Palma napravio tri dogovora u Egiptu: Evo šta ćemo sve izvoziti u ovu veliku zemlju

Marković je naglasio da Egipat ima oko 100 miliona stanovnika i trenutno predsedavaju Arapskom unijom, i da, kako je ocenio, najmoćnija je država na Bliskom istoku

  • 2

Predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta i lider JS Dragan Marković Palma protekle nedelje boravio je u Egiptu sa delegacijom od 25 srpskih privrednika, gde je dogovorio da određeni srpski proizvodi pri uvozu u Egipat imaju prednost, kao i da egipatski privrednici u Jagodini nabave male hidro avione i nameštaj za hotele.

Marković je naglasio da Egipat ima oko 100 miliona stanovnika i trenutno predsedavaju Arapskom unijom, i da, kako je ocenio, najmoćnija je država na Bliskom istoku.

- Mi moramo da koristimo te zemlje koje žele da sarađuju sa nama i da i na taj način razvijemo ekonomiju - rekao je Marković na TV Pinku.

Kako kaže, u Egiptu su srpski privrednicii imali sastanak sa vlasnicima hotela, od kojih jedan ima 10.000 soba, a sa kojim je dogovoreno da dođe u Jagodinu da kupi nameštaj.

Druga dva privrednika, kako je naveo Marković, zainteresovani su za male hidro avione, koji mogu da slete i na pistu i na vodu i to za turiste, a koji se proizvode u Jagodini.

Palma u Egiptu - Foto: Tv Palma Plus

Naveo je da se razgovaralo i o tome kako da Srbija izvozi povrće i voće u Egipat, s obzirom da nemamo još sporazum sa Egiptom, za šta je kazao da je potrebno što pre napraviti.

- Ali, Egipat ima sporazum sa Mađarskom i Rumunijom i dok ne budemo imali i mi, možemo preko Rumunije da izvozimo - navodi Marković.

Ističe da ih je tokom sastanaka zamolio "da tamo gde se odlučuje o sudbini Srbije, glasa za pravo i pravdu".

- Započeli smo veoma dobru saradnju, predložili su da se održe srpski dani u oktobru mesecu, na kojima će učestvovati minimum 100 ljudi iz Srbije, privrednici, poljoprivrednici i da se konkretno tada predstavi Srbija, naša kultura i privreda - kazao je Marković.

Navodi i da ih je motivisao na saradnju uz pomoć dve voštane figure - Nasera i El Sisija, u muzeju voštanih figura u Jagodini i ističe da ne postoje nigde osim u tom gradu.

Kako kaže, i sa mlađim bratom Nasera se sreo, koji je jedan od veći privrednika u Egiptu, a koji je, kako Marković navodi, bio iznenađen iznenađen što ja on hteo da nastavi nešto što je započeo njegov brat sa Josipom Brozom Titom.

- Svi koji se bavimo politikom nemojte čekati Vučića da vas vuče za rukav, nešto i sami uradite, on radi odlično, ali ne može sve sam - ističe Marković.

Palma sa delegacijom u Egiptu - Foto: Tv Palma Plus

Kako kaže, što se tiče priznanja nezavisnosti Kosova, pre sadašnjeg predsednika Fatah el-Sisija, u Egiptu su na vlasti bila Muslimanska braća koji su za nezavisno Kosovo.

Dodaje da, međutim, ne postoji nigde u egipatskoj vladi papir da su priznali nezavisnost, a i kada je bilo glasanje za članstvo Kosova u Interpol, Egipat je bio uzdržan.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini i predstojeću Berlinu, Marković je podsetio na to da je Hašim Tači javno rekao da će tražiti deo Preševske doline, što Srbija nikako ne može da sluša, a kamoli da ispuni.

- Očekujem da će u narednih 10 dana kosovski Albanci doneti neku odluku protiv prava, pravila, jer nekim državama smeta Kina i pozicija koju Vučić ima tamo, pogotovu u regionu. Ljubomorni su na Srbiji i njen napredak i umesto da mi kao komšije sarađujemo, mi se i dalje svađamo, što koriste prvenstveno Hrvati - kazao je Marković.

Ističe da ga brine to što su Evropa i Brisel nemi kada kosovski Albanci naprave nešto mimo sporazuma.

Smatra da nešto slično martovskom pogromu iz 2004. godine nikada više neće smeti da se ponovi i dodaje da će Srbija zaštiti svoje narod u južnoj pokrajini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    29. april 2019 | 10:16

    Палма је политичар који заслужује све похвале,јер се служи разумом и све своје замисли претвори у стварност...

  • Primus

    29. april 2019 | 11:22

    Pa....? ŠTO NE IZVOZIMO TO ŠTO JE PALMA DOGOVORIO???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA