EU ispostavila uslov Prištini: Morate da suspendujete takse

Jasno je da kosovska vlada mora da suspenduje takse kako bi se obezbedio brz nastavak dijaloga - poručila je Kocijančič

  • 9

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini spremna da organizuje novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, a da je preduslov za to ukidanje taksi nametnutih od strane kosovskih vlasti.

- Visoka predstavnica je spremna da ponovo sazove dijalog, ali jasno je da kosovska vlada mora da suspenduje takse kako bi se obezbedio brz nastavak dijaloga - poručila je Kocijančič.

Ona je posle samita u Berlinu i odluke da se o dijalogu Beograda i Prištine ponovo razgovara početkom jula u Parizu poručila da Brisel pozdravlja svaki napor koji podržava dijalog kome, kako naglašava, posreduje EU.

- Svaki sastanak koji podržava dijalog je od pomoći, može da doprinese i bude podrška, ali dijalog je samo onaj kome posreduje EU - kaže Kocijančič.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

Portparolka EU kaže da je sinoćni sastanak u Berlinu poružio priliku za neformalnu, otvorenu i iskrenu razmenu mišljenja.

- Sastanak je pokazao važan signal angažmana dve zemlje članice, Nemačke i Francuske, zajedno sa ostalima, u cilju buduće podrške i još veće posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU - zaključila je Kocijančič.

Maja Kocijančič je navela da je šefica EU diplomatije u bilateralnim razgovorima sa liderima sa Zapadnog Balkana u Berlinu potvrdila važnost i posvećenost regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju.

Ona je najavila da će EU nastaviti kontakte sa liderima iz regiona već 8. i 9. maja kada će šefica EU diplomatije Federika Mogerini prisustvovati sastanku Brdo Brioni u Tirani.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA