sastanak sa mojim prijateljem, predsednikom Poslovnog saveta Srbije i Egipta Draganom Markovćem Palmom, izrodio je nekoliko konkretnih predloga od koristi za obe zemlje i oba naroda - rekao je Abdalah.

U srpskoj privredno – političkoj delegaciji nalazi se i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima