Kako posle ovih reči do kompromisa? Evo šta je Haradinaj rekao na samitu u Berlinu

On je svoj govor objavio na Fejsbuku

  • 40

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj zatražio je danas na Samitu u Berlinu da Srbija prizna tzv. Kosovo u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

- Jasno je da ne možemo ići napred dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i sadašnju realnost. Istina o prošlosti je da je Kosovo doživelo okrutnosti i da je trebalo da počne od nule. Realnost današnjice je da je Kosovo nezavisna država, da postiže politički, ekonomski i socijalni progres. To je realnost koju treba priznati da bi se išlo napred. Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova - naveo je Haradinaj u govoru koji je objavio na Fejsbuku.

On je ocenio da je priznanje tzv. Kosova "početna, a ne konačna tačka za progres" kao i da ono podrazumeva "stalno poštovanje postojećih granica".

- Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućiće novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice, a ne da stvorimo nove - kazao je Haradinaj.

Sastanak u Berlinu - Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

On je dodao da se "lično i bezuslovno" obavezuje da će doprineti poboljšanju života Srba na Kosovu.

- Ja se na ovo obavezujem bez neke ponude iz Beograda. U suštini je to obaveza koju smo mi primenili nakon što smo implementirali sve preporuke posrednika Martija Ahtisarija u naš Ustav i naše zakone - kazao je Haradinaj.

On je izrazio zahvalnost Nemačkoj za podršku Kosovu i pozvao Berlin da nastavi da štiti "pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet".

- Smatramo da je u interesu svih da Sjedinjene Države postanu garant rešenja, zajedno sa Evropskom unijom. Želeo bih da vam se zahvalim na prilici koju ste nam ponudili da budemo ovde svi zajedno. Ovo je važan trenutak za nas, i verujem da je to važno i za budućnost Evrope - napisao je Haradinaj.

VIDEO: Delegacija "Velike Albanije" u Berlinu, a ne Prištine i Tirane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    29. april 2019 | 22:28

    Tolika neozbiljnost,neverovatno

  • Gaga

    29. april 2019 | 21:59

    Obostrano priznanje? Srbija je suverena država, šta će joj priznanje ratnih zločinaca?

  • Cika Velja

    29. april 2019 | 22:47

    Neka te papa prvo prizna,a pre toga ga pitaj sto te nije priznao???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA