≫ 

Od sudbonosnog trenutka, preko udaljenih stavova, do nastavka dijaloga bez uslova: Šta o Samitu u Berlinu kažu Đukanović, Plenković, Rama i Šarec?

Među učesnicima samita su bili i lideri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Slovenije

  • 1

Berlinski zapadnobalkanski samit završio se bez konkretnog približavanja Beograda i Prištine. Ali dijalog se nastavlja i to je već veliki uspeh domaćina Angele Merkel i Emanuela Makrona. Među učesnicima samita su bili i lideri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Slovenije. Oni su izneli svoje viđenje sastanaka u Berlinu.

ĐUKANOVIĆ: SUDBONOSNI TRENUTAK ZA SRPSKO-ALBANSKE ODNOSE

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je da su razgovori u Berlinu pomogli da se otvori put za prevazilaženje blokade u dijalogu Beograda i Prištine i da je ovo sudbonosan trenutak da se prevaziđe, kako je naveo, prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa.

Ðukanović je, posle sastanka o Zapadnom Balkanu, rekao da je dogovoreno da dijalog i dalje bude pod pokroviteljstvom Evropske unije, te da se sad neposredno uključe i Francuska i Nemačka.

- Na taj način bi se obezbedio dovoljno dobar kvalitet i intenzitet tog dijaloga i pokazalo, u narednih nekoliko meseci, da li imamo potencijal da u ovoj generaciji to pitanje rešimo - kazao je Ðukanović, prenosi portal CdM.

Ðukanović je dodao da je na samitu podsetio da je stav Crne Gore da je stabilnost jednako integracija na Zapadnom Balkanu.

- A stabilnost je kategorija za koju nismo zainteresovani samo mi na Zapadnom Balkanu, jer je reč, zapravo, o stabilnosti Evrope - istakao je Ðukanović.

On je naveo da je važno da se ostvare standardi, ali istovremeno i da EU mora da otkloni neke nesaglasnosti u stavovima u odnosu na region Zapadnog Balkana.

- Da ukaže na jasnu i doglednu evropsku perspektivu, kako bi pospešili sva balkanska društva i posebno balkanske vlade da nastave predano sa realizacijom reformi koje, zapravo, vode ka ispunjavaju tih standarda - rekao je Ðukanović.

- Sastanak je sam po sebi bio dragocen, jer je označio fazu u kojoj će dve ključne zemlje, Nemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa - naveo je Ðukanović, prenosi RTCG.

Đukanović - Foto: Tanjug/AP

PLENKOVIĆ: BEOGRAD I PRIŠTINA PRILIČNO UDALJENI U STAVOVIMA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke berlinskog sastanka bile usmerene ka pokušaju deblokiranja zastoja u dijalogu Beogradai Prištine, čiji su stavovi, kako je naveo, prilično udaljeni.

- Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih taksi, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju - kazao je Plenković, prenosi Hina.

Napominjući da je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi početkom jula, Plenković je rekao da će "napor Nemačke, Francuske a i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala".

On je dodao da je u Berlinu istakao i koje su ambicije Hrvatske za sledeću godinu kada će u prvih šest meseci ta zemlja predsedavati EU.

- Pokušaćemo da kombinujemo političke teme koje su otvorene između država jugoistočne Evrope kao i institucionalni deo približavanja EU - naveo je Plenković.

Plenković - Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotic

RAMA: DIJALOG ĆE SE NASTAVITI BEZUSLOVNO

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da Albanija neće propasti i da će dijalog između Prištine i Beograda nastaviti bezuslovno i bez predrasuda od bilo koga.

On je na Tviteru napisao da je zadivljen "zlom koje očajnički želi neuspeh Albanije i neuspeh dijaloga između Kosova i Srbije".

Rama - Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

ŠAREC: SPORAZUM PREKO POTREBAN

Slovenački premijer Marjan Šarec naglasio je danas, kao jedan od učesnika neformalnog samita o zapadnom Balkanu u Berlinu, da bi preko potreban sporazum između Beograda i Prištine morao biti u skladu s međunarodnim pravom, dobro koordiniran i sveobuhvatan.

Dok samit, čiji su domaćini bila nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, nije uspeo da oživi zastoj dijaloga između Beograda i Prištine, Šarec je istakao podršku Slovenije regionu na njegovom evroatlantskom putu.

On je naglasio da EU treba da ostane aktivna u podsticanju dobrih odnosa i ukazao na sporazum Grčka-Severna Makedonija kao model za postizanje kompromisa, saopštila je vladina Kancelarija za komunikacije.

Šarec je takođe naglasio značaj nastavka reformi u zemljama regiona, kao i presudan značaj sporazuma između Beograda i Prištine za regionalnu stabilnost i evropski put dve zemlje.

On je rekao da bi sporazum morao biti u skladu sa međunarodnim pravom, dobro koordiniran i sveobuhvatan.

Slovenija naglašava da sporazum ne sme dozvoliti otvorena ili različita tumačenja, a trebalo bi da bude da bude konačan i potpuno sprovodiv, kaže Šarec.

Prema njegovim rečima trebalo bi učiniti sve da se spreče negativne implikacije za druge zemlje u regionu, prenosi slovenačka agencija STA.

Premijer je, takođe, naglasio značaj nastavka proširenja EU kako bi se u Uniju uključile zemlje koje ispunjavaju uslove za pristupanje.

Šarec - Foto: Profimedia

- Slovenija će nastaviti da podržava zemlje u regionu u njihovim naporima za pridruživanje, između ostalog zbog toga što su napredak, poštovanje standarda i stabilnost regiona u vitalnom interesu Slovenije - dodao je Šarec.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    2. maj 2019 | 16:43

    Povlacenje nezakonitog priznanja. Kosovo je Srbija. Ako pod ovim uslovima srpski siptari nece dogovor ondsa izaci sa granicama na mediteran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA