Vučić snažno zastupa interese Srbije: Skat o odnosu sa predsednikom Republike

Nekada se sastajemo u četiri oka, nekada u prisustvu naših savetnika, ali su ti razgovori uvek iskreni i otvoreni i ja zaista cenim kod predsednika upravo to što je iskren i jasan. Ne slažemo se uvek, ali i kada se ne slažemo ponašamo se džentlmenski - kaže ambasador Skat

  • 6

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić snažno zastupa interese Srbije, a kod njega cenim to što je iskren i jasan, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat za Srpski telegraf.

Na pitanje da li je zadovoljan komunikacijom koju ima sa predsednikom Vučićem, on kaže da je predsednik uvek spreman na razgovor o pitanjima od zajedničkog značaja.

- Nekada se sastajemo u četiri oka, nekada u prisustvu naših savetnika, ali su ti razgovori uvek iskreni i otvoreni i ja zaista cenim kod predsednika upravo to što je iskren i jasan. Ne slažemo se uvek, ali i kada se ne slažemo ponašamo se džentlmenski. On snažno zastupa interese Srbije i nadam se da prepoznaje da je moja uloga takođe da predstavljam interese i politiku SAD - kaže ambasador Skat.

Na pitanje da li očekuje da bi u Beloj kući mogao da prisustvuje potpisivanju sporazuma između Srba i Albanaca on odgovara:

- Ako mislite na svečanost potpisivanja od lidera Srbije i Kosova, svakako se tome nadam. Mi i dalje verujemo da je došlo vreme za sporazum, ali samo ako su sve strane spremne na kompromis i prepoznavanje potreba svojih suseda. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se obe strane vrate za pregovarački sto.

Skat dodaje da dok se to ne desi, sumnja da će doci do napretka ka pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Skat sa saradnicima - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On kaže da je potrebno da i Beograd i Priština pokazu veću želju za tim nego što se u ovom trenutku vidi.

Komentarišući hoće li i kada Srbija ući u EU, on je rekao da ako je Srbija opredeljena da usvoji potrebne reforme u smislu jačanja pravne države i da usvoji evropske zakone i propise, onda veruje da Srbija još uvek može da ostvari taj cilj do 2025.

Na pitanje kako komentariše proteste u Srbiji i upade i pretnje medijima i vređanje novinara, Skat je odgovorio da je pravo na protest i na slobodno iskazivanje stavova, pa i onih koji su protiv vlasti, jedna od temeljnih odlika svakog demokratskog društva.

- Odgovornost Vlade je da opoziciji obezbedi prostor i klimu koji omogućavaju neometanu slobodu govora i javnog okupljanja, što podrazumeva i pristup javnosti putem javnog servisa koji finansiraju poreski obveznici u Srbiji - ocenjuje on.

Skat dodaje da je u isto vreme dužnost odgovorne opozicije da protesti budu mirni i da se ne pribegava nasilju.

- Građanska neposlušnost je jedno, a namerno uništavanje imovine ili ugrožavanje zakonom zaštićenih prava drugih je nešto sasvim drugo i neprihvatljivo. Nažalost, pretnje predstavnicima medija i uvrede na račun novinara su postale uobičajena pojava širom regiona i videli smo mnogo primera poslednjih meseci - kazao je on.

Odgovarajući na pitanje kada će predsednik Donald Tramp posetiti Srbiju, Skat kaže da državne posete predsednika SAD najavljuje Bela kuća, a ne ambasadori u zemljama domaćina.

- Prema tome, nemam odgovor na vaše pitanje, ali bi mi bilo veoma drago da nam predsednik dođe u posetu - rekao je Skat.

VIDEO: Intervju Skata za Telegraf.rs

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    27. april 2019 | 07:47

    Vučić interese Srbije brani u svojoj Srbiji a Skot i Amerika svoje interese razarajući mnoge države po svetu.Zato i treba da ceni i Srbiju i Vučića.

  • TTelep

    27. april 2019 | 07:48

    Manje priće, napravite koju vojnu bazu u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA