≫ 

U Beogradu održan protest "1 od 5 miliona" (FOTO)

Okupljenima se najpre obratio profesor Ratko Božović, koji je rekao da govori sa sećanjem na 1991. godinu kada je govorio sa istog mesta

  • 47

Još jedan protest "1 od 5 miliona" održan je u Beogradu, a počeo je okupljanjem ispred Terazijske česme u centru grada.

Okupljenima se najpre obratio profesor Ratko Božović, koji je rekao da govori sa sećanjem na 1991. godinu kada je govorio sa istog mesta.

- Sada smo došli u situaciju da nema ni podele ni kontrole vlasti, koja radi sve što joj padne napamet. Sada imamo situaciju da se,u ime stabilokratije, nastoji da se nema demokratije. Nema slobode, a kada nje nema, nema ni istine. Tamo gde vlada jedan čovek, tu nemamo ništa. Prihvatimo jezik tolerancije jer je velika mržnja prisutna. Moramo se dogovoriti, nema druge. Lideri opozicije moraju biti zajedno, mi ovde radimo nešto da budemo ravnopravni, da stvorimo uslove za normalan život i egzistenciju, i regularne izbore - rekao je Božović.

Okupljenima se najpre obratio profesor Ratko Božović, koji je rekao da govori sa sećanjem na 1991. godinu kada je govorio sa istog mesta-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Posle njega okupljenima se obratio član Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić koji je poručio učesnicima da se ne sekiraju što ih je na praznik manje, nego na ranijim protestima, jer će ih u buduće biti sve više.

Prema njegovim rečima, protesti su izraz "hrabre odluke srpskog građanstva da se suprotstavi vlasti", iako nema međunarodnu podršku ni sa istoka ni sa zapada.

Lečić je rekao da se vlast, od kada su protesti počeli da se održavaju svake subote, promenila i to na gore i na brzinu počela da rešava probleme.

- Vlast je počela da se otkriva i na brzinu da rešava urgentne probleme, pokušavajući da začepi rupe koje smo mi otkrili. To dokazuje da u jednom zdravom društvu mora da postoji hrabro opoziciono mišljenje. Mi jesmo opozicija. Građanski protesti su to. Naravno da su par ekselans politički, jer to znači da nećemo da se prihvatimo vaše rabote - rekao je Lečić i dodao da je očigledno da sa ovom vlašću nema dijaloga, jer oni ne pristaju da kažu šta stvarno misle, što kako je ocenio, svakako nije dobro za građane.

Član Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić je poručio učesnicima da se ne sekiraju što ih je na praznik manje, nego na ranijim protestima, jer će ih u buduće biti sve više-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Posle njihovog obraćanja šetnja je krenula Prizrenskom ulicom, a prema ranijim najavama organizatora, gađani će Brankovom, Pop Lukinom i Pariskom ulicom stići do Gradske biblioteke. Tu je minutom ćutanja odana počast novinaru Dejanu Anastasijeviću, a potom je održan "Dnevnik slobodne Srbije", gde je protest i završen.

Tokom protesta, učesnici su apelovali da se pomogne mladiću Vuku Huljiću, koji je zbog povreda na radnom mestu postao paraplegičar, i lečenje mora da nastavi u inostranstvu.

KAKO SU POČELI PROTESTI?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu, a građani od tog 8. decembra svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona". 16. marta, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA