≫ 

Glavu na panj da mi stave nema nastavka dijaloga dok ne povuku takse: Jasna poruka Vučića Prištini posle razgovora sa Putinom i Sijem (VIDEO)

U Pekingu je danas zvanično otvoren Forum "Pojas i put"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se danas iz Pekinga, gde je prisustvovao otvaranju Foruma "Pojas i put", posle odvojenih sastanaka koje je imao sa predsednicima Ruske Federacije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

- Razgovarao sam sa Putinom i nasamo, što je meni bilo izuzetno važno, i u jednom trenutku je on rekao da će pomagati Srbiju, ali neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju i vrši napade na naš narod i zemlju - rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da ne oseća nadu da je u Berlinu moguće postizanje sporazuma, ali i da se nada da neće biti dodatnog dolivanja ulja na vatru.

Vučić je rekao da ne oseća nadu da je u Berlinu moguće postizanje sporazuma, ali i da se nada da neće biti dodatnog dolivanja ulja na vatru-Printskrin: TV Pink

- U Berlinu će biti svi koji su priznali nezavisnost Kosova, naša delegacija će biti potpuno usamljena. Nije nam pozicija laka, ali posle razgovora sa predsednicima Sijem i Putinom, rekao bih da smo učvrstili naše prijateljske odnose sa njima i nadam se još jačoj podršci - rekao je.

Na pitanje novinara Telegrafa "da li ima izlaza u Berlinu" on je rekao da ostaje pri svojim stavovima.

- Neka ukinu takse pa će imati dijalog. Nema razgovora dok ne ukinu takse. Oni nisu spremni da ispoštuju ono sto su sami potpisali pre 13 godina, kada je potpisan CEFTA sporazum. Srbija nije rušila sporazum čak ni posle jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, a oni 2019. godine uvode takse - odgovorio je i poručio da je prištinskoj delegaciji Beograd daleko potrebniji, jer neće moći da budu nikada ništa bez Beograda.

Na pitanje novinara Telegrafa "da li ima izlaza u Berlinu" on je rekao da ostaje pri svojim stavovima-Printscreen/Telegraf.rs

- Oni žele da odem u Berlin, nateraju me da potpišem nešto pa da onda kažu kako su naterali Srbe da prihvate ono što su tražili. To se na takav način neće nikada dogoditi. Uveli su vojsku suprotno sopstvenom ustavu. O čemu onda da pregovaramo? Pošto se vraćamo dijalogu, valjda je uslov da imamo slobodan protok robe i kapitala. Onda ukinite takse i nastavljamo. Da ulazim u razgovore dok se to ne promeni je nemoguće - izjavio je predsednik Srbije i naglasio da "glavu na panj da mu stave, neće nastaviti dijalog dok se takse ne ukinu".

O DETALJIMA SASTANKA SA PUTINOM

Vučić je izjavio da je danas u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su prošli kroz sve sfere društvenog života.

Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije, što je situacija koju je naša zemlja uspela da promeni u poslednje tri godine, jer svoje obaveze isplaćuje na vreme i pokazuje da je pouzdan ekonomski partner Rusije.

Srbija, rekao je, plaća sve obaveze za gas, što ranije nije bio slučaj, i ne duguje novac za Petrohemiju, a uz to Srbija uvećava izvoz i pokušava da obezbedi izlaz na treća tržište. Dodao da je Putinu pokazao prve fotografije o početku gradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, projekat vredan 1,5 milijardi evra.

Vučić je izjavio da je danas u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su prošli kroz sve sfere društvenog života-Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Uz puteve i pruge, gasovod znači život na ljude, fabrike i investicije u Srbiji - naglasio je predsednik Srbije.

On je preneo da je tokom dana razgovarao i sa mađarskim premijrom Viktorom Orbanom, o mogućem kriznom scenariju za gas, odnosno mogćnost da se prekine isporuka preko Ukrajine, iako do kraja godine Srbija planira da završu svoj deo gasovoda, kao i o tome kako da napunimo Banatski dvor.

Mađari su rekli da će pomoći, dodao je Vučić.

Napomenuo je da je sa Putinom razgovarao i o vojnoj industriji i vojnotehničkoj saradnji i istakao da je u prethodnom period dogovorena plaćanja od oko 619 miliona evra za različite vrste naoružanja iz Rusije.

Napomenuo je da je sa Putinom razgovarao i o vojnoj industriji i vojnotehničkoj saradnji i istakao da je u prethodnom period dogovorena plaćanja od oko 619 miliona evra za različite vrste naoružanja iz Rusije-Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Srbija će do kraja godine isplatiti više od 60 dosto te sume, oko 360 miliona. Ispunjavamo obaveze, a Srbija postaje sve snažnija - podvukao je predsednik i dodao da su razgovarali i o zajedničkim vežbama, sa NATO-om i drugima.

- Konstatovali smo da su bilateralni odnosi u usponu, sve bolji i da imamo razumevanja za situaciju u kojoj se nalazimo, i jedni i drugi - rekao je Vučić.

O IZBORIMA: PRVO MERE U VEZI SA PRIŠTINOM, PA TEK ONDA ODLUKA O IZBORIMA

Upitan da li će uskoro doneti odluku o izborima, kazao je da prvo ostaje da se donesu mere u vezi sa Prištinom.

- Prvo nam ostaje da donesemo mere u vezi sa Prištinom, posle 10. maja, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijatejima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo - rekao je Vučić.

Video: Susret Vučića i Putina u Pekingu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    26. april 2019 | 19:10

    Tako se brani Srbija.Zato vas narod voli.Govorite ono sto mislite,ne dodvoravate se nikome.

  • Maja

    26. april 2019 | 17:08

    Moramo istrajati u tome.

  • Milorad Vujicic

    26. april 2019 | 17:04

    Ukidanje taksi ,povlacenje priznanja nelegitimnog od evrope i amerike .Svi pregovori o kosovu samo kao sastavni dio Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA