Tačijev "prst u oko" Evropskoj uniji: Suviše ste slabi (FOTO)

Neće biti pregovora između Kosova i Srbije, daleko smo od postizanja sporazuma bez SAD - rekao je Tači u Berlinu

  • 40

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači je, nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Berlinu, izjavio da je predočio svojoj sagoivornici da su Beograd i Priština daleko od sporazuma bez učešća SAD, jer je, kako je rekao, EU suviše slaba da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu.

- Neće biti pregovora između Kosova i Srbije, daleko smo od postizanja sporazuma bez SAD. Kao prvo, znate da ni dijalog, ni pregovori ili sporazumi nemaju ulogu SAD i drugih prijateljskih država. Evopska unija je suviše slaba i nije jedinstvena da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu - rekao je Tači novinarima nakon sastanka.

Rekao je i da će sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH biti još povećane, jer, prema njegovim rečima, Srbija nastavlja agresivne akcije prema Kosovu.

- Porez je legitiman. Ako Srbija nastavi agresivno, mi ćemo samo dodavati mere i krenućemo na recipročnom nivou. Kosovo je spremno za bezuslovni dijalog. Vreme je da Srbija prizna Kosovo. Danas je dan kada kancelarka Merkel treba da uveri Vučića da prizna Kosovo, da ubedi da to isto učini i pet zemalja EU koje ga još nisu priznale - naveo je Tači i dodao da je to ono što, kako je rekao, očekuje od berlinskog samita.

Očekuje, rekao je, i da će Priština dobiti danas podršku za viznu liberalizaciju.

Kosovo, kako je rekao, ne traži viznu liberalizaciju kao poklon, već je to, kaže, zaslužilo.

- Kosovo će ostati nezavisna, suverena zemlja, uvek poštujući prava Medveđe, Preševa i Bujanovca na pripajanje Kosovu, što bi bilo ispravljanje istorijske nepravde - preneo je Telegrafi.

 
 
 
View this post on Instagram
Para Samitit të Berlinit, bashkë me zëvendëskryeministrin Pacolli, një takim bilateral kishim me Përfaqësuesen e Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme, Federica Mogherin. Ne diskutuam për zhvillimet rajonale dhe rëndësinë e integrimit evropian të tërë shteteve të Ballkanit Perëndimor. Për ne, fqinjët tanë dhe vetë Bashkimin Evropian, një marrëveshje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është jetike që të ecim të gjithë përpara së bashku. Pas arritjes së marrëveshjes ndërmjet Maqedonisë Veriore dhe Greqisë, kjo marrëveshje do t’i sillte edhe më shumë paqe e stabilitet rajonit dhe Evropës. E kemi përkrahjen e Bashkimit Evropian, SHBA-së dhe tërë botës për ta arritur një marrëveshje paqësore, përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse me Serbinë. Ne jemi të gatshëm të rifillojmë dialogun në Bruksel.A post shared by Hashim Thaçi (@hashimthaciofficial) on

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    29. april 2019 | 18:03

    Vreme da prorade Kinezi i Rusi ...

  • Brana

    29. april 2019 | 20:18

    Eu?Kakve je to sila kad im mepismeno pleme se*e po glavi!?Oni koji su pokusali da ih stvore i ako ne pistoje,su izgubili svako postovanje u svetu od svakog pravdoljubivog naroda a sada u znak "zahvalnosti" od tog plemena dobijaju najgore,ponizavajuce uvrede!?Sramota ste svi vi iz Eu koji ste pomagali psu da vas ujede i ako ste znali da to nije po zakonu i nije fer niti pravda!Igresili ste se o Srbe i Srbiju i platicete debelo to sto ste uradili!!!!

  • Qq

    29. april 2019 | 17:42

    Pa taj ne bi smeo sam ni na pošanje da mu nije amera, a ne da gura prst nekome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA