Haradinaj priznao: Bilo je pritisaka za ukidanje taksi

Svi oni su smatrali da je dobro da takse budu suspendovane na neko vreme kako bi se dala prilika za dijalog - rekao je Haradinaj i dodao da oni koji su to tražili nisu bili protiv njega lično

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je danas da je na berlinskom samitu postojao određeni pritisak od svih učesnika da Priština ukine sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije.

- Bilo je predloga da se ta mera suspenduje na neko vreme, a ozbiljnu situaciju stvorili su kancelarka Merkel, Makron, premijer Rama, predsednik Tači ... svi oni su smatrali da je dobro da takse budu suspendovane na neko vreme kako bi se dala prilika za dijalog - rekao je Haradinaj i dodao da oni koji su to tražili nisu bili protiv njega lično.

Haradinaj je u telefonskoj izjavi za RTK izjavio da države učesnice samita, koji su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, ozbiljno razmatraju pitanje sporazuma o normalizaciji odosa Beograda i Prištine.

Haradinaj je berlinski samit ocenio kao preokret u razvoju regiona zbog činjenide da, prema njegovim rečima, već postoji ozbiljna investicija u dijalog Beograda i Prištine.

Samit u Berlinu - Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

Taj proces je, kako je rekao, u ovom trenutku u zastoju zbog nematnutih uvećanih taksi.

Tvrdi da je ta mera rezultat toga što je "Srbija ugrozila plan nacionalne bezbednosti Kosova".

- Imali smo proces dijaloga, taj proces dijaloga je prekinut. To je napravilo štetu. Ali, ta mera je doneta kao zaštita, jer nas je Srbija ugrozila na planu nacionalne bezbednosti - rekao je Haradinaj, koji rešenje tog itanja vidi u, kako kaže, "sporazumu koji će obuhvatiti priznanje kosovske nezavisnosti i druge teme".

Haradinaj je rekao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel još jednom ptvrdila stav Nemačke da pitanje promene granice Srbije i Kosova više ne treba otvarati.

- Merkel je bila vrlo jasna, sporovi o teritoriji i granicama ne rešavaju pitanje Kosova. Takođe postoji saglasnost svih da se o granicama više ne razgovara, već da će pažnja ubuduće biti usredsređena na uzajamno priznanje - kazao je Haradinaj.

Za Francusku se, dodao je, ne može reći da je izričito protiv ideje o korekciji granice.

O razgovru sa američkim ambasadorom u Berlinu, Haradinaj je rekao da mu je predočio da SAD treba da budu garant sporazuma sa Beogradom.

A što se vizne liberalizacije tiče, Haradinaj je kazao da jasniji sav EU očekuje u junu.

- Mislim da će u junu sve biti mnogo jasnije o tome kako teče proces za odlučivanje i viznoj liberalizaciji - kazao je Haradinaj, prenela je prištinska Koha.

VIDEO: Makron žestoko udario na Haradinaja u Berlinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    30. april 2019 | 16:06

    To nije pritisak to je ono sto se odavno trebalo uraditi samo on nista ne shvata kako treba.

  • Dejan

    30. april 2019 | 15:49

    Svestan je Haradinaj da će morati da ukinu takse, samo neće to da prizna.

  • alex

    30. april 2019 | 16:18

    Nemoj da ih ukines,boli te uvo,ne moze ti niko nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA