≫ 

Sastanci Ivice Dačića sa državnim vrhom Gruzije: U fokusu razgovori o saradnji i globalnim izazovima, potpisan niz sporazuma između dve zemlje (FOTO)

Šefovi diplomatija dve države su razmenili mišljenja i o unutrašnjepolitičkim, regionalnim, evropskim i globalnim procesima i izazovima aktuelnog trenutka

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas na čvrstoj poziciji Gruzije u poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Dačić, koji boravi u bilateralnoj poseti Gruziji, razgovarao je sa svojim kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova Davidom Zalkalianijem i upoznao ga o tekućim reformama koje sprovodi Vlada, kao i toku evropskih integracija Srbije i mogućnostima ekonomske saradnje.

Šefovi diplomatija dve države su razmenili mišljenja i o unutrašnjepolitičkim, regionalnim, evropskim i globalnim procesima i izazovima aktuelnog trenutka.

Posebnu pažnju dvojica ministara su posvetili daljem unapređenju bilateralne saradnje između dve države i to pre svega u oblasti privredne saradnje. Šef srpske diplomatije je istakao značaj dobrih i prijateljskih odnosa između dve države i njenih naroda, te izrazio zadovoljstvo uspešnom saradnjom u svim oblastima od obostranog interesa.

U tom smislu, ministar Dačić je podvukao i važnost nedavnog otvaranja diplomatskog predstavništva Gruzije u Republici Srbiji što će, kako se navodi, dodatno podstaći razvoj bilateralne saradnje.

Šef srpske diplomatije je u prijateljskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Gruzije istakao značaj dobrih i prijateljskih odnosa između dve države-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Nakon sastanka ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Gruzije i Zajedničku deklaraciju prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova i ministra inostranih poslova Gruzije.

Dačić je konstatovao da su bilateralni odnosi Gruzije i Srbije veoma dobri i da nema otvorenih, ni spornih pitanja.

- Očekuje nas niz značajnih susreta u sledećem periodu, Srbija i Gruzija imaju dobre istorijske odnose, postoji poštovanje i ljubav između dva naroda i važno je to negovati. Međusobno podržavamo jedni drugi kad je reč o principima međunarodnog prava. Veoma smo zahvalni Gruziji na principijelnom stavu kad je reč o teritorijalnom integritetu Srbije vezano za pitanje Kosova, a isto tako Srbija ima čvrst principijelni stav kad je reč o očivanju teritorijalnog integriteta Gruzije -rekao je Dačić.

On je naveo da je cilj da se dobra saradnja proširi i na ekonomskom planu, i da bi ona mogla biti bolja.

- Možemo da uradimo značajno više u narednom periodu, da još unapredimo odnose i saradnju, naročito na ekonomskom planu, a takođe razmišljamo i o slobodnoj trgovini - rekao je Dačić.

Dačić je takođe naveo da Gruzija ima dobre rezultate kada je u pitanju reforma e uprave i da će na tom planu može svojim iskustvom pomoći Srbiji. Takođe je naveo da u julu očekuje zasedanje mešovitog komiteta i dodao da bi uvođenje direktne avionske linije bilo veoma važno za dalje unapređenje saradnje i komunikaciju.

SA PREDSEDNICOM GRUZIJE O SARADNJI DVE ZEMLJE

U razgovoru sa predsednicom Gruzije, Salome Zurabišvili, konstatovano je da oblasti privredne saradnje, kulture i turizma imaju najveći potencijal za razvoj, kao i saradnja u evropskim integracijama.

Ivica Dačić u razgovoru sa predsednicom Gruzije, Salome Zurabišvili-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Dačić, koji boravi u poseti Gruziji, u sadržajnom razgovoru zahvalio je na snažnoj podršci Gruzije teritorijalnom integritetu Srbije. Istakao je važnost daljeg unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na oblast privrede, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednica Gruzije je iznela lično zadovoljstvo zbog posete srpskog ministra spoljnih poslova Gruziji i istakla njenu važnost za dalji razvoj utvrđenog pravca razmene visokih poseta u cilju unapređenja opšte bilateralne saradnje između dve prijateljske države. Ona je upoznala šefa srpske diplomatije sa svojom vizijom razvoja Gruzije, saradnje sa EU, najvažnijih strateških ciljeva Gruzije, kao i rešavanja otvorenih pitanja u regionu u kontekstu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država. Iznela je i zahvalnost Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Gruzije.

SA POTPREDSEDNIKOM PARLAMENTA

Ministar spoljnih poslova i sa potpredsednik parlamenta Gruzije Georg Volski ocenili su danas na sastanku u Tbilisiju da je saradnja dve države na visokom političkom nivou, ali i da ju je neophodno upotpuniti razvojem u oblasti ekonomije.

Ministar spoljnih poslova i sa potpredsednik parlamenta Gruzije Georg Volski-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Dačić i Volski su zaključili da je nastavak saradnje parlamenata dve države važan segment u opštem unapredjenju bilateralnih odnosa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, sagovornici su se složili da ta saradnja treba da bude nastavljena razmenom poseta parlamentaraca, zajedničkim radom na zaštiti teritorijalnog integriteta obe zemlje i razmenom iskustava u evropskim integracijama.

Volski je Dačića upoznao s ostvarenim rezultatima u cilju unapredjivanja parlamentarizma u Gruziji i ukazao na važnost medjunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i poštovanja tih postulata kao osnova u medjunarodnim odnosima, navodi se u saopštenju.

Dačić je sagovornika upoznao s procesom reformi koje sprovodi Vlada Srbije i tokom evropskih integracija, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M .

    24. april 2019 | 22:07

    Ivica Dačic nastavlja diplomatsku misiju Srbije. Srbija ima dobrog ministra inostranih poslova tako da Vučic nema potrebe da brine .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA