≫ 

Mogerini sam rekao "nikada me nisi videla nasmejanijeg, a saterali ste nas u ćošak": Vučić ponovio spremnost za dijalog čim se ukinu takse (FOTO)

U Berlinu se održava samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona

  • 19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog čim Priština ukine takse.

- A da li će se to dogoditi - nije u našim rukama - rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je reč o evropskim vrednostima, te da su takse neodržive.

Dodao je da je sa Mogerini razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput Železare Smederevo i kvotama za čelik.

- Nećemo dozvoliti da naša Železara bude ubijena zbog različitih procedura - istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

Najavio je da će kasnije govoriti o očekivanjima od popodnevnog samita o Zapadnom Berlinu, ali da neće da pravi cirkus, i da tako "izlazi u susret" onima koji traže senzacije i ekskluzivitet.

Mi ne želimo sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir, poručio je Vučić i ukazao da njegova očekivanja nisu preterana, mada, kaže, možda ga i iznenade.

Razgovor sa Federom Mogeriniji je trajao duže nego što je planirano.

NE OČEKUJEM MNOGO OD SAMITA

Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu, kasnije popodne, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

- Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način - rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

- Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to - rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Da li ćemo u tome uspeti ili ne- moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

- Nisam veliki optmista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali, ne bih se kladio na to - zaključio je Vučić.

BEZ RAZGOVORA NEMA REŠENJA

- Šta god da se desi danas u Berlinu, u budućnosti ćemo svakako morati da razgovaramo, jer se svaki problem mora rešvati razgovorom - rekao je Vučić na pitanje novinara koliko je realno da današnji samit bude početak kraja briselskog dijaloga.

- Ne možete 2006. godine da potpišete CEFTA sporazum, a 2008. da donesete akt o otcepljenju, najteži akt protiv suvereniteta države. I matična država vam tada ne uvede takse, a vi ih uvodite njoj, jer vam je tako palo na pamet, 10 godina kasnije - istakao je srpski predsednik u izjavi novinarima u Berlinu, posle sastanka sa Federikom Mogerini, a uoči samita o Zapadnom Balkanu, kasnije popodne.

Kako je rekao, uvođenje taksi je možda i bilo moguće u prošlosti, ali ne može na početku 21. veka.

- Kada se to reši, mi ćemo da sednemo da razgovaramo. Svaki problem mora da se rešava razgovorom, drugog načina za rešavanje problema osim razgovora nema - zakljčio je Vučić.

- Da li ćemo u tome uspeti, nisam optimista. Možda bude i nešto dobro pa se iznenadimo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su vesti u novinama koje su objavljivale da Vučić sve ovo radi zbog pripajanja Republike Srpske Srbiji, laži.

- Da li sam milion puta ponovio da Srbija poštuje integritet BiH. Nikada nisam rekao da to ne podržavam. Niko ne piše o onome što Albanci govore, nego to lažu. Mogerini sam rekao da su nas saterali u ćošak i da me nikada nije videla nasmejanijeg - kaže Vučić.

Predsednik Srbije na reakciju Zvizdića koji je rekao da nema prekrajanja granica, rekao je "hvala mu ako je mislio na Srbiju u celosti", a ako je mislio na nezavisno Kosovu, Vučić je upitao kako kod drugih nema, a kod Srbije prekrajanje granica postoji.

NE POMAŽU UCENE

Vučić je ponovio da se do rešenja kosovskog problema mora doći kompromisom, te da nikakvi pritisci i uslovljavanja Srbije, uključujući uslovljavanje daljim napretkom ka EU, neće pomoći.

- Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako sto će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati - rekao je Vučić u izjavi novinarima u Berrlinu, uoči samita o Zapadnom Balkanu.

Upitan da li Srbija ima neke zahteve, kaže: "Ne, mi nemao zahteve. To da sada mi jurimo - ''otvorite nam tri umesto dva poglavlja ili četiri umesto dva poglavlja...'', ne zanima me to", rekao je Vučić.

- Da li mislite da će doći do dijaloga, a da protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? Ne dolazi u obzir. To se neće dogoditi ...taj film se neće davati u bioskopima, ni ove, ni narednih nedelja i meseci. Što se tiče drugih pritisaka na nas, nisam se naročito uznemirio. Kada ste saterani u ugao i nemate gde da se sklonite, onda ste u lagodnoj poziciji, mnogo lagodnijoj nego ranije -  rekao je Vučić.

Na pitanje da li će direrktno danas razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, Emanuelom Makronom i Hašimom Tačijem, on je rekao da će svi oni da budu na popodnevnom samitu.

- Ne znam šta znači odvojeno, imaćemo dva sastanka, sastanak, a posle i radnu večeru - napomenuo je predsednik, navodeći da će u Berlinu imati i sutra sastanke, uključujući i bilateralne, kao i da svi imaju sastanke raznih vrsta i to je uobičajeno.

O KOJIM GRANICAMA GOVORITE?

Predsednik Srbijeponovio je danas u Berlinu da kada se govori o ideji promene granica prvo treba videti o kojim se tačno granicama govori.

Na pitanje nemačke TV ZDF da prokomentariše ideju promene granica, Vučić je uzvratio pitanjem:

- Kada govorimo o granicama, promeni granica, moje pitanje je: o kojim granicama govorite - onim koje su priznate od UN, Španije, Italije? O kojim granicama govorite - granicama Grčke ili Turske?

Na upadicu drugih novinara da se misli na "granice koje priznaje domaćin" današnjeg samita, Nemačka, Vučić je nastavio:

- Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Srbija ne, Rusija ne, Kina ne, Brazil ne, Indija ne i zato mislim da je potrebno da pronađemo kompromisno rešenje.

Kako dodaje, mnogi misle da nije potrebno nikakvo kompromisno rešenje.

- Ali, ja nisam onaj koji može da nameće bilo šta protiv volje velikih sila, Prištine i ostalih. Tu smo, u Berlinu, da čujemo predloge domaćina i da vidimo šta možemo - istakao je on.

Dodaje da će Srbija biti "veoma spremna" da čuje predloge.

- Za sada ih nisam čuo. Ako bude nekih, bićemo spremni da damo naše odgovore što pre - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mašnica

    29. april 2019 | 15:41

    Srbija je spremna za dijalog, samo što se ona jedina ne pita.

  • Tresimesi1

    29. april 2019 | 15:47

    Srbija je na putu i privrednog i ekonomskog oporavka i napretka.Zato odlučno NE svakom vidu ponižavanja Srbije i njenog uslovljavanja.

  • Tinanina

    29. april 2019 | 15:08

    Posle Vuciceve posete Kini i Rusije ocekujemo dobre vesti iz Berlina za Srbiju. Poseta Berlinu bice teska za Srbiju ali predsednik Vucic zastupace interese Srbije i Srpskog naroda i to je sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA