Putin otkrio u Pekingu: Sporazum sa Srbijom u završnoj fazi (FOTO)

Telegraf.rs u Pekingu prati Forum "Pojas i put"

  • 3

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas, na ceremoniji otvaranja Foruma "Pojas i put" u Pekingu, da je ideja predsednika Kine Sija Đinpinga za povezivanje ove inicijative s drugim međunarodnim intergracijama u potpunosti u skladu sa planovima Evroazijske ekonomske unije (EAEU), prenosi TAS S.

Navodi se da je Putin poručio da ova unija, u kojoj su Rusiji partneri Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, teži široj saradnji sa svim zainteresovanim zemljama i inicijativama za udruživanje, pre svega s Kinom, i podsetio da će ugovor EAEU o trgovinsko-ekonomskoj saradnji s tom državom stupiti na snagu narednih meseci.

Putin na otvaranju Foruma - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ruski predsednik je kazao da EAEU planira da liberalizuje ekonomske veze i s drugim partnerima.

- Već smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, kao i privremeni sporazum s Iranom koji vodi uspostavljanju slobodne trgovinske zone. Slični dokumenti sa Singapurom i Srbijom u završnoj su fazi izrade - rekao je Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutos u Pekingu otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Ðinping.

Vučić na otvaranju Foruma - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na otvaranju ovog značajnog skupa, koji je okupio najviših predstavnika iz oko 40 zemalja govorili su pored domaćina predsednika Sija i Putina i prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Indonezije Džoko Vidodo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Pored učešća na ovom međunaodnom skupu, na koji je drugi put zaredom pozvan, predsednik Srbije danas će imati i važne bilateralne razgovore, pre svega s predsednikom Rusije Putinom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. april 2019 | 08:24

    SRBIJA MORA DA ISKORISTI OVE BENEFITE AKO ZELI BRZI NAPREDAK I VISOK STANDARD GRADJANA A TO JE MOGUCE -IZVODLJIVO !!!

  • Milorad Vujicic

    26. april 2019 | 08:00

    Bravo Srbijo.Tako te volim.Jos Kina i Rusija baze vojne i bice drugacije muzike o nama u svetu.Kosovo je Srbija,bilo i bice.Mozemo malo manipulisat prostorom ako izadjemo na mediteran.

  • PETAR 1

    26. april 2019 | 09:21

    Pitam se pitam, koliko faza ima, i koja je po redu gotova, a koja jos nije ni otvorena. EU ima poglavlja a rusi faze a mi na vrata kad ono "zaprto".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA