≫ 

Šta je glavni cilj sastanka u Berlinu? Upozorenje Johanesa Hana uoči predstojećeg susreta zapadnobalkanskih lidera u Nemačkoj

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljen interes za region, ali i upozorio da rešenje tog pitanja ne može biti nametnuto spolja

  • 5

Evropski komesar za proširenje Jonahes Han rekao je da glavni cilj sastanka koji lideri Nemačke i Francuske organizuju u Berlinu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima treba da bude rešenje blokade dijaloga Beograda i Prištine.

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljen interes za region,ali i upozorio da rešenje tog pitanja ne može biti nametnuto spolja.

- Jasno je da održivo rešenje mora da dodje od dve zemlje o kojima se radi, koje moraju na kraju da sprovedu mogući sporazum i predstave ga svojim građanima. Spolja nametnuto rešenje ne može da deluje - rekao je Han u intervjuu za nemačku agenciju DPA, objavljenom na vebsajtu lista Handelsblat.

On je govorio uoči sastanka u Berlinu koji su za ponedeljak sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Skupu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači.

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljen interes za region,ali i upozorio da rešenje tog pitanja ne može biti nametnuto spolja-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Han je rekao da takve inicijative redovno pokreću zemlje članice EU, a da je integracija Zapadnog Balkana u EU politički prioritet za celu Uniju, što su jednoglasno potvrdile zemlje članice.

- To mora takođe biti signal na ovom sastanku u Berlinu. Rešenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će biti ostvaren samo ako delujemo ujedinjeno i vežemo Zapadni Balkan verodostojno za EU, kao što je jednoglasno odlučeno - rekao je Han.

Evropski komesar je upozorio na odlaganje otvaranja pristupnih pregovora EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak u ispunjavanju datih kriterijuma, kao što je Severna Makedonija, navodeći da to može da destabilizuje ceo Zapadni Balkan.

Glavni cilj sastanka koji lideri Nemačke i Francuske organizuju u Berlinu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima treba da bude rešenje blokade dijaloga Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Odlaganje ili nepriznavanje objektivnog napretka zemalja kandidata imalo bi dramatične posledice za zemlje o kojima je reč i region u celini. To bi skoro izazvalo negativan domino efekat - poručio je.

On je upitao kakvu bi onda motivaciju imale zemlje Zapadnog Balkana da sprovode teške reforme ili reše sukobe kao one između Kosova i Srbije ako se time ne ostvaruje napredak na putu za EU.

- Perspektiva pristupanja EU za svih šest zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno su ponovo potvrdile zemlje članice EU na samitu u Sofiji prošle godine. I to je u interesu EU. Jer ako ako ne izvozimo trajno stabilnost našem najbližem susedstvu mi ćemo uvoziti nestabilnost - rekao je evropski komesar za proširenje.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    26. april 2019 | 15:21

    Vucica cenim i postujem ali zapadnjacima ne verujem bas nista. Sve su oni ovo smislili mnogo ranije i to sad samo sprovode u delo . U pravu je Dacic kad kaze Vucicu da ga lazu. Da sam na njegovom mestu ne bih ni otisao na bilo koje razgovore bez ukidanja takse. A potom da se ispuni briselski sporazum . Sta bi se desilo Srbiji da ona nije ispostovala dogovoreno ? Sa lazovima se ne pregovara.

  • R R

    26. april 2019 | 15:55

    Sastanci sa teroristom za kojim je ste raspisali poternicu ! To nema ni u Zambiji.

  • Pera kojot

    26. april 2019 | 15:31

    Sta je ? Prevara za narod i sire mase!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA